Timp liberJocul de cărți șeptică - tehnici și reguli de joc

Jocul de cărți șeptică – tehnici și reguli de joc

Jocul septica este unul din cele mai populare astfel de jocuri de carti din Romania. Aceasta modalitate placuta de petrecere a timpului ajuta la socializare si la timpul petrecut cu drag in familie. Cum se joaca septica? Este o intrebare comuna, iata ca va vom da raspunsul in cele ce urmeaza. Acest joc de carti este destul de simplu si regulile sale pot fi intelese foarte usor de oricine. Tot ce va trebuie este un pachet de carti si intre doi si patru jucatori gata de distractie.

Cei care aleg sa isi petreaca timpul liber cu jocul septica isi dezvolta in acelasi timp spiritul de competitie, insa si atentia si capacitatea de a memora. Aceast joc de carti poate fi incercat in doi, trei sau patru jucatori si se poate juca in perechi in cazul in care exista patru jucatori gata de joc. In cazul in care exista doar doi sau trei jucatori, fiecare va fi pentru el, jocul fiind unu la unu.

Reguli de joc

In jocul septica se aleg 32 de carti din pachet, adica cele de la 7 in sus: 7, 8, 9, 10, J, Q, K si Asii. In cazul in care la joc participa 3 oameni, se scot doi optari, ramanand 30 de carti.

Fiecare jucator primeste initial patru carti la intamplare pe care cel care imparte cartile le ofera.

Cartile de 10 si A sunt cele mai importante, ele aducand un total de 8 puncte, cate un punct pentru fiecare carte in parte. Cartile de 7 sunt considerate taieturi iar daca in joc se afla trei jucatori, si cei doi optari devin taieturi.

Cine castiga in jocul septica?

Echipa sau jucatorul care obtine cele mai multe puncte, adica asi sau zece, este considerat castigator. Daca un jucator nu obtine nicio carte de 10 sau As, atunci victoria aceluia care are mai multe puncte este dubla.

Jocul poate fi realizat si in regim de campionat, castigatorul final fiind cel care a obtinut cele mai multe victorii. Fiecare jucator pune cate o carte jos, pe rand, la finalul fiecarei runde primindu-se noi carti pentru ca fiecare jucator sa aiba cate patru carti in mana in fiecare runda.

Jocul in doi

In cazul in care jocul se desfasoara pentru doi jucatori, regulile sunt urmatoarele: primul jucator pune jos o carte, fiind urmat de cel de-al doilea care, daca pune jos o taietura sau o carte identica la figura cu a primului, poate continua jocul.

Aceasta tehnica este numita taiere a cartilor primului jucator. Daca primul jucator obiecteaza, acesta este obligat sa puna jos o taietura sau o carte cu aceeasi figura ca si cea pe care a pus-o mai devreme. Daca al doilea jucator nu obiecteaza la cartile puse de primul, acesta le va lua. In cazul in care obiecteaza, al doilea jucator va lua cartile.

In trei jucatori, jocul septica aplica aceleasi reguli, insa si cei doi optari au rol de taiere.

In patru jucatori, jocul aplica aceleasi reguli, insa se joaca in perechi. Primul jucator se afla in pereche cu al  treilea, iar al doilea jucator face pereche cu cel de-al patrulea. Punctele sunt contorizate in echipa, indiferent de membrul echipei care a obtinut punctele.

Tactici

Jocul septica are si diverse tactici care faciliteaza intr-o oarecare masura castigul. Pentru a avea mai multe sanse de castig, fiecare jucator trebuie sa inceapa cu cartile pe care le are in mai multe variante, pentru ca acestea pot deveni taieturi pentru adversar.

Cand jocul se desfasoara in echipe, adversarii trebuie taiati si nu coechipierii. In cazul in care primul coechipier a dat 10 si urmatorul a dat 9, al treilea, care se afla in echipa cu primul, nu mai trebuie sa puna 10 daca are aceasta carte, pentru ca primul jucator va lua cartile.

La final, jucatorul care obtine cele mai multe puncte de 10 si As, castiga jocul septica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.