Nunta, mai ales pentru femei este intotdeauna un prilej de bucurie, o sarbatoare, o zi unica in viata lor cand se simt ca niste printese si cand pot aparea in postura de stapane ale universului. Nunta insa vine si cu multe batai de cap si ce te faci cand ai peste cateva zeci sau chiar peste o suta de invitati si trebuie sa alegi bauturile pentru nunta, cu gandul ca trebuie sa satisfaci poftele tuturor?
Bauturile racoritoare
La nunta ta, te gandesti ca probabil vor fi si copii, alaturi de cativa meseni, care chiar daca nu vor sta toata noaptea sau toata ziua, vor avea nevoie de o bautura doar a lor, pe care sa o imparta cu bucurie in cinstea mirilor. Una dintre bauturile pentru nunta ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa, indiferent ca sarbatoresti intr-un local mai select sau unul mai modest, este sucul. Acesta implica o hotarare destul de ambigua, deoarece te gandesti oare ce preferinta vor avea nuntasii si nu poti sa acoperi toate poftele si nici nu este frumos sa pui pe o masa de-un fel si pe o masa de alt fel.
Cum procedezi atunci? Simplu! Incerci sa impaci si capra si varza, gandindu-te la cele mai consumate racoritoare in general, iar daca o masa este de sase perechi, gandeste-te ca racoritoarele carbogazoase de portocale mai ales, nu trebuie sa lipseasca, deoarece acestea merg de minune in combinatie cu un vin alb si de asemenea este indicat sa nu uiti de cola, care se va folosi cu siguranta la un wiskey indiferent cat de fin ar fi el sau nu.
Trebuie sa te gandesti ca doamnelor le place sa consume si bauturi fara acid si astfel poti adauga pe lista si o sticla de suc natural la fiecare masa. Nu uita de apa plata si de apa minerala, la fel de mult folosite si pentru vin. Iar daca nu vrei ca bauturile pentru nunta ta sa ajunga la un pret mult prea mare poti alege sa nu le achizitionezi de la restaurantul care face si meniurile.
Ce cantitate pregatesti pentru fiecare invitat?
O alta problema pe care o ridica acest subiect este cantitatea. Trebuie sa te gandesti cam cat ar bea fiecare persoana, atat bauturi alcoolice cat si racoritoare, iar aici, mai ales daca la momentul unic al vietii cuplului participa persoane apropiate, pe care este imposibil sa nu le cunoasca, ecuatia nu va fi una tocmai complicata. Mirii vor sti cu aproximatie cam de cat alcool au nevoie nuntasii ca sa simta bine si de cate racoritoare au nevoie ca sa nu moara de sete, desi aici e discutabil.
Tot in cantitate, trebuie luate in calcul si bauturile ce servesc pe post de aperitiv, precum cele spirtoase, care se consuma inainte de masa sau inainte de fiecare fel de mancare si nu in ultimul rand sampania. Acum ganditi-va ca daca achizitonati wisky pentru barbati, va trebui sa luati o bautura eleganta si pentru femei pe care sa o consume cu placere. Cea mai indicata este cu siguranta crema de wiskey, usoara si aromata dar si lichiorul de diverse tipuri.
Sampanie vs vin spumant
In unele zone, invitatii la o nunta sunt intampinati cu un pahar de sampanie la sosire in local si cam atat. Eventual mai conteaza si ciocnitul simbolic de la miezul noptii, care insa se poate face si cu vin. De multe ori la o nunta nu tocmai mondena se prefera vinul spumant pe post de sampanie, asta in primul din cauza pretului si in al doilea rand din cauza nestiintei. Mizam si pe nestiinta deoarece multi romani de rand traiesc cu impresia ca ei chiar beau sampanie atunci cand merg la o nunta.
O alta dilema pe care o mai poate ridica alegerea bauturilor pentru nunta este tipul vinului servit la masa. Multi ar dori rosu, insa parca vinul alb merge mai bine la primele feluri de mancare si este mult mai usor, mai ales consumat cu apa minerala, desi iar ne intoarcem la cel rosu, care parca ar merge mai bine la friptura. Aici puteti alege ambele variante si oaspetii se vor servi dupa bunul plac. Si tot referitor la vin, trebuie sa te gandesti daca vei lua imbuteliat sau la carafa. Vinul este probabil cel mai consumat dintre bauturile pentru nunta si cel mai bine este sa fie achizitionat la litru.
Mai ales daca ai norocul sa gasesti o vinarie de prestigiu care-ti ofera si un pret bun pentru o cantitate mai mare te poti considera fericit. Atunci cand pui o carafa pe masa pentru unii poate insemna mai multa bogatie, mai multa eleganta, avand in vedere ca in vremurile trecute, marii boieri nu consumau vinul din sticla ci din carafa. In plus, vinul la sticla poate fi mult mai costisitor si de multe ori nu tocmai bun, pentru ca se intampla sa nu ai ocazia sa-l degusti.
Bauturile pentru nunta, cat si alegera meniului reprezinta poate unele dintre cele mai complicate alegeri dupa ce ai gasit locatia in care vei sarbatori marele eveniment, insa trebuie sa te gandesti de multe ori si la buzunar si la calitate, iar daca mai pui in balanta si preferintele invitatilor, poti ajunge la sapa de lemn. Cel mai bun sfat este sa faci alegerile pe care le-ai face doar pentru tine si sa te gandesti ca toti mesenii vor fi la fel de multumiti ca si cand i-ai fi intrebat pe fiecare in parte.
care este diferenta intre vin spumant si sampanie? dar intre vin spumos si sampanie? eu stiu… tu stii?