Animale de companieIarna, câinele din curte poate suferi de ger. Cum îl protejăm pentru...

Iarna, câinele din curte poate suferi de ger. Cum îl protejăm pentru a-și menține sănătatea?

Multi dintre cei care locuiesc la casa si au cate un caine de curte trebuie sa stie cum sa previna imbolnavirea acestuia datorita temperaturilor scazute din lunile de iarna. Anumiti caini sunt foarte sensibili la frig, in special animalele mai in varsta sau cele care din nefericire sufera de anumite boli.

Cateva sfaturi pentru a proteja de ger cainele din curte iarna:

1. Cusca in care sta trebuie sa fie ferita de frig si zapada. Ea trebuie sa fie realizata dintr-un material foarte rezistent si bine izolat, care sa protejeze cainele de ploi, frig, viscol si vant. Acoperisul nu trebuie sa aiba nici o gaura prin care sa patrunda apa, la fel si peretii nu trebuie sa prezinte crapaturi sau orificii. Intotdeauna trebuie verificate cu atentie bucatile de scanduri, sa nu fie crapate sau departate una de alta. Cusca trebuie verificata si reparata din timp, sau inlocuita cu una noua in cazul cand este prea veche si deteriorata. Cele mai indicate sunt custile cu usi rabatante, care protejeaza cainele de ger si de vant.

2. Intotdeauna cusca trebuie amplasata intr-un loc mai ferit al curtii, la dos, unde vantul nu este atat de puternic sau chiar intr-o zona acoperita unde nu va patrunde ninsoarea.

3. Iarna, blana cainelui trebuie periata pentru a preveni formarea de noduri in care cu siguranta se pot acumula gheata si zapada, mai ales in cazul in care patrupedul locuieste in zone cu zapada. Niciodata insa nu trebuie sa i se taie parul, atat de necesar pentru protejarea corpului impotriva gerului, el trebuie lasat sa creasca deoarece actioneaza ca izolator. Cand blana este pieptanata si ingrijita va izola mai bine corpul cainelui si il va proteja de ger.

4. Cainele care doarme in mod normal intr-o cusca afara trebuie sa aiba podeaua invelita intr-o tesatura groasa, pentru a preveni contactul corpului sau cu podeaua rece. Chiar daca aceasta este din lemn iarna cand temperatura este foarte scazuta este normal ca ea sa se raceasca exagerat. Se pot folosi pulovere vechi din lana, paturi sau carpete, important este sa fie fixate foarte bine in podea, de jur imprejur, pentru a impiedica astfel jucausul caine sa le dea deoparte, muscandu-le sau tragand de ele. La fel pot fi captusiti si peretii custii, astfel incat patrupedul sa nu sufere de frig cand doarme si sta in cusca.

cum protejam catelusii iarna

5. Pentru o buna izolatie a custii de frig se pot folosi materiale naturale si economice – fan si paie – care ar putea incalzi cainele foarte usor. De asemenea, in acest mod se poate pastra mai usor si mai sigur si o buna igiena, avand in vedere faptul ca astfel de materiale pot fi schimbate in mod regulat. Foarte important este sa nu se uite sa se verifice daca patrupedul suporta un astfel de material, daca nu este cumva alergic la el.

6. In timpul iernii cusca cainelui tebuie sa fie izolata, la fel si acoperisului ei. Podeaua custii trebuie sa fie la o inaltime de cel putin 8 cm de sol, pentru a nu se raci exagerat si astfel a preveni hipotermia in timpul iernii. Folosirea unei sticle cu apa fierbinte poate ajuta cateva ore la pastrarea caldurii in cusca cainelui.

7. Iarna, in fiecarea zi, cainele trebuie sa alerge, sa faca miscare in aer liber, acest lucru il va ajuta sa se incalzeasca foarte usor. Mai mult decat atat, in noptile foarte geroase este recomandat sa fie primit sa doarma in interiorul casei, pentru a se evita astfel imbolnavirea sa din cauza temperaturilor exagerat de scazute.

8. Indiferent de locatie, trebuie verificate si labutele cainelui, pentru a vedea daca nu au suferit anumite leziuni de diferite tipuri, datorita sarii sau altor substante folosite pentru topirea zapezii in lunile de iarna. Uneori cainele poate suferi degeraturi la labute datorita temperaturilor extrem de reci. In acest caz el va simti durere si va avea labutele umflate. Cand circulatia este oprita tesuturile sunt compromise si devin negre. Cainele trebuie incalzit imediat, acoperit cu o patura sau pus intr-o cada cu apa calda, dar nu fierbinte. Nu trebuie frecate zonele afectate de frig, deoarece acest lucru ii poate distruge si mai mult tesuturile, ci trebuie dus de urgenta la un medic veterinar.

9. Alimentatia cainelui este foarte importanta in sezonul rece, deoarece in aceasta perioada el are nevoie de mai multa energie, pentru a-si mentine constanta temperatura corporala. Ratia zilnica trebuie marita, hrana trebuie completata cu un supliment de vitamine, minerale si calorii. Cea mai buna solutie este sa i se dea hrana calda (ce ii va mentine temperatura corpului) pe care cainele cu siguranta o va manca cu mai multa placere. Foarte importanta este si apa cainelui, aceasta trebuie schimbata de mai multe ori pe zi, deoarece se poate raci exagerat sau chiar ingheta. Apa trebuie incalzita putin, sa aiba temperatura de 20-22ºC, in caz de este prea calda se va raci destul de repede la aerul de afara.

10. Persoanele care decid sa lase cainele in garaj pentru a se incalzi pe timp de iarna, trebuie sa fie atente sa nu existe anumite substante toxice pentru acesta in spatiul respectiv (antigelul are gust dulce si poate ucide un caine) si foarte important este sa nu se porneasca niciodata masina deoarece monoxidul de carbon eliberat poate sa-l omoare.

Tinand cont de aceste sfaturi cainele poate fi protejat pe timp de iarna, iar sanatatea lui poate fi mentinuta in stare buna. Nu trebuie uitat insa ca are nevoie si de dragoste si caldura sufleteasca.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.