Dragoste și relațiiProstatita sau inflamarea prostatei - află cauzele, simptomele și tratamentul

Prostatita sau inflamarea prostatei – află cauzele, simptomele și tratamentul

Prostatita, sau inflamatia prostatei, reprezinta o boala inflamatorie de la nivelul prostatei (organul de forma ovala care se afla sub vezica urinara a barbatului). Prostata este cea care inconjoara uretra si produce o mare parte a lichidului seminal. Aceasta afectiune este una destul de comuna in randul barbatilor, insa cauzele sale nu sunt cunoscute. Jumatate din barbatii care sufera de aceasta afectiune nu prezinta niciun semn inflamatoriu, astfel ca nu poate fi cunoscuta cauza exacta a acesteia. Un mic procent din barbatii care sufera de aceasta afectiune nu prezinta simptome.

Simptomele

Prostatita poate fi de mai multe tipuri, insa simptomele sale vor ramane mereu aceleasi, exceptie facand prostatita acuta bacteriana si cea inflamatorie asimptomatica. Simptomele prostatitei cronice cuprind:

  • Senzatia de arsura in timpul urinarii
  • Urinari frecvente cu mici cantitati de urina (polachiurie)
  • Urinare frecventa in timpul noptii
  • Jetul urinar intrerupt
  • Dificultate in pornirea jetului urinar
  • Presiunea scazuta a jetului urinar
  • Disconfort sau durere la nivelul spatelui, in zona testiculara sau cea anala, abdomenul inferior, pe coapse sau deasupra pubisului
  • Senzatia de golire incompleta a vezicii
  • Dureri la extremitatea penisului
  • Disconfort sau durere dupa ejaculare sau in timpul acesteia.

Prostatita care are lungi perioade de simptome poate duce si la aparitia efectelor adverse adiacente: stresul, depresia sau anxietatea. Pacientii cu prostatita acuta bacteriana prezinta si dureri de intensitate mai ridicata, necesitand spitalizare. In urma terapiei cu antibiotice aceste dureri dispar. La polul opus se afla intarzierea tratamentului care duce la cresterea riscului aparitiei unor complicatii precum abcesul prostatic sau sepsisul.

Printre factorii de risc care cresc posibilitatea dezvoltarii prostatitei se afla:

  • Infectiile tractului urinar
  • Sexul anal
  • Cistoscopia
  • Cateterizarea urinara recenta
  • Boli cu transmisie sexuala
  • Risc crescut in cazul bolnavilor de prostatita cronica bacteriana.

In cazul in care bolnavul prezinta febra, frisoane, senzatii de arsura in urinare, durerea la urinat, urina cu sange sau urina purulenta, ar trebui sa viziteze cat mai curand un medic pentru ca acestea sunt simptome de prostatita acuta. Consultul specializat este util in cazul in care pacientul acuza dureri de spate inferior, dureri de scrot, anus, penis sau in timpul ejacularii, infectii urinare in numar mare, secretii neobisnuite la nivelul penisului, leziune la nivelul penisului sau testiculelor ori tulburari ale urinarii (urinat frecvent, urinat frecvent in timpul noptii, jet urinar scazut).

Primul pas in descoperirea inflamatiei prostatei este examenul fizic general, urmat de analiza istoricului medical al bolnavului. Cea mai comuna forma de inflamare a prostatei este prostatita acuta bacteriana, cea care poate fi si cel mai simplu de diagnosticat. Aceasta poate fi descoperita prin analiza culturii urinare. In cazul excluderii infectiilor bacteriene vor fi efectuate culturi ale secretiilor prostatice recrutate prin masarea prostatei. Nu putini sunt specialistii care considera ca masarea prostatei in cazul unei infectii bacteriene nu doar provoaca durere, ci si riscul septicemiei.

inflamarea prostatei

Tratarea prostatitei

Tratamentul inflamatiei prostatei se intinde pe mai multe saptamani si incepe cu administrarea de antibiotice. Cand tratamentul da rezultate si simptomele se amelioreaza, antibioterapia va fi continuata pentru inca cateva luni. Daca tratamentul nu da rezultate, se vor efectua teste suplimentare.

In cazul prostatei bacteriene acute se urmareste tratarea infectiei si prevenirea complicatiilor. Tratamentul consta in antibiotice, antipiretice si antialgice. In plus, se recurge la fluide si odihna. Daca urinarea nu este posibila sau in cazul in care este necesara interventia intravenoasa cu antibiotice, este indicat ca pacientul sa recurga la spitalizare. Cei mai multi pacienti se vindeca dupa tratament de 3-4 saptamani. Pentru prevenirea prostatitei acute se recomanda:

  • Igiena optima
  • Terapia precoce a infectiilor urinare
  • Consumul de lichide pentru mentinerea urinarii normale
  • Evitarea sexului anal fara protectie.

Tratament propriu-zis

In cazul prostatitei bacteriene insotite de febra se recomanda consultul la medicul specialist, care va recomanda tratamentul optim. Pot fi luate si masuri pentru ameliorarea simptomelor, insa controlul medical este singura solutie de vindecare. Printre masurile de ameliorare pe care le puteti lua se afla:

  • Baile calde
  • Administrarea de medicamente antialgice (algocalmin, aspirina)
  • Administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene
  • Odihna si consum de lichide
  • Alimentatie bogata in fibre pentru evitarea constipatiei.

Chirurgia devine o optiune in cazul in care prostatita bacteriana cronica nu raspunde la tratamentul medicamentos, avand pe deasupra episoade de infectie a tractului urinar. Prin procedeul chirurgical este indepartata partea infectata a prostatei sau calculii prostatici. Exista un mic procent de cazuri in care operatia chirurgicala nu vindeca boala, provocand inrautatirea simptomelor.

Tratament alternativ

Masajul prostatic este o terapie care a fost folosita in trecut si care incepe sa isi recapete notorietatea in randul bolnavilor de prostatita. Acesta este folosit adiacent tratamentului medicamentos care nu are intotdeauna succes. Acest masaj consta in introducerea unui deget intr-o manusa lubrifiata in rect, apasandu-se de cateva ori pe prostata, masaj ce se repeta de 3 ori pe saptamana.

Nu se cunosc cauzele functionarii acestui procedeu, insa se crede ca masajul ajuta la deblocarea canalelor prostatice si imbunatateste totodata si circulatia sangvina  si penetrarea antibioticelor la nivelul prostatei.

Terapiile care mai ajuta in vindecarea inflamatiei prostatei sunt tehnicile de relaxare, biofeedback-ul si acupunctura. Studiile nu pot admite insa cu certitudine aceste metode drept tratament in vindecarea prostatitei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.