Casă și grădinăIdei pentru recondiționarea mobilei vechi și a-i oferi un aspect deosebit

Idei pentru recondiționarea mobilei vechi și a-i oferi un aspect deosebit

Vreti sa schimbati infatisarea locuintei insa nu dispuneti de bani suficienti pentru a schimba si mobilierul sau pur si simplu nu va puteti indura de vechile obiecte de mobilier si doriti sa le oferiti un nou aspect? In randurile care urmeaza va vom oferi cateva sfaturi si idei interesante pentru reconditionarea mobilei vechi.

Mobilierul vechi are intotdeauna un aspect deosebit, am putea spune chiar misterios, avand in vedere ca trecerea anilor si-a facut simtita prezenta asupra acestora. Obiectele vechi de mobilier merita o a doua sansa si ar trebui sa le schimbati doar daca doriti sa renuntati la stilul clasic de amenajare interioara si doriti sa imbratisati un stil modern, abstract, care pune accentul pe simplitate si liniaritate.

Mobila veche este, in cele mai multe dintre cazuri, masiva, greoaie si are un aspect retro, insa tocmai acesta este si farmecul sau, designerii catalogand acest tip de mobilier unul foarte interesant. Mobilierul vechi poate fi reconditionat in asa fel incat dumnevoastra sa puteti aborda un design retro, vintage, adica un design foarte elegant si de-a dreptul clasic care nu se va demoda niciodata.

Si nu este nevoie sa apelati la un specialist pentru a schimba aspectul mobilierului dumneavoastra ci, cu putina imaginatie si creativitate si bineinteles cu ajutorul materialelor necesare, obiectele de mobilier vor avea o cu totul si cu totul alta infatisare, iar locuinta dumneavoastra va avea un aer original si va fi invaluita de personalitate. Si sa nu mai spunem de banii pe care ii economisiti pentru ca invesititia in materialele necesare pentru reconditionarea mobilierului vechi este mult mai mica decat daca ati investi in obiecte noi de mobilier.

Pe internet sau in reviste de specialitate puteti gasi numeroase surse de inspiratie care cu siguranta va vor ajuta sa va conturati cel putin o idee despre ce inseamna cu adevarat reconditionarea mobilei vechi, iar in randurile care urmeaza va vom oferi cateva idei utile si foarte interesante pe care cu siguranta veti dori sa le puneti in aplicare.

Inainte de toate, trebuie sa organizati un mic plan de atac si sa va decideti asupra obiectelor de mobilier carora doriti sa le oferiti o noua infatisare, nu inainte de a va hotari asupra designului de interior pe care doriti sa il abordati. Luati in considerare faptul ca orice obiect de mobilier poate fi reconditionat, de la biblioteci, dulapuri, paturi si sifoniere, pana la scaune, fotolii si canapele. De asemenea, este important sa stiti care vor fi culorile pe care le veti folosi, precum si texturile si modelele. Nu ar fi rau daca, inainte de a incepe sa reconditionati mobilierul vechi, v-ati face niste schite pentru a avea o idee despre ceea ce doriti sa realizati.

Achizitionati materialele necesare: pensule, vopsea, lac pentru mobila, material textil pentru canapele, scaune si fotolii, ata si alte accesorii pe care doriti sa le folositi pentru a schimba aspectul mobilierului.

Asigurati-va ca aveti suficient timp la dispozitie pentru a realiza aceste mici opere de arta si ca sunteti intr-o stare buna. Aceasta activitate nu doar ca va va ajuta sa schimbati aspectul catorva elemente din locuinta dumneavoastra, insa cu siguranta va va si relaxa.

De asemenea, este important ca in cazul in care sunt necesare anumite reparatii, cum ar fi fixarea unor balamale sau incuietori, acestea sa fie facute inainte de a incepe sa slefuiti, sa vopsiti sau sa lacuiti obiectele de mobilier.

reconditionare mobila

Inainte de a schimba aspectul obiectelor mai vechi de mobilier este important ca suprafata sa fie foarte bine pregatita. Cu ajutorul unei solutii de apa (in proportie de 80%) si amonioac (20 %) stergeti foarte bine suprafetele din lemn. Pentru a scapa de imperfectiuni, vopsea sarita, lac crapat, etc., cu ajutorul smirghelului de nivel mediu (nu tebuie sa fie foarte aspru) stergeti foarte bine suprafetele din lemn. Daca zgarieturile sunt prea adanci sau daca lemnul este atat de uscat inca a crapat, puteti folosi un chit special pentru lemn pentru astuparea acestor imperfectiuni.

Dupa acest proces veti putea aplica un nou strat de vopsea in nuantele pe care le doriti si puteti realiza desenele si modelele potrivite in functie de stilul abordat.

Cu ajutorul vopselei acrilice colorate puteti picta obiectele de mobilier, punandu-va imaginatia si creativitatea la incercare. In acest fel va puteti transforma vechile biblioteci, dulapuri, noptiere, sifoniere sau corpurile de pat in adevarate opere de arta.

In cazul in care doriti sa pastrati aspectul natural al lemnului fara a aplica o vopsea colorata ci doar un nou strat de lac, dupa ce ati slefuit foarte bine suprafata respectiva folosind metoda de mai sus, fie dupa ce ati folosit un aparat de slefuit, aplicati lacul pentru mobila.

Atat lacul, cat si vopseaua vor fi lasate la uscat in bataia soarelui insa este foarte important ca obiectele de mobilier sa fie amplasate in locuri in care vor fi ferite de impuritati.

Pentru a oferi un luciu frumos obiectelor de mobilier in acest fel reconditionate le puteti sterge cu ulei de lamaie.

Daca aveti canapele, fotolii si scaune a caror infatisare nu va mai incanta, le puteti schimba pe deplin aspectul prin imbracarea acestora cu noi materiale in culorile, texturile si modelele preferate. Trebuie doar sa cunoasteti dimensiunile acestor obiecte de mobilier pentru a cumpara tesaturile potrivite si sa va inarmati cu putina rabdare.

In cazul in care aveti de-a face si cu portiuni din lemn, acestea pot fi reconditionate urmand pasii pe care i-am prezentat anterior.

In acest fel, orice obiect de mobilier poate primi o noua si interesanta infatisare, schimband atmosfera din intreaga locuinta. Daca detineti obiecte vechi de mobilier sau chiar decoratiuni care parca si-au pierdut din farmec, nu ezitati sa cautati de proiecte DIY care va vor ajuta sa le faceti sa arate ca noi.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.