Dragoste și relațiiDiferențe și asemănări între invidie și gelozie, cum le deosebim?

Diferențe și asemănări între invidie și gelozie, cum le deosebim?

Care sunt diferentele si asemanarile intre invidie si gelozie – emotii diferite, care insa uneori se pot impleti si care deseori sunt confundate atunci cand discutam? Diferenta cea mai evidenta este ca pe cand gelozia apare atunci cand o persoana se teme sa piarda pe cineva din viata sa, invidia apare atunci cand persoana doreste sa obtina ceva ce o alta persoana are deja.

Intr-un mod simplu, un caz general de gelozie ar fi atunci cand cineva este gelos pe partener, temandu-se ca va fi inselat sau ca va fi parasit; un caz similar de invidie este cand o a treia persoana doreste sa ii fure cuiva partenerul de cuplu (doar un exemplu). Sau cand este invidios pe serviciul sau, masina sa, aspectul sau fizic si ar dori sa le aiba.

Diferentele dintre invidie si gelozie sunt multiple, incepand chiar de la natura si tipul emotiilor manifestate. Gelozia provine din teama, insecuritate si se poate manifesta prin nesiguranta sau chiar furie. Gelozia e strict legata de posibilitatea pierderii a ceva ce ai deja – de obicei, o relatie de cuplu, insa daca ati citit articolul Tipuri de gelozie, stiti ca se poate manifesta si in familie, intre prieteni sau in viata profesionala.

Gelozia este des legata si de o imagine negativa de sine care provoaca insecuritatea. Desi este o emotie normala, in special in cuplu si se spune ca oriunde exista iubire exista si un strop (sau un lac!) de gelozie, cand se manifesta intens, fara baza in realitate, cand nu poate fi gestionata, ea face rau relatiei, aducand conflicte intre parteneri.

Invidia, pe de alta parte, provine de multe ori nu din teama, nici din insecuritate, ci din sentimente de furie, ciuda, egoism. Invidia este tot o emotie umana comuna, insa afecteaza si mai mult o relatie (de orice tip). Invidia e legata de dorinta de a avea, de a capata ceva (sau pe cineva) ce are o alta persoana – dorinta ce face omul sa intervina pentru a impiedica persoana invidiata sa mai detina obiectul invidiei.

Inainte de a detalia diferentele si asemanarile dintre invidie si gelozie, este util de mentionat ca, asa cum s-a spus, ambele emotii afecteaza o relatie, indiferent de tipul sau. Gelozia jigneste sau raneste partenerul de cuplu, de exemplu, deoarece acesta simte ca celalalt nu are incredere in el/ea. Duce la resentimente si chiar furie din partea ambilor parteneri – cel gelos care nu poate schimba cum se simte si cel ce este tinta geloziei, care nu poate intelege de ce este banuit si verificat fara drept.

Invidia, de exemplu, la locul de munca, afecteaza relatia profesionala – cel invidios va fi furios si se va comporta distant sau chiar cu pica, iar celalalt va percepe acest fapt (oricat se incearca sa fie ascunsa). O persoana invidioasa care se axeaza prea mult pe tinta invidiei sale si se macina nu mai poate intretine relatii pozitive si nu se poate concentra adecvat pe ceea ce are importanta.

invidiat

Diferente si asemanari intre invidie si gelozie

Gelozia si invidia sunt ambele emotii comune, normale si foarte frecvente – insa trebuie controlate si o persoana matura nu trebuie sa actioneze pe baza acestor emotii negative.

Gelozia este strans legata de relatia de cuplu, insa invidia se manifesta de obicei in alte tipuri de relatie (in viata profesionala, intre cunostinte).

Atat gelozia, cat si invidia, daca nu sunt gestionate, rationalizate, tinute sub control, afecteaza intens relatiile.

Atat invidia, cat si gelozia se manifesta sau duc la resentimente si furie sau tristete.

Invidia, insa, este provenita din lacomie, ciuda, in timp ce gelozia provine din teama, insecuritate.

Pe cand gelozia se manifesta des la persoane cu o imagine de sine negativa si cu incredere scazuta in sine, invidia este deseori resimtita de acele persoane egocentriste, cu o imagine extrem de pozitiva de sine, care cred ca merita totul, chiar lucruri posedate de altcineva.

Invidia este legata de a dori ceva/cineva ce apartine altuia, gelozia este legata de a te teme sa nu pierzi pe cineva din viata ta.

Invidia implica existenta a doua persoane – cel invidios si tinta, in timp ce foarte des, gelozia implica existenta, macar in teorie, a trei persoane – partenerii cuplului si amenintarea, persoana care ar putea strica relatia – care uneori este reala, alteori doar in imaginatia celui gelos. Insa pot exista doar doua persoane – de exemplu, atunci cand un partener este gelos pe hobby-ul iubitului/iubitei, cu care isi petrece mult timp!

Cuvantul-cheie cand esti gelos este „amenintare” – te simti intr-un fel sau altul amenintat intr-o relatie; cuvantul-cheie cand esti invidios este „ranchiuna” – porti pica unei persoane ce detine ceva ce tu doresti intens.

Invidia este insotita des de o anumita rautate – fie crezi ca persoana nici nu merita sa aiba acel ceva ce tu iti doresti (iubit, masina, slujba, casa), fie incerci sa ii iei acel ceva, crezand ca tu il meriti pe drept. Gelozia, in schimb, nu implica aproape niciodata rautatea celui gelos.

Gelozia cauta des doar o reasigurare emotionala, in timp ce invidia cauta competitie, conflict.

Gelozia poate fi diminuata sau chiar evitata prin discutiile intre parteneri, pe cand invidia poate fi diminuata doar de persoana invidioasa, prin introspectie si rationalizare. Ambele totusi necesita ca persoanele sa constientizeze sursa emotiilor, sa isi analizeze sentimentele, sa observe cum il afecteaza acestea pe el si pe altii, sa decida cat de bazate sunt aceste sentimente.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.