Rețete culinareCum se prepară un espresso perfect, în stil italian și cum a...

Cum se prepară un espresso perfect, în stil italian și cum a apărut acesta?

Espresso, ca majoritatea inventiilor cu impact in istoria omenirii, s-a nascut din necesitate. Inventatorul sau, un italian, isi dorea o cafea cu un timp scurt de preparare, motiv pentru care incepe cautarea modalitatilor prin care sa poata grabi procesul de fierbere. Espresso, asa cum il stim astazi, este o cafea neagra, concentrata, pregatita sub presiune foarte mare.

Apa calda este fortata sa treaca prin pulberea de cafea, pana cand rezulta bautura cu aroma intensa si persistenta, de culoarea ciocolatei si cu o spuma asemanatoare unei creme, deasupra. Ulterior, cafeaua poate fi amestecata cu lapte, pentru a se obtine ceea ce se numeste espresso latte. Reusita unui espresso depinde de timpul de infuzare, de temperatura apei, de presiunea acesteia si de calitatea cafelei.

Majoritatea bauturilor preparate in aceasta maniera folosesc boabele de cafea Arabica, acelasi tip de boabe folosite si pentru prepararea cafelei clasice. Boabele de cafea Robusta (o “ruda” apropiata a  cafelei Arabica) au un continut ridicat de cafeina, dar nu si o aroma la fel de intensa. Chiar daca, in acest moment, exista pe piata de profil o mare varietate de aparate pentru espresso, de la cele industriale, utilizate in restaurantele luxoase, pana la cele de mici dimensiuni, manuale, menite sa fie transportate in excursiile in aer liber, toate functioneaza dupa un principiu comun.

espresso cu o gustare

Cafeaua macinata este stocata in interiorul unui mic cos peste care va curge apa clocotita, care trebuie sa treaca, mai intai, prin filtrul aparatului, pentru a ajunge in cana sezata sub dispozitiv, intr-un suport special. Inainte de achizitionarea unui astfel de aparat, este indicat sa se citeasca, in instructiuni, numarul barilor (unitate de masura folosita pentru cuantificarea intensitatii presiunii).

Un aparat bun pentru espresso va fi capabil sa produca intre 9 si 12 atmosfere (1atm = 0,98 bar), ceea ce presupune ca este nevoie de peste noua ori mai multa presiune, de exemplu, decat cea atmosferica de la nivelul marii, pentru a produce o cana cu o astfel de bautura cafeinizata. In 25 de secunde sau chiar mai putin!

Espresso – scurta istorie

Espresso s-a nascut in Italia, la inceputul secolului al XX-lea. Cafeaua devenise deja o necesitate in viata de zi cu zi a italienilor, datorita musulmanilor de origine nord-africana, care o adusesera prin porturile venetiene, inca din secolele al XV-lea – al XVI-lea. Dupa 200 de ani, Luigi Bezzera, detinator al unui mic atelier, devine din ce in ce mai iritat de timpul necesar prepararii cafelei in fiecare dimineata.

Gandindu-se la o solutie, acesta isi da seama ca, prin simpla adaugare a unei presiuni, pe baza de aburi, unei masini de facut cafea, va reduce considerabil timpul de fierbere si va obtine o cafea cu o aroma puternica. Bezzera isi patenteaza noul aparat, pe care il numeste “masina rapida de facut cafea” (prepararea nu dura mai mult de 45 de secunde). Din moment ce “espresso”, in limba italiana, inseamna “rapid”, numele bauturii a fost scurtat la denumirea extrem de cunoscuta in ziua de astazi.

Din nefericire pentru afacerea sa, Bezzera nu era foarte talentat la capitolul marketing si vanzari, precum era la inginerie. In anul 1905, un alt anteprenor, Desidero Pavoni, cumpara drepturile de autor pentru masinaria lui Bezzera si o patenteaza cu numele sau. La scurt timp, numele lui Pavoni apare in toate imprejurarile legate de aceasta savuroasa bautura.

Ramanea insa o problema in procesul de fabricare a aparatului pentru espresso. Aburul si apa fierbinte, care erau fortate sa treaca prin filtru, dadeau cafelei un miros destul de neplacut de ars. In 1938, M. Cremonesi fabrica un dispozitiv prevazut cu un piston cu pompa, care forta apa fierbinte sa treaca prin cafea, fara sa o fiarba in prealabil. Acest model este folosit, pentru prima data, pe terasa cocheta care purta numele de “Cafeneaua lui Achille Gaggia”, din Milano.

Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial face ca imbunatatirile care puteau fi aduse aparatului sa stagneze, iar o bomba distruge inclusiv pravalia lui Gaggia, cu cele cateva aparate de espresso prezente in interior. Dupa terminarea razboiului, Gaggia produce primul aparat comercial prevazut cu un piston cu pompa, prin care se putea aplica presiunea necesara cafelei, fara a mai fi nevoie sa treaca initial prin boiler si care producea si spuma, la suprafata canii – adevarata marca a cafelei espresso.

cum se prepara un espresso perfect

Acesta a fost inceputul aparatului modern, asa cum este cunoscut si in ziua de astazi. O imbunatatire majora este adusa de catre Faema (Fabbrica Apparecchiature Elettromeccaniche e Affini), o companie italiana producatoare de aparate espresso, in anul 1961. Aceasta creeaza primul dispozitiv prevazut cu o pompa electrica, mult mai usor de folosit.

Un espresso poate fi preparat acasa sau poate fi comandat in orice cafenea. La primul pe care il vei bea, in stil italian, poate o sa te gandesti, pret de cateva secunde, la cei peste o suta de ani de istorie ai bauturii delicioase, cu gust si aroma inconfundabile.

Cum se prepara un espresso perfect, in stil italian

Pentru o ceasca espresso se procedeaza astfel:

  • Se iau 7-8 grame de cafea proaspat macinata, de cea mai buna calitate;
  • Se asaza cafeaua uniform, in porta-filtru;
  • Se taseaza, se netezeste;
  • Apa din rezervor trebuie sa fie proaspata, la iesirea din aparat sa aiba o temperatura de 88 grade Celsius si o presiune de 9 bari;
  • Vor rezulta 25 ml cafea, care vor fi serviti in ceasca de portelan, de 50 ml, de preferinta cu peretii interiori albi (sau, oricum, de o singura culoare), care sa puna in valoare stratul de spuma in nuanta alunelor coapte;
  • Timpul de preparare este de 25 de secunde.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.