Casă și grădinăCum se cultivă coacăzele? Câteva sfaturi și idei utile pentru munca din...

Cum se cultivă coacăzele? Câteva sfaturi și idei utile pentru munca din grădină

Coacazele se numara printre cele mai bogate fructe din punct de vedere nutritiv, fiind in acelasi timp folosite si in scop terapeutic. Puteti cultiva cu usurinta aceste fructe minunate si in gradina dumneavoastra, de aceea in randurile urmatoare va vom oferi cateva sfaturi si idei utile despre cum se cultiva coacazele in mod corespunzator.

Coacazul nu este un pom fructifer ci este un arbust pitic care poate fi cultivat cu succes in orice gradina ba, mai mult decat atat, poate fi intalnit si la marginea padurilor in special in zonele de deal. Din punctul de vedere al fructelor, coacazul se poate imparti in mai multe soiuri dupa cum urmeaza coacazul alb, coacazul rosu si coacazul negru, cel din urma fiind cel mai des intalnit si cel mai usor de cultivat.

Acest minunat arbust isi are originile in Tibet, fiind cultivat inca din cele mai vechi timpuri. Coacazul s-a raspandit treptat si pe teritoriul european, dar si pe cel american, fiind folosit cu precadere in medicina amerinidiana. Coacazul este cultivat atat in scop industrial, cat si in scop personal, in gradinile proprii.

Este apreciat pentru deosebitele proprietati medicale, fructele fiind folosite, dupa cum am spus si anterior, de catre numeroase popare in scop curativ. Pe langa scopul medicinal, coacazul este cultivat si pentru deliciul fructelor. Coacazele sunt apreciate pentru gustul deosebit si sunt folosite pentru preparara sosurilor, a sucurilor dar si a dulceturilor, iar in stare naturala micile fructe reprezinta un adevarat cocktail de vitamine si energie, fiind un tonic natural de exceptie.

Caracteristici ale coacazului

Cea mai populara specie este coacazul negru (Ribes nigrum). Acesta este un arbust fructifer care apartine familiei Saxifragacee. Este o planta cataratoare de aceea va avea nevoie de un spalier de sustinere, si poate atinge chiar si 1,5 m inaltime. Lastarii se gasesc la baza tufelor, si cresc in numar destul de mare (aproximativ 25 de bucati).

Frunzele sunt alcatuite din 5 lobi; sunt de mici dimensiuni culoarea acestora fiind verde foarte inchis. Florile sunt hermafrodite, culoarea acestora fiind roz inchis.

Fructele sunt rotunde, asemanatoare unor bobite de mici dimensiuni. Este interesant faptul ca, in cazul acestei plante, fructele sunt mai mari decat frunzele.

Cum se cultiva coacazele?

coacaze

Dupa cum am mentionat si anterior, cocazul nu este o planta foarte greu de cultivat, ci din contra, este o planta foarte putin pretentioasa. In ceea ce priveste solul, coacazul nu este deloc pretentios, el isi doreste doar lumina din belsug. Se dezvolta si in solurile mai sarace insa puteti apela si la feritilizatori inainte de plantarea propriu-zisa. Cu toate acestea, zona in care coacazul este plantat trebuie curatata frecvent de buruieni care pot consuma substantele hranitoare din sol.

Atunci cand il plantati in gradina este bine sa fie cultivat chiar langa gard, in asa fel incat se va forma o adevarata bariera naturala. Asigurati-va insa ca planta are suficienta lumina, deoarece acesta este factorul care influenteaza cel mai mult dezvoltarea acestei plante.

Plantarea lujerilor este bine sa se realizeze fie la inceputul primaverii, fie toamna, imediat dupa culegerea roadelor din gradina. Coacazul are nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta, dar si pentru a-si infige radacinile destul de mari.

In primii 2 ani de la cultivare, coacazul va produce o cantitate mica de fructe, insa dupa aceea va veti putea bucura de multitudinea de fructe bogate in vitamine. In mod normal, coacazele pot fi adunate la sfaristul lunii iunie, inceputul lunii iulie. Recoltarea se face cu grija, manual, deoarece fructele sunt sensibile.

Este foarte important sa taiati arbustul pentru a ajuta la formarea unei tufe bogate. Mai mult decat atat, trebuie sa existe un echilibru intre rodire si crestere.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.