Timp liberȘtiuca, un pește care preferă apele stătătoare, dar cum se pescuiește aceasta

Știuca, un pește care preferă apele stătătoare, dar cum se pescuiește aceasta

Specia de peste stiuca (Esox Lucius) se gaseste in apele statatoare din Romania. Ea prefera apele bogate in vegetatie si apele curgatoare pana in zonele deluroase.

Stiuca are, prin definitie, un corp alungit si cilindric, insa si gros. Atinge lungimi de 30-40 cm (ajungand sa masoare in cazuri exceptionale si 1,5 m) si greutatea sa variaza intre 500 g- 1kg (cu cazuri exceptionale de 6 pana la 25 kg).

Gura acestui peste este mare, despicata larg, iar botul are forma de cioc de rata. Dintii se gasesc in numar mare, atat pe falca de jos, care este mai mare, cat si pe cea de sus. Un semn distinctiv este inotatoarea dorsala, care se situeaza aproape de coada.

Stiuca este un peste cu colorit diferit in functie de apele in care se gaseste. In general, acesta poate fi cenusiu, verzui, galben-verzui pe spate, are burta alba si este vargat si marmorat pe parti. Inotatoarele transversale sunt foarte lungi si au o culoare neagra-cenusie.

Știuca

Ca majoritatea pestilor, puii de stiuca traiesc in carduri in primele stagii din viata si prefera sa manance microorganismele din apa in care traieste. Pe masura ce creste, acesta devine mai solitar si ihtiofag (se hraneste cu alti pesti).

In timpul zilei, stiuca se ascunde prin vegetatie si nu se misca, asteptand in pozitia de atac (pozitie oblica stand cu capul in sus). Aceasta se repede numai asupra pestilor care trec prin preajma sa. Noaptea este un vanator activ pentru a-si potoli foamea. Se hraneste cu broaste, pesti marunti, mamifere de apa si serpi de apa si se gasesc si cazuri de canibalism intre stiuci.

Desi poate parea nestavilita in ceea ce priveste hrana, stiuca nu mananca tot timpul. Are un sistem digestiv rapid si ramane cu stomacul gol zile intregi pentru ca, atunci cand vaneaza, sa manance mai mult decat este necesar. Perioada sa de reproducere este intre lunile februarie-aprilie. Icrele au culoarea galbuie si sunt depuse in numar maxim de 300.000. Dimensiunea legala de pescuit a stiucii este de 40 cm.

Cum pescuiesc stiuca

Aceasta specie de peste poate fi „vanata” la mulineta, lanseta, la fir. Momelile pe care le puteti folosi sunt struna, oscilantele, rotativele, voblerele, spinner bait-ul si soft plastics (twistere).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.