Sarcină & BebeToxoplasmoza și sarcina, vezi ce presupune această infecție și cum să o...

Toxoplasmoza și sarcina, vezi ce presupune această infecție și cum să o previi

Toxomplasmoza si sarcina – toxomplasmoza este o infectie cauzata de parazitul numit Toxoplasma gondii, ce afecteaza animalele si oamenii, pisicile fiind gazda parazitilor, ce le permite sa se reproduca in intestinele lor (de aceea fecalele pisicilor sunt o prima sursa de infectie). Riscurile pe care le implica infectia cresc odata cu sarcina, de aceea este un subiect de interes pentru viitoarele mamici.

Toxoplasmoza si sarcina – cum se transmite

Toxoplasmoza nu se transmite direct de la o persoana la alta, nici de la animal la persoana; transmiterea directa se manifesta doar de la mama la fat, prin intermediul infectarii placentei. Femeile insarcinate pot contacta infectia prin: consumarea carnii infectate insuficient preparate; consumarea apei infectate; consumarea unor alimente infectate nespalate; atingerea unor obiecte infestate cum ar fi alimente (carne cruda, fructe, legume) sau nisipul din cutiuta pisicii (se transmite apoi infectia prin atingerea fetei). Infectarea mai este posibila prin transfuziile de sange.

Toxoplasmoza si sarcina – riscuri

Toxoplasmoza este o infectie fara simptome evidente sau riscuri pentru o persoana sanatoasa, insa toxoplasmoza in timpul sarcinii aduce cu sine riscuri serioase, printre care pierderea sarcinii, infectarea placentei si a fatului. Insa numarul femeilor insarcinate infectate nu este mare si rar infectia se transmite la fat.

Riscul de infectare a fatului (care se poate naste cu toxoplasmoza congenitala) creste odata cu evolutia sarcinii – daca viitoarea mama este infectata in trimestrul trei de sarcina, riscul de infectare al fatului este relativ crescut. In primul trimestru, riscul de infectare al fatului este cel mai scazut, ceea ce este o veste buna, deoarece toxoplasmoza cauzeaza cele mai mari probleme tocmai in acest trimestru, in timp ce infectarea in ultimul trimestru, desi mai probabila, are risc scazut pentru fat.

Riscurile in ceea ce priveste fatul in prima parte a sarcinii tin atat de pierderea sarcinii, cat si de anumite probleme la nastere: greutate scazuta a bebelusului, probleme ale ochilor, anomalii ale organelor (in special creier). Chiar daca la nastere nu exista simptome vizibile, un fat infectat va putea dezvolta de-a lungul copilariei simptome precum deficiente neurologice, cognitive (chiar retard mental), motorii si senzoriale – probleme cu vederea (chiar orbire) si auzul.

Toxoplasmoza si sarcina – simptome

Deseori, infectia cu toxoplasmoza nu prezinta simptome evidente; printre cele mai comune simptome se afla simptomele unei gripe:

  • Febra;
  • Oboseala;
  • Dureri musculare si de cap;
  • Durere in gat si probleme in inghitire;
  • Inflamarea ganglionilor limfatici (in gat) – care e cel mai evident simptom;
  • Persoanele cu sistem imunitar extrem de vulnerabil (bolnavi de cancer, cei cu HIV) pot suferi de simptome severe legate de afectarea creierului;

Toxoplasmoza si sarcina – masuri

Feriti-va de posibilele surse ale infectiei – nu consumati carnuri crude si nepreparate suficient – gatiti mereu carnea bine si nu gustati pana ce nu este facuta; dupa ce taiati carne, spalati-va; inainte de a gati carnea, este recomandat sa o tineti inghetata la congelator cateva zile. Nu consumati carnuri procesate – salam, crenwursti, sunca, pastrama, decat daca le fierbeti/prajiti/frigeti. Nu consumati oua crude sau sosuri din oua crude precum maioneza.

Spalati orice aliment bine inainte de a-l consuma; spalati mereu tacamurile si masa si tejgheaua din bucatarie;

Beti apa imbuteliata si nu de la robinet; nu beti lapte nepasteurizat;

Spalati-va cat mai des pe maini si incercati sa va atingeti fata cat mai rar, mai ales cand gatiti; purtati manusi daca aveti zgarieturi pe maini si taiati carne sau atingeti alimente nespalate (legume, fructe).

Scapati de muste, gandaci, alte insecte in bucatarie.

Pisica – desi se exagereaza si se spune ca femeia insarcinata nu trebuie sa stea in preajma pisicii, adevarul este ca sursele infectiei sunt diverse; pisica poate fi un factor de risc doar daca femeia atinge sau se apropie mult de nisipul din cutiuta in care isi face nevoile, caci infectia se transmite prin fecalele animalului; asadar, nu schimbati dumneavoastra nisipul in timpul sarcinii si plasati intr-o locatie izolata cutiuta.

Daca este nevoie sa schimbati nisipul pisicii, purtati manusi si o masca pe gura (puteti inhala particule) si spalati-va mainile cu atentie. Nisipul trebuie schimbat zilnic, deoarece in primele ore parazitii din fecale nu sunt infectiosi. Nu dati pisica afara din casa! Este de ajuns sa nu atingeti cutiuta sau orice obiect in contact cu fecalele, sa nu ii permiteti pisicii sa stea in bucatarie si sa va spalati dupa ce v-ati jucat cu ea; totusi, daca nu aveti o pisica, nu este momentul potrivit sa va luati una. Pisica este la randul ei infectata daca bea apa infestata, lapte nepasteurizat, consuma carne cruda (nu o lasati afara sau sa prinda soricei!) – asadar, protejati si felina.

Daca faceti treaba in gradina, purtati manusi si spalati-va cu grija pe maini – infectia se poate transmite si prin atingerea pamantului (prin fecalele unei pisici, parazitii ajung in sol si supravietuiesc acolo timp de peste un an jumatate, ca si in nisipul din cutiuta). Daca culegeti fructe/legume din gradina, spalati-le cu mare atentie cu apa fiarta; evitati sa culegeti flori pe care sa le tineti in casa.

Diagnosticarea toxoplasmozei este posibila prin teste de sange; in special daca aveti o pisica sau contact frecvent cu carnea cruda (lucrati la magazine, abatoare), informati medicul – se poate face o analiza de sange ce depisteaza anticorpii ce lupta cu infectia; daca se gasesc anticorpii, ati fost deja expusa infectiei, iar sistemul imunitar deja a dezvoltat anticorpi ce au luptat impotriva sa. Aceasta inseamna ca sansele de a fi infectata din nou sunt foarte mici.

Tratamentul medical consta in antibiotice ce previn infectarea fatului; se va verifica infectarea fatului prin teste precum amniocenteza (prevalarea de lichid amniotic) si cordocenteza (prevalarea de sange din cordon ombilical), iar daca fatul este deja infectat, se vor prescrie alte antibiotice; cand se depisteaza infectarea fatului, se vor face controale regulate (ecografii) pentru a verifica existenta unor defecte congenitale in dezvoltarea sa.

Bebelusul nascut ce a fost infectat va fi tratat cu antibiotice o perioada si monitorizat cu atentie, deoarece unele dificultati pot sa apara mult timp dupa nastere.

In cazuri grave, atunci cand infectarea se produce in primul trimestru de sarcina, s-a produs infectarea fatului si se observa la ecografie prezenta defectelor congenitale, se recomanda intreruperea sarcinii; totusi, din fericire, asemenea cazuri sunt foarte rare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.