Timp liberPescuitul cu voblere, unele dintre cele mai importante elemente

Pescuitul cu voblere, unele dintre cele mai importante elemente

Pentru pescari, unele dintre cele mai importante elemente il reprezinta voblerele, pescuitul cu voblere fiind indicat mai ales in cazul in care pestii vizati sunt rapitori.

Voblere mai poarta si denumirea de naluci sau, mai bine spus, reprezinta unul dintre tipurile de naluci a caror menire este sa imite silueta pestilor, in asa fel incat pestii rapitori sa considere ca aceasta este prada lor. Voblerele pot fi confectionate din materiale diferite iar forma lor permite o miscare diferita de la un model la altul, in asa fel incat imitarea pestilor sa fie cat mai fidela.

Magazinele de specialitate gazduiesc numeroase tipuri de voblere, numarul modelelor fiind uneori coplesitor chiar si pentru un pescar cu experienta care pur si simplu nu va sti care este modelul cel mai potrivit. Voblerele se deosebesc atat din punctul de vedere al materialelor din care sunt confectionate, cat si din punctul de vedere al marimii, al formei si al culorii.

Este important de stiut care sunt principalele modele de voblere pentru a sti in ce situatii acestea pot fi utilizate asa ca, in randurile care urmeaza, vom realiza o scurta prezentare a celor mai populare voblere. Este bine de retinut ca unul dintre cele mai importante elemente care evidentiaza voblerele este barbeta care, in functie de unghiul in care este ancorata, va influenta atat bataia voblerului, cat si adancimea la care acesta va actiona.

Unul dintre cele mai populare tipuri de voblere sunt voblerele crankbait. Daca va intrebati de ce sunt atat de populare, ei bine, raspunsul este foarte simplu: pescarii cu experienta considera ca aceste voblere sunt cele mai complexe si sunt foarte eficiente, avand o actiune puternica atat in jurul propriei axe, cat si pe orizontala, imitand foarte bine un peste in mediul sau natural. Mai mult decat atat, se spune ca pescuitul la voblere de tipul crankbait asigura succesul garantat in cazul in care pestii vizati sunt cei de dimensiuni mai mari.

Chiar daca aceste tipuri de naluci pot asigura succesul unui pescar, este important ca acestea sa fie folosite corect si cand spunem corect ne referim mai ales la adancimea la care acestea vor fi folosite. Cercetarile realizate de specialistii in domeniu, adica pescarii cu o solida experienta, au dus la o dubla clasificare a voblerelor de tip crankbait: rollers – voblere care pot fi utilizate la suprafata si wobblers, modele care actioneaza in adancime. De asemenea, voblerele crankbait se pot imparti si in categoriile flat si fat, acestea indicand forma corpului. Aceste tipuri de voblere sunt ideale pentru specii precum: stiuca, somnul si bibanul.

Ideale voblere de suprafata, cu o bataie mult mai slaba decat cea a voblerelor de tip crankbait sunt voblerele minnow. Acestea se diferentiaza de voblerele de tip crankbait atat din punctul de vedere al dispunerii barbetei, cat si din punctul de vedere al formei, acestea fiind mult mai subtiri si mai usoare. Sunt ideale pentru suprafata tocmai pentru ca sunt foarte usoare si prezinta o puternica vibratie in jurul propriei axe. Pescuitul la acest tip de vobler se face mai ales in cazul in care speciile vizate sunt o prada mai grea, foarte atenta sau sperioasa, asa cum este avatul.

Si voblerele de tip minnow pot fi impartite in mai multe categorii dupa cum urmeaza: minnow deep diver – voblere ideale pentru pescuitul in adancime si pe ape curgatoare, minnow jointed – voblere cu vibratie puternica, ideale pentru apele tulburi si pentru pestii foarte agitati si minnow cu bile – pentru pescuitul la distanta, bilele ajutand la cresterea greutatii pentru a putea fi lansate.

Voblerele mai sunt impartite in shallow runners si deep runners, in functie de adancimea la care acestea evolueaza, in asa fel incat primele vor evolua la suprafata, iar cele din urma vor evolua la adancimi mai mari. De asemenea, mai exista voblere de tipul sinking, floating si suspending, aceasta clasificare fiind realizata in functie de modul in care voblerul se comporta in repaus.

Pescuitul cu voblere – un strop de culoare

Pe langa cele mai importante criteria pe care le-am prezentat anterior, culoarea reprezinta un factor mai mult decat important. Culoarea voblerulului va fi aleasa in primul rand in functie de tipul apei pentru ca, este de la sine inteles ca voblerul ales pentru pescuitul intr-o apa foarte limpede va fi diferit de cel ales pentru pescuitul intr-o apa tulbure. Voblerele colorate nu sunt intotdeauna cea mai buna alegere, chiar daca cei mai multi dintre pescari sunt tentati sa foloseasca cele mai colorate voblere crezand ca acestea vor atrage imediat atentia pestilor.

Atunci cand apa este limpede, se recomanda folosirea unor voblere in nuante cat mai naturale, combinatiile de alb, crem, maroniu, albastru, verde si argintiu fiind foarte asemanatoare culorii naturale a unor pesti. Nu uitati ca pestii rapitori au simtul vizual foarte dezvoltat de aceea este posibil ca micile detalii sa faca diferenta.

In zilele in care soarele nu isi face simtita prezenta, este indicat sa se foloseasca voblere in culori mai aprinse nu neaparat pentru ca sunt mai rapid percepute de catre pesti, ci pentru ca nu va mai exista un constrast foarte mare si chiar separator si putin fals dintre stralucirea apei si voblerul in sine. De asemenea, voblerele in culori foarte vii vor fi utilizate si in cadrul partidelor de pescuit in ape tulburi. Uneori este indicata chiar folosirea unor voblere fluorescente, iar cele fosforescente sunt ideale pentru pescuitul nocturn.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.