Orhideele de interior se numara printre cele mai frumoase si in acelasi timp indragite plante de apartament datorita aspectului lor deosebit. Cu toate acestea, orhideea necesita o intretinere mai speciala si tocmai din acest motiv, in randurile care urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi pentru ingrijirea orhideei.
Orhideea este, fara indoiala, o planta tropicala, o planta exotica care invaluie in mister si culoare orice incapere in care aceasta este frumos asezata. In mediul natural, orhideele pot fi intalnite in zeci de mii de specii (aproximativ 20000) si chiar si in magazinele de specialitate puteti intalni mai multe specii, toate caracterizate printr-o frumusete cu adevarat rapitoare.
Pe langa frumusetea sa, orhideea uimeste si prin parfumul fantastic care invaluie intreaga atmosfera in cazul in care alegeti aceasta floare ca planta de apartament si in cazul in care specia este parfumata deoarece exista si specii care nu au miros. Este important ca inainte sa alegeti orhideea ca planta de apartament sa va documentati asupra speciilor pe care le intalniti pentru a cunoaste care sunt nevoile acestei frumoase plante.
Nu trebuie sa omitem faptul ca orhideele se numara printre cele mai elegante plante si sunt ideale oricarei locuinte.
Insa, dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, aceasta planta are nevoie de o ingrijire mai atenta.
Inainte de toate, este important sa stiti care este cel mai potrivit loc din caminul dumneavoastra pentru a aseza aceasta minunata floare. Ei bine, orhideea iubeste umiditatea si lumina, de aceea specialistii sunt de parere ca baia si bucataria sunt incaperile cele mai potrivite pentru aceasta floare deosebita.
Cu toate acestea, orhideea poate fi amplsata si in in camera de zi, mai ales daca aceasta camera este una luminoasa si care va permite sa deschideti frecvent geamul pentru ca aceasta planta are nevoie de multa lumina, dar si de un aer mereu proaspat, pentru a-si mentine culorile vesele. Si chiar daca iubeste lumina, nu este bine sa amplasati orhideea in bataia directa a soarelui.
In ceea ce priveste solul potrivit pentru orhidee, este important de stiut faptul ca, in mediul sau natural, orhideea nu creste direct din pamant ci ea se dezvolta pe alta planta, de aceea mai poarta si denumirea de planta epifita. Plantele gazda, in cazul orhideelor care se dezvolta in mediul natural, sunt arborii.
Insa, atunci cand orhideea se adapteaza unui alt mediu, orhideea are nevoie de un tip de special de sol care fie poate fi procurat din cadrul magazinelor de specialitate, fie poate fi pregatit chiar de catre dumneavoastra. In pamantul pentru flori veti amesteca scoarta fiarta si uscata de copac (este important ca aceasta sa fie fiarta pentru ca doar in acest fel daunatorii vor fi distrusi), dar si muschi de copac uscat si faramitat. Astfel, mediul de dezvoltare al orhideei va fi unul foarte potrivit.
De asemenea, specialistii recomanda ca ghiveciul folosit sa fie unul de plastic si intr-o culoare cat mai deschisa, de preferat transparent. Si, ca in cazul tuturor ghivecelor, nu uitat sa gauriti partea de jos a acestuia deoarece orhideea, spre deosebire de alte plante, este mult mai pretentioasa atunci cand vine vorba despre modul in care se realizeaza ventilarea radacinilor.
Am mentionat anterior ca orhideea iubeste lumina insa nu este indicat sa fie lasata in bataia directa a soarelui. Desi se dezvolta intr-un mediu tropical, o temperatura mai mare de 25º C ii poate dauna si la fel si o temperatura mai joasa de 17º C, din acest motiv este foarte important ca temperatura sa fie cuprinsa intre aceste valori.
Alaturi de lumina, sol si temperatura, un alt factor important de care trebuie sa tineti cont si in cazul acestei plante este umiditatea. Si din acest punct de vedere, delicata si eleganta orhidee este foarte pretentioasa. Este important sa nu lasati pamantul sa se usuce, insa nici apa in exces nu este potrivita. De aceea, cel mai bine ar fi sa udati planta cam o data la 8-10 zile, neaparat cu apa la temperatura camerei deoarece orhideea este foarte sensibila la schimbarile de temperatura.
Daca va intrebati ce s-ar putea intampla in cazul in care exagerati cu udatul orhideei, ei bine, radacinile acesteia sunt foarte sensibile si pot putrezi foarte repede. De aceea este important ca daca aveti o orhidee, aceasta sa fie plantata intr-un ghiveci cat de cat transparent care sa va poata permite sa observati starea pamantului de la radacina.
Ca si in cazul altor plante, in special in cazul celor exotice, folosirea ingrasamintelor este importanta mai ales atunci cand plantele se afla in plin proces de dezvoltare. In cadrul magazinelor de specialitate veti putea gasi produse special destinate pentru fertilizarea acestor deosebite plante. Este important ca pe timp de iarna sa nu se foloseasca ingrasaminte deoarece orhideea intra intr-o perioada de stagnare.
In privinta daunatorilor sau a bolilor, putregaiul este cea mai frecventa problema cauzata de insecte purtatoare de bacterii. De aceea este foarte important sa se urmareasca dezvoltarea orhideei si sa se foloseasca intotdeauna unelte curate si, nu in ultimul rand, sterilizate.