Cum aleg cel mai bun caine pentru mine?– Alegerea privind un astfel de animal de companie este intotdeauna dificila in primul rand pentru ca exista foarte multe specii diferite. Cel mai indicat ar fi sa se apeleze la un expert care cunoaste rasele de caini si care poate sfatui pe viitorul proprietar in functie de dorintele pe care le are in legatura cu un catel.
De exemplu pentru cei care sunt mai sentimentali si au o viata mai singuratica ar fi potrivit un caine bland si prietenos, cum este de exemplu Setterul Irlandez – un patruped cu o infatisare extraordinara care capteaza atentia si simpatia oricui de la prima vedere. Pentru alte persoane un astfel de caine poate fi prea sentimental, mai ales daca vor dori un caine mai distractiv cum este cu siguranta jucausul Terrier. Exista si persoane care isi doresc sa aiba caini de tipul Ciobanescului German – o rasa extraordinara care impresioneaza prin inteligenta si prietenia sa.
Fiecare dintre noi probabil ne amintim macar de o zi cand am intrat in casa unui crescator pentru a alege un catel. Intotdeauna l-am ales cum am simtit in acel moment sau poate chiar nu am avut de unde alege. In orice caz catelul ales atunci a crescut alaturi de noi si a stat alaturi de noi in multe momente mai bune sau mai rele. Cu toata dragostea pe care fiecare o avem pentru cateii nostri cu siguranta unii dintre noi am fi dorit ca in anumite situatii din punct de vedere al comportamentului cainii sa fi fost un pic altfel – poate un pic mai veseli sau mai linistiti, poate mai independenti sau din contra mai docili, etc.
Se poate intampla ca in timp unii sa observe ca temperamentul animalului nu se potriveste din anumite puncte de vedere cu mediul familial. Avand in vedere acest aspect trebuie stiut ca de regula comportamentul unui caine depinde atat de modul cum este dresat si educat, insa foarte important este si temperamentul sau si mai mult decat atat esenta si trasaturile esentiale ale acestuia care prin instruire si educatie pot fi accentuate sau diminuate in functie de situatie.
In dorinta ca fiecare dintre noi sa faca cea mai potrivita alegere prezentam mai jos testul elaborat de americanul W. F. Campbell, care a fost realizat pentru fiecare persoana care doreste sa-si faca o idee despre comportamentul unui catel in momentul cand hotaraste sa-l achizitioneze.
Testul se aplica la cateii cu varsta de 1,5-2 luni si presupune luarea pe rand a fiecarui catel si ducerea lui intr-un loc linistit, in care nu a mai stat si urmarirea reactiilor lui.
1. Atractia sociala dintre caine si persoana – Catelul va fi lasat in locul respectiv pentru a fi testat. Persoana se va indeparta putin de el, va batea din palme atragandu-i atentia si va observa atitudinea patrupedului asupra sa. Reactia catelului va putea fi urmatoarea:
- Cainele se va apropia rapid, avand codita ridicata, va sari si chiar va musca mainele intinse ale persoanei. Nota = dd.
- Cainele va alerga spre persoana avand codita ridicata si doar va atinge mainile acesteia. Nota = d.
- Apropierea cainelui va fi rapida dar cu codita lasata. Nota = s.
- Cainele va ezita sa se apropie dar o va face pana la urma avand codita lasata. Nota = ss.
- Cainele va refuza sa vina. Nota = i.
2. Reactia cainelui de a urma persoana – Cainele trebuie plasat de persoana respectiva intr-un loc special pe care el nu-l cunoaste si trebuie sa se indeparteze usor de el, in pas lent, normal. Pot avea loc urmatoarele reactii din partea cainelui:
- Cainele il urmeaza imediat avand codita ridicata si il musca de calcaie. Nota = dd.
- Cainele il urmeaza grabit avand codita ridicata. Nota = d.
- Cainele il urmeaza imediat dar cu codita lasata. Nota = s.
- Cainele ezita sa-l urmeze si are codita lasata. Nota = ss.
- Cainele nu-l urmeaza si pleaca in alta directie. Nota = i.
3. Cum reactioneaza cainele la constrangere – Cu miscari blande persoana va lua cainele si il va intoarce incet spre spate si va incerca sa-l mentina in aceasta pozitie timp de jumatate de minut. In acest mod se va testa cainele cum va reactiona atunci cand e dominat psihic, cum se va supune sau cum se va apara, deci in concluzie va exprima tendinta sa de a domina sau de a se supune. La acest test reactia catelului poate fi una dintre cele prezentate mai jos:
- Cainele se va zbate cu putere si va avea tendinta sa muste. Nota = dd.
- Cainele se va zbate cu putere. Nota = d.
- Cainele se va zbate si apoi va deveni calm. Nota = s.
- Cainele va sta linistit si ii va linge mana. Nota = ss.
4. Dominata sociala – Persoana va lua cainele, il va lasa jos, il va mangaia bland de la cap spre spate si mai ales in zona umerilor. Conform specialistilor un caine supus se va aseza iar unul dominant va incerca sa muste sau va incerca sa maraie. La acest test reactia cainelui va putea fi urmatoarea:
- Cainele va sari, va marai si va musca. Nota = dd.
- Cainele va sari si va lovi mana cu labuta lui. Nota = d.
- Cainele va linge mana persoanei. Nota = s.
- Cainele se va lasa usor spre spate si va linge mana persoanei. Nota = ss.
- Cainele va pleca. Nota = s.
5. Dominatia dresorului asupra cainelui – Persoana va ridica catelul de la sol timp de jumatate de minut si isi va tine mainile sub abdomenul lui avand degetele incrucisate si astfel cainele sa nu aiba nici un control asupra situatiei. Modul in care cainele va accepta sa fie dominat este dat tocmai de comportamentul sau la acest test, de modul cum accepta sau refuza aceasta postura in care se afla. La acest test reactia catelului va fi urmatoarea:
- Cainele se va zbate puternic, va musca si va marai. Nota = dd.
- Cainele se va zbate puternic pentru a scapa. Nota = d.
- Cainele se va zbate puternic, apoi se va calma si va linge mainile persoanei. Nota = s.
- Cainele nu se va zbate si va linge mainile persoanei care il tine. Nota = ss.
La sfarsitul fiecarui test cainele trebuie mangaiat si recompensat pentru rabdarea sa.
Se vor analiza rezultatele testelor si se vor trage concluziile.
Raspunsurile notate ,,dd” sau ,,d” arata ca acel caine va avea reactii dominante si deci stapanul sau trebuie sa-i dea o instruire ferma dar fara a-l constrange psihic. Un astfel de catel nu este recomandat drept animal de companie copiilor si persoanelor in varsta.
Trei raspunsuri notate ,,d” indica un catel ce tinde sa fie dominat si care nu este indicat familiilor ce au copii mici.
Trei raspunsuri notate ,,s” sau chiar mai multe indica un catel recomandat batranilor si familiilor care au copii mici.
Doua raspunsuri notate ,,s” sau mai multe arata un catel care are nevoie de o educatie blanda deoarece este foarte supus si are nevoie de incredere in el.
Doua raspunsuri notate ,,i” arata un catel dificil, nesociabil, care pentru a fi dresat are nevoie de un specialist.
Cand rezultatul testului este intr-o anumita masura contradictoriu, testul trebuie repetat. Acest test poate ajuta orice persoana sa-si aleaga catelul potrivit cadrului familial din care face parte.