Infectii posibile in timpul sarcinii – aflati ce tipuri de infectii va pot afecta in sarcina, ce tipuri de teste pentru verificarea infectarii sunt recomandate si ce masuri de precautie puteti lua in timpul sarcinii. Sarcina este o perioada in care orice precautie se poate dovedi utila – caci o infectie comuna poate prezenta riscuri mai mari pentru viitoarea mama si fat.
Ce infectii sunt posibile in timpul sarcinii:
- Infectii virale – raceli si gripe. Una dintre cele mai comune infectii, atat in timpul sarcinii cat si in mod normal, este infectia virala ce cauzeaza banala raceala. O raceala sau o gripa nu prezinta risc mare nici pentru femeie, nici pentru fat. Cu odihna, hidratare si acetaminofena pentru ameliorarea febrei si a durerilor, infectia va trece in cateva zile de la sine.
- Infectii bacteriene – boli respiratorii. Insa uneori simptomele racelii si gripei, in special o tuse ce nu se amelioreaza si probleme in respiratie, sunt cauzate de o infectie bacteriana. Pentru a lupta impotriva acesteia, va fi necesar un tratament de antibiotice timp de cateva zile. Insa doar medicul va fi in masura sa va prescrie antibiotice– asadar, mergeti la consult.
- Infectii ale tractului urinar. Printre cele mai comune infectii posibile in timpul sarcinii se afla infectiile tractului urinar, al caror risc de aparitie este crescut la femeia insarcinata. Simptomele ajuta femeia sa trateze din timp infectia: disconfort si senzatie de arsura la urinare, durere si presiune a vezicii urinare, urinare mai frecventa. Aceste infectii nu prezinta in general risc crescut, atat timp cat sunt depistate si urmeaza consultul medical, apoi tratamentul cu antibiotic. In caz contrar, daca viitoarea mama nu apeleaza la medic, infectia se poate extinde la rinichi si in sange, ceea ce presupune riscuri severe, chiar un travaliu prematur.
- Infectii vaginale. Infectii vaginale precum candidoza sunt mai posibile in timpul sarcinii. Simptome precum mancarimi ale zonei genitale, dureri si scurgeri vaginale cu miros neplacut, culoare galbui-verzuie, densitate consistenta necesita controlul medical si tratamentul cu antibiotice.
- Infectii cu transmitere sexuala. La primul control medical, femeia insarcinata va face testari (analize de sange, prevalare de mostre din vagin si col uterin) in vederea verificarii prezentei infectiilor cu transmitere sexuala ce pot infecta fatul – gonoree, sifilis, chlamydia, dar si virusul HIV. Primele trei se vor trata cu antibiotice, iar pentru virusul Hiv exista medicatii ce previn transmiterea la fat. Herpesul genital este o alta infectie posibila – poate fi tinut sub control, din fericire (se recomanda o nastere prin cezariana pentru evitarea transmiterii infectiei la bebelus in timpul nasterii). In cazul infectiilor cu transmitere sexuala, este necesara si testarea si tratarea sotului, pentru prevenirea retransmiterii la viitoarea mama.
- Toxoplasmoza. Este o infectie relativ comuna care nu prezinta nici un risc pentru persoanele sanatoase, insa in timpul sarcinii, riscurile cresc si vizeaza dezvoltarea fatului. Daca exista factori de risc (infectia se transmite in special prin fecale de pisica si carnuri crude), se recomanda testarea. Tratamentul cu antibiotic este eficient in special in a doua perioada a sarcinii, in timp ce inceputul sarcinii poate presupune probleme severe ale fatului (in cazuri rare, in primul trimestru se recomanda intreruperea sarcinii). Din fericire, transmiterea la fat este relativ rara – pentru detalii, articolul Toxoplasmoza si sarcina.
- Streptococul de grup B. Orice femeie insarcinata va face test pentru depistarea streptococului de grup B, ce se poate transmite in timpul nasterii la bebelus si cauzeaza uneori probleme severe ale micutului. Testarea e obligatorie in trimestrul trei de sarcina, in jurul saptamanii 36 – se vor preleva celule din vagin. Cand rezultatul testului este pozitiv, se administreaza intravenos antibiotice in timpul travaliului ( se poate recomanda nastere prin cezariana).
- Varicela si rubeola. La primul control medical din timpul sarcinii, teste de sange pentru detectarea anticorpilor varicelei si rubeolei sunt necesare. Daca se detecteaza anticorpii, inseamna ca viitoarea mama este imuna la aceste infectii.
- Listerioza. Este o infectie bacteriana posibila in timpul sarcinii cu riscuri severe – se transmite de la mama la fat si poate cauza nasterea prematura si chiar decesul fatului. Transmiterea se face prin alimentatie, de aceea viitoarea mama trebuie sa se fereasca de alimente cu posibil risc (in special produse lactate crude si nepasteurizate, carne si oua crude). La depistarea unor simptome – durere musculara, febra, greata, durere abdominala si de spate, este necesar consultul medical imediat si tratamentul cu antibiotice.
Infectii posibile in timpul sarcinii – masuri si precautii:
- Testele medicale. O prima si importanta masura este respectarea tuturor testarilor medicale necesare pentru depistarea posibilelor infectii in timpul sarcinii – analize regulate de urina pentru depistarea infectiilor de tract urinar; analize de sange la primul control pentru depistarea anticorpilor rubeolei si varicelei; analize de sange la primul control pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala; analize in trimestrul trei pentru depistarea streptococului de grup B.
- Igiena. O precautie necesara in evitarea infectiilor posibile in timpul sarcinii o constituie o igiena responsabila: spalatul frecvent pe maini si folosirea servetelelor sterile pentru curatarea mainilor cand sunteti plecata; atingerea cat mai rara a fetei (multe infectii se transmit prin atingerea fetei).
- Evitarea persoanelor bolnave. Daca o persoana are simptome ale unei infectii, femeia insarcinata trebuie sa evite contactul direct, insa si apropierea de aceasta (infectiile se pot transmite si prin aer – stranut, tuse). Evitati, chiar daca o persoana nu pare bolnava, sa impartiti acelasi pahar, aceeasi sticla, tacam, aliment.
- Evitarea locurilor aglomerate. Locuri aglomerate, mai ales cele inchise, precum mijloace de transport in comun si sali de adunare ar trebui, pe cat posibil, evitate. Daca nu e posibil, incercati sa evitati apropierea prea mare, contactul direct si sa va spalati mainile dupa orice atingere (dupa ce atingeti usi, bare de sustinere, scaune nu va atingeti fata inainte de a va spala!).
- Calatorii. Evitati sa intreprindeti calatorii in locuri departate in care puteti prinde o infectie.
- Precautii alimentare. Unele infectii precum listerioza si toxoplasmoza se transmit prin alimente contaminate, precum carnea, ouale si lactatele crude sau semi-crude, asadar cereti o lista de la medic cu ce alimente e bine sa le evitati. Nu consumati alimente fara a le fi spalat in prealabil.
- Imunizare. Asigurati-va ca membrii familiei sunt toti la zi cu imunizarile necesare, pentru a evita infectarea de la acestia. Prezentati medicului si lista cu imunizarile personale si intrebati daca e necesar un vaccin (se recomanda cel impotriva gripei si uneori hepatitei).
- Animale. Dupa ce va jucati cu animalele de casa, spalati-va pe maini; incercati sa nu schimbati cutiuta cu nisip a pisicii.