Timp liberZorbing - o distracție recreativă, considerată și sport

Zorbing – o distracție recreativă, considerată și sport

Zorbing este o distractie recreativa, considerata si sport, care implica rostogolirea la vale intr-o sfera realizata in general din material plastic transparent. Acest tip de distractie are loc in general in locatii in care exista pante usoare, insa se poate desfasura si pe suprafete nivelate, oferindu-i-se aventurierului mai mult control.

Sferele folosite in cadrul acestei distractii pot avea hamuri , permitand accesul unui numar maxim de doua persoane, sau pot fi fara ham, permitand accesul concomitent a trei persoane in acelasi timp. Primul sit de zorbing a fost amplasat in Noua Zeelanda si a fost constructia a doi frati: Andrew si David Akers. Atunci cand nu exista dealuri prin apropiere, se poate recurge la rampe metalice, gonflabile sau de lemn.

Zorbul este o sfera dublu sectionata cu o bila in centrul uneia mai mari, cele doua fiind separate de un strat de aer. Stratul de aer actioneaza ca absorbant de soc pentru cel care foloseste zorbul, micsorand socul hopurilor in timpul rostogolirii. Zorbul este construit dintr-un plastic moale si este foarte usor in comparatie cu sferele rigide din plastic. Multe astfel de obiecte au hamuri in interior pentru a-l tine pe calator imobil, in timp ce altele il lasa pe acesta sa se miste in interiorul bilei.

Un zorb obisnuit are 3 metri in diametru, iar marimea sa interioara este de doi metri, lasand o perna de aer de aproximativ 60 cm in jurul calatorului. Plasticul este gros de aproape 0.8 milimetri, iar sfera exterioara si cea interioara sunt conectate prin numeroase franghii mici. Zorburile au una sau doua intrari ca niste tunele.

Zorbing

Cartea Recordurilor Guinnes recunoaste doua recorduri de zorbing care au fost infaptuite in zile consecutive in 2006: cea mai lunga calatorie cu zorbul, care a atins 570 metri, si cea mai mare viteza de zorbing de 52 km pe ora. Cea mai rapida „drumetie” de zorbing la 100m atinge 26.59 secunde.

Zorburile au devenit un simbol al jocurilor Olimpice de iarna de la Sochi, Rusia

De obicei, zorbingul se desfasoara la evenimente comerciale si se gaseste in locatii publice. Doritorii platesc o taxa pe calatorie sau ora pentru a se bucura de aceasta distractie. Acest tip de sport extrem este foarte distractiv, cei care se incumeta la o calatorie cu zorbul bucurandu-se din plin de aceasta experienta. In plus, nu a existat pana acum niciun accident!

Pentru a putea sa experimentati zorbingul trebuie sa aveti cel putin 14 ani, copiii de la 6 ani in sus avand nevoie de acordul parintilor pentru a intra in zorb. De asemenea, trebuie sa aveti o inaltime de minim 1,5 m si o greutate maxima de 200 kg. Persoanele care au probleme cu inima, femeile insarcinate, cei care sufera de claustrofobie sau cu tulburari de comportament ori cei care au consumat in prealabil bauturi alcoolice nu sunt recomandate pentru o tura cu zorbul.

Aceasta distractie se bucura de succes si la noi in tara, desi afacerea se afla abia la inceput. Zorbingul poate fi facut atat vara cat si iarna si se poate desfasura chiar si pe apa! O distractie completa pe care doar cei mai aventurosi o vor incerca, zorbingul prinde tot mai mult curaj in Romania, iar tinerii se bucura din ce in ce mai mult de distractia in balon!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.