Copii & adolescențiPrima vizită a copilului la stomatolog, cum să o facem o experiență...

Prima vizită a copilului la stomatolog, cum să o facem o experiență pozitivă

Cand este momentul potrivit pentru prima vizita a copilului la stomatolog? Nu trebuie sa asteptati ca micutul sa aiba carii sau dureri pentru a merge la un control! Ingrijirea primilor lui dinti – cei 20 dinti de bebelus, care vor creste pana la varsta de 3 ani – este la fel de importanta ca si ingrijirea dintilor permanenti.

Dupa cum ati aflat din articolul Calmarea durerilor de dinti la bebelusi, primii dinti incep sa apara in general pe la varsta de 6-7 luni (rar mai devreme, chiar de la 3 luni, mai des mai tarziu, pe la un an). Medicii recomanda sa nu asteptati prea mult – momentul potrivit pentru prima vizita a copilului la stomatolog este la cateva luni (4-6) dupa ce a aparut primul dinte – oricum, cam pe cand micutul implineste un an; dar alti specialisti nu sunt chiar atat de stricti – ci va sfatuiesc sa programati consultul cand i-au crescut aproape toti dintii.

De ce atat de devreme?

Este recomandat sa mergeti la dentist la varsta de un an, dupa ce a aparut primul dinte. De ce – mai ales daca gingiile micutului sunt sensibile si dureroase, pentru ca medicul specialist sa poata verifica starea generala a gingiilor si procesul de eruptie dentara; insa poate sa va ofere si sfaturi pretioase despre cum puteti ingriji adecvat gingiile si dintii crescuti (in legatura cu aceasta, este recomandat sa curatati gingiile bebelusului chiar inainte de eruptia dentara). In plus, este recomandat, daca micutul are dureri mari la aparitia primului dinte, sa cereti atat sfatul pediatrului, cat si al specialistului.

Daca nu exista probleme la cresterea primelui dinte, prima vizita la dentist se poate face pe la 2-3 ani

Daca primul dinte apare fara dureri prea mari, puteti amana prima vizita a copilului la stomatolog pana ce mai cresc dinti – dar niciodata nu amanati daca i-au aparut toti cei 20 de dinti de bebelus! Cu cat apar mai multi dintisori, cu atat este mai bine sa programati vizita la stomatolog – este necesara si verificarea daca exista carii dentare; bebelusii mai fac cateodata carii – din cauza bacteriilor, a lipsei ingrijirii adecvate, a igienei precare a gingiilor inainte de eruptia dentara, a bauturilor sau mancarurilor dulci, chiar a oferirii biberonului inainte de culcare si mai ales dupa ce bebe adoarme sau a prelungirii hranitului cu biberon (dupa un an).

Medicul pediatru va poate sfatui, in functie de starea gingiilor si a dintilor copilasului, daca sa programati timpuriu – pe la un an – vizita la stomatolog, sau daca puteti sa o amanati fara grija pana cand i-au crescut toti cei 20 de dinti – cam pe la 3 ani. Unii medici prefera o vizita timpurie, pentru a tine sub observatie procesul de eruptie dentara si pentru a obisnui devreme copilul cu aceste vizite – altii spun ca, daca nu exista semne de carii dentare sau dureri mari, se poate astepta pana pe la 2 ani jumatate – 3.

copil la stomatolog

Medicul dentist va poate vorbi si oferi sfaturi si asupra utilizarii suzetei si a inelului gingival

Cat de des trebuie curatat, cat de des trebuie schimbat, cat de des poate fi oferit copilasului (exista dezbateri despre cat de bine este sa il lasati mult timp cu suzeta, de exemplu). Medicul specialist va poate explica si de ce obieciul de a suge degetul trebuie eliminat.

La prima vizita a copilului la stomatolog, puteti stabili impreuna un program regulat de vizite

Cat de des este necesara o vizita pentru ingrijirea adecvata a dintilor si evitarea problemelor. Puteti cere sfaturi si despre alimente – ce alimente pot dauna dintilor bebelusului. Vizita timpurie este benefica pentru parinte, caci va afla la ce se poate astepta cat timp micutului ii cresc primii dinti si cum ii poate alina adecvat durerile – in caz ca vor exista dureri si la urmatorii dinti.

Cu cat mai devreme, cu atat micutul se va obisnui

Prima vizita a copilului la stomatolog este, evident, un moment ce poate inspira teama si anxietate micutului. Cu cat el este mai micut, cu atat ii va fi mai usor sa se obisnuiasca cu consultul. Daca este mai marisor si nu stie ce il asteapta, poate dezvolta anxietate – nu sunt prea multi oameni, copii sau adulti, carora sa le placa vizitele la dentist! Este important, daca micutul este mai marisor – in jur de 3 ani – sa ii spuneti ce se va intampla: sa ii spuneti ca mergeti la un doctor care se va asigura ca dintii lui sunt frumosi si sanatosi.

In timpul primei vizite, daca este micut si putin temator, este important sa stati langa copil si sa il tineti cat mai ocupat povestindu-i diferite lucruri; medicul stomatolog ar trebui sa aiba si el pregatite moduri de a ii distrage atentia de la control. Nu fiti voi insiva anxiosi – ii transmiteti micutului starea, ci zambiti, fiti relaxata si nu spuneti de fata cu micutul cuvinte care l-ar putea speria „procedura doare, scoatem dintele” etc.. Apoi, dupa ce l-a cunoscut pe medic, la urmatoarele vizite, incercati sa il lasati sa intre singur in cabinetul de consultatie si sa asteptati la receptie – dar doar daca este mai marisor si nu se teme.

Pentru prima vizita a copilului la stomatolog, cereti fie o recomandare de la medicul pediatru, fie apelati la medicul dentist al familiei, daca va inspira incredere. Informati-va daca medicul lucreaza des cu copii mici – trebuie sa aiba un anumit tact si sa se poata intelege cu cei mici, altfel nu le inspira incredere si acestia nu vor coopera.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.