Casă și grădinăTop 10 greșeli comune în grădinărit care îți pot distruge plantele

Top 10 greșeli comune în grădinărit care îți pot distruge plantele

Gradinaritul pare a fi o pasiune din ce in ce mai intalnita in randul persoanelor de toate varstele, fiind o activitate relaxanta si in acelasi timp profitabila. Chiar daca stati la casa si va puteti bucura de un spatiu mai mare, sau daca locuiti la bloc, iar balconul va ofera spatiu suficient pentru a planta cateva dintre legumele si ierburile aromatice preferate, exista situatii in care se fac anumite greseli care pot compromite micile culturi. De aceea, in randurile care urmeaza, va vom prezenta un top 10 greseli in gradinarit.

1. Udatul in exces este, probabil, una dintre cele mai frecvente greseli pe care gradinarii le fac. Desi vremea secetoasa ii determina pe multi gradinari incepatori sa creada ca udatul excesiv poate ameliora situatia plantelor, apa din abundenta poate fi daunatoare pentru acestea, deoarece radacinile pot putrezi. Fiecare planta are nevoile sale de aceea toti gradinarii trebuie sa se documenteze cu referire la cultivarea si cresterea plantelor pe care le doresc in gradina personala.
Pentru a evita ca plantele sa primeasca prea multa apa, puteti folosi un sistem mai performant de irigare.

2. Alegerea locului incorect pentru cultivarea anumitor plante reprezinta o alta greseala frecvent intalnita, in special in randul gradinarilor incepatori. Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, fiecare planta este speciala si are nevoi diferite de ale celorlalte in privinta factorilor necesari pentru dezvoltarea sa, cum ar fi solul, lumina, temperatura si umiditatea, chiar daca este vorba despre flori, legume, fructe sau plante aromatice. Foarte multe persoane sunt entuziasmate de spatiul pe care il detin si incep sa cultive plantele fara a tine cont de proprietatile solului si de cat de insorita este zona respectiva. Este de preferat ca plantele sa fie cultivate in locuri prielnice, pentru ca dezvoltarea lor sa fie armonioasa.

3. Plantarea rasadurilor sau a semintelor intr-un sol nepregatit, vechi este o alta greseala frecventa. Inainte de cultivarea plantelor pe care le doriti in gradina personala este important ca solul sa fie foarte bine pregatit in prealabil pentru ca radacinile plantelor daunatoare sa fie distruse.

4. Aglomerarea gradinii este o greseala frecventa care se datoreaza entuziasmului si dorintei de a avea cat mai multe plante, legume, flori, plante aromatice in gradina personala ale carei dimensiuni nu sunt foarte mari. Cultivarea tuturor plantelor care va ies in cale nu trebuie sa devina o obsesie. Dupa cum am spus si anterior, indiferent de dimensiunile gradinii, organizarea corecta a acesteia reprezinta un pas foarte important. Toate plantele au nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta armonios si pentru ca dumneavoastra sa va puteti bucura de ele. In cazul in care plantele nu au suficient spatiu pentru a se dezvolta acestea se vor sufoca si le pot influenta negativ si pe cele din jur.

5. Iubitorii de flori sunt tentati sa aleaga plantele deja inflorile, aceasta fiind o greseala frecvent intalnita. Nu este indicat ca plantele sa fie inflorite in momentul in care le achizitionati deoarece inflorirea acestora se realizeaza in cele mai multe dintre cazuri fortat. De multe ori se intampla ca atunci cand florile sunt plantate in gradina sa nu se acomodoze, sa isi piarda florile si chiar sa paleasca.

udare in exces

6. Cultivarea unor plante invazive in locuri nepotrivite este, de asemenea, o greseala des intalnita. Plantele invazive sunt acele plante care se dezvolta destul de rapid si au dimensiuni mari, lucru care poate pune in pericol restul plantelor din gradina dumneavoastra. Printre acestea se numara iedera si menta. Este de preferat ca acestea sa fie crescute in ghiveci.

7. Utilizarea excesiva a fertilizatorilor este o mare greseala care poate pune in pericol plantele din gradina dumneavoastra. La fel ca si in cazul irigarii, plantele au nevoi diferite in ceea ce priveste solul. Unele au nevoie de un sol bogat, iar altele nu sunt foarte pretentioase.

8. Distrugerea tuturor insectelor nu este o idee tocmai potrivita, deoarece nu toate insectele din gradina sunt daunatoare. De exemplu, gingasele buburuze si albinele sunt insecte care ofera un real ajutor plantelor din gradina dumneavoastra. Buburuzele sunt insecte pradatoare care se hranesc cu alte insecte daunatoare, iar albinele, dupa cum este deja cunoscut, sunt insecte polenizatoare. Asa ca mare atentie atunci cand folositi insecticide si mai ales ce insecticide folositi.

9. Neglijarea plantelor este o greseala destul de intalnita. Mai ales in cazul in care gradina este foarte aglomerata, iar plantele sunt inghesuite, gradinarilor le este greu sa distinga buruienile de plantele propriu-zise sau le este foarte greu sa le indeparteze. Este foarte important ca buruienile sa fie indepartate pentru ca pot pune in pericol plantele din gradina. Mai mult decat atat, daca observati ca planta are un aspect ciudat, ca apar pete de diferite culori sau ca frunzele incep sa se ingalbeneasca, ingrijiti planta eliminand portiunile uscate. Exista posibilitatea ca plantele sa fie afectate de daunatorii si in acest caz este recomandata folosirea fungicidelor.

10. Investirea unei sume mari este o reala greseala deoarece gradinaritul nu ar trebui sa fie nici pe departe o activitate costisitoare ci, din contra. Daca sunteti la inceput, este adevarat ca exista posibilitatea sa investiti mai mult pentru achzitionarea rasadurilor, insa cu timpul veti invata sa il realizati chiar dumneavoastra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.