Cauti sfaturi pentru solutionarea certurilor in cuplu? Este uneori dificil dupa o cearta aprinsa sa iti amintesti ca voi doi nu sunteti rivali, ci parteneri! Este la fel de dificil sa ajungeti la o perspectiva comuna si la o solutie care sa va multumeasca pe amandoi. Multe certuri in cuplu se termina in mod gresit: unul castiga, altul pierde… Dar asa, insasi relatia de cuplu pierde. Altele nu se termina practic, ci raman suspendate in aer…
De ce este bine sa retii anumite sfaturi pentru solutionarea certurilor – pentru ca orice conflict ramas fara o solutie, orice cearta fara o impacare reala ramane intre voi doi, chiar daca nu mai este mentionata, si da nastere mai devreme sau mai tarziu unui alt conflict. Nu exista relatie de cuplu in care partenerii nu se cearta, asa cum fiecare lucru bun isi are partile sale rele. Important este cat de mult lasati un conflict sa va afecteze relatia, sa se interpuna inte voi, sa dureze fara a-l solutiona cumva.
Sfaturi pentru solutionarea certurilor in cuplu:
Motivul pentru care va certati. In timp ce tipati unul la altul sau macar dupa ce v-ati mai calmat, ganditi-va amandoi la motivul acestui conflict. Cine a inceput cearta? A fost un motiv real, cu o baza sau mai mult un pretext de revarsare a nervilor? Orice mic motiv are in spate un motiv solid. De exemplu, daca ea porneste o adevarata cearta pentru motivul „de ce nu ai dus gunoiul”, adevaratul motiv este faptul ca ea simte ca tu nu ajuti aproape deloc, are nevoie sa te implici mai mult.
Ganditi-va la ceea ce a pornit cearta, la motivele pentru care v-ati enervat atat de tare si ce puteti face pentru a evita asta in viitor. Solutia nu este „data viitoare duc gunoiul”, ci o discutie asupra relatiei si asupra nevoilor voastre si a insatisfactiilor – o discutie sincera. Cand va certati destul de des din astfel de motive mici, fara importanta, realitatea este ca in spatele conflictului se afla o frustrare cauzata de o insatisfactie reala a unuia dintre voi doi. Cautati motivul nemultumirii, al insatisfactiei – si gasiti motivul real al certii.
Jocul ofensiv-defensiv. Feriti-va de acest joc in timpul si dupa cearta. Atunci cand unul ataca si celalalt se apara, uitati sa solutionati cu adevarat ceva – tot ce va intereseaza este sa dovediti ca aveti dreptate, sa atacati si sa va aparati. Deci cearta nu se poate termina decat prin victoria unuia si infrangerea celuilalt. Dar, dupa cum s-a spus, voi doi nu sunteti rivali, ci parteneri. De ce simti nevoia sa ataci? Mai eficient este sa te folosesti de afirmatii asupra ceea ce simti.
Fara fraze de tipul „esti atat de enervant”, „ma scoti din sarite”, „ai gresit cu…” – acestea sunt atacuri; foloseste, in schimb, afirmatii de tipul: „cand uiti sa…eu ma simt…”, „dupa ce s-a intamplat…m-am simtit ignorat/tradat etc.” Ideea este sa nu ataci, sa nu critici, sa nu judeci, ci sa iti expui sentimentele date de o situatie in mod calm. Asa raspunsul celuilalt nu va fi defensiv, ci un raspuns adecvat emotiilor pe care le exprimi. De ce simti nevoia sa fii defensiv? Pentru ca te simti enervat(a) de atacul celuilalt sau poate te simti vinovat(a)! Dar solutia nu este sa cauti pretexte, scuze pentru greseala ta, la fel cum nu este sa il ataci pe celalalt – solutia este sa folosesti tot afirmatii pentru a explica de ce ai facut ce ai facut: „cand am facut…ma simteam…pentru ca…”.
Jigniri si insulte. Un important sfat pentru solutionarea certurilor: evitati sa va insultati unul pe altul! Insa uneori, cand nervii sunt stapani si nu va puteti controla mania, puteti spune cuvinte ce jignesc sau chiar ranesc, dorind sa castigati disputa. Daca se intampla, atunci este esential sa va cereti scuze unul de la altul si sa va retrageti cuvintele. NU va comportati ca si cum nu ati spus ceea ce ati spus, nu ignorati, sperand ca veti uita de jignire. Cuvintele care ranesc, daca nu iti ceri scuze si nu ii arati celuilalt ca nu le crezi cu adevarat, vor ramane intre voi doi, va vor macina si vor da nastere la o alta cearta.
Discutie calma. In timp ce va certati nu ganditi rational: emotiile pun stapanire asupra voastra si de multe ori nu actionati, ci reactionati! Nu ganditi inainte de a va exprima si va exprimati nu ganduri rationale, ci emotii negative. Asadar, important cand vorbim despre sfaturi pentru solutionarea certurilor, este sa va invatati sa opriti la timp cearta, pana nu se ajunge prea departe. Opriti tipetele si luati o pauza, de preferat separat. Dupa ce simtiti ca v-ati calmat suficient, discutati – este pasul cel mai important, singurul care chiar duce la gasirea unei solutii.
Analizati motivul conflictului, daca exista un motiv ascuns si care este acesta, ce insatisfactii aveti in legatura cu relatia, ce va deranjeaza si ce puteti AMANDOI face pentru a evita pe viitor repetarea certii. Retineti: desi poate ca doar unul din voi a pornit cearta, deseori este vina ambilor, iar solutia nu poate niciodata fi gasita decat impreuna. Nu conteaza atat de mult a cui este vina, ci ce puteti amandoi face pentru solutionarea problemei. S-a insistat pe „amandoi”, caci este nedrept ca doar unul sa ceara schimbari de la celalalt – gasiti mici lucruri care ar ajuta relatia voastra si pe care amandoi sa le faceti.
„Pact de impacare”. In final, o cearta nu este cu adevarat incheiata decat daca va impacati cu adevarat. Ce inseamna asta: ca ati gasit impreuna o rezolvare, ca v-ati cerut scuze si ca ati inchis oficial disputa printr-un pact – o imbratisare, un sarut si de ce nu, sex de impacare! Nu numai ca este extrem de placut, dar va ajuta sa va relaxati, detensionati si sa va refaceti intimitatea!