Casă și grădinăIzolarea termică a unui apartament, atât pe interior cât și pe exterior

Izolarea termică a unui apartament, atât pe interior cât și pe exterior

Izolarea termica a unui apartament reprezinta un pas inainte pentru a avea parte de confortul termic atat de important pentru fiecare locuinta. Conform legii, pe teritoriul romanesc izolarea termica a locuintei se realizeaza doar de catre o firma autorizata, insa exista numeroase situatii in care persoanele aleg sa isi izoleze termic singure apartamentul, mai ales atunci cand izolarea se produce pe interior si nu pe exterior. Cu toate acestea, pentru ca izolarea termica a apartamentului sa fie executata corespunzator, este de preferat sa apelati la persoanele specializate.

Am spus anterior ca izolarea termica reprezinta factorul cheie pentru a crea confortul termic intr-o locuinta, indiferent ca este vorba despre un apartament intr-un bloc sau de o casa. Mai mult decat atat, izolarea termica reprezinta principala metoda prin care economisirea energiei poate fi posibila. Pe langa faptul ca geamurile de tip termpoan sau tripan ajuta la economisirea energiei, izolarea peretilor este, de asemenea, un pas important.
Dupa cum am spus si anterior, izolarea termica a apartamentului se poate face atat pe interior, cat si pe interior, ambele metode avand numeroase avantaje, cat si dezavantaje.

Ce metoda alegem? Raspunsul depinde de fiecare dintre dumnevoastra, iar alegerea materialelor de asemenea. Izolarea termica pe interior a apartamentelor este mai usor de realizat deoarece se efectueaza pe interior. Un alt avantaj este ca in acest fel poate fi izolat si tavanul, insa dezavantajul cel mai mare este ca reduce din suprafata incaperii.

Sistemul termoizolant trebuie sa fie ales si in functie de modul in care apartamentul este orientat, clima si distanta dintre blocul dumneavoastra si blocurile sau cladirile invecinate.

Izolarea termica a unui apartament pe interior

In special persoanele care locuiesc la etajul superior al blocurilor apeleaza la izolarea termica pe interior a apartamentului pentru a izola corespunzator si tavanul care, in cazul realizarii unei izolatii pe exterior, nu poate fi izolat. Mai mult decat atat, termoizolatia pe interior poate fi realizata chiar si de catre proprietarul locuintei, bineinteles cu conditia ca acesta sa se documenteze pentru ca investitia sa fie amortizata in timp.

Un alt dezavantaj al acestui tip de termoizolatie este acela ca peretii exteriori ai locuintei vor avea contact permanent cu exteriorul si vor infrunta temperaturile scazute sau, din contra, crescute, fara a mai primi pe timp de iarna caldura din interiorul casei, lucru care poate fi destul de daunator.

izolare termica apartament

In ceea ce priveste materialele potrivite pentru izolarea termica pe interior, se poate alege fie polistirenul, fie vata minerala. Se recomanda totusi folosirea de vata minerala si apoi a gips-cartonului, deoarece exista posibilitatea ca, in cazul in care se foloseste polistirenul, sa apara igrasia, care este foarte daunatoare pentru cei care locuiesc in apartamentul respectiv. Daca totusi doriti sa folositi polistirenul, pentru a evita ca vaporii de apa sa condenseze intre acesta si peretele exterior, se recomanda folosirea unei folii din polietilena. Aceasta impiedica formarea condensului. Daca folositi vata minerala, avantajul este ca acest material este deja imbracat in aceasta folie de protectie iar igrasia nu va mai constitui o problema.

Izolarea termica pe exterior a apartamentului

Vedem pe zi ce trece mai multe asociatii de locatari care apeleaza la firmele specializate pentru realizarea izolarii termice pe exterior. Izolarea termica pe exterior a apartamentului, desi necesita o investitie mai mare, are mult mai multe avantaje. Izolarea termica pe exterior permite peretilor exteriori sa intre in contact cu mediul interior, fiind in acelasi timp protejati de atmosfera exterioara.

In acest fel, temperatura din locuinta se va mentine constanta mult mai mult timp, pierderea de energie fiind, de asemenea, mai mica. In cazul in care apartamentul este izolat pe exterior, in timpul iernii, in momentul in care caldura se va opri, peretele nu se va raci brusc iar in locuinta temperatura optima se va mentine pentru un timp mai indelungat, ceea ce va face ca facturile exorbitante in cele mai multe dintre cazuri sa scada considerabil.

Materialele cele mai des folosite pentru izolarea termica pe exterior sunt polistirenul expandat sau cel extrudat. Cel din urma este necesar in zonele caracterizate prin umezeala, primul fiind folosit in cele mai multe dintre cazuri.

Termoizolarea exterioara este o activitate mult mai complexa fata de cea interioara si tocmai din acest motiv este bine sa se apeleze la persoanele specializate.
Asadar, indiferent de sistemul ales pentru izolarea termica a apartamentului, scopul acesteia este ca locuinta sa poata fi caracterizata prin confort termic, iar consumul de energie sa fie redus.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.