In cele ce urmeaza poti afla cateva aspecte referitoare la ce nu stiai despre papagali.
Nu toate speciile de papagali vorbesc. Cei mai multi dintre papagali reusesc sa imite limbajul omenesc, insa nimeni nu poate garanta ca fiecare exemplar va face acest lucru, deoarece trebuie sa fim siguri de un lucru – ca acesta este un talent individual. Un lucru e sigur totusi, ca va face multa mizerie si galagie.
Papagalii au nevoie sa fie zilnic in interactiune cu proprietarii lor. Unele specii de papagali au nevoie de mai multa atentie decat altele. Astfel papagalii cacadu sunt ca niste copii pana la varsta de un an, ei au nevoie de multa iubire si atentie. Acest papagal trebuie sa fie aproximativ 6 ore pe zi in compania proprietarului, in caz contrar este recomandat sa-i fie oferita posibilitatea de a sta intr-o voliera mare in curtea casei, in care sa se bucure de compania altor papagali.
Achizitionarea unui papagal implica costuri destul de mari. Este necesar sa fie achizitionata o colivie mare, produse alimentare specifice, diferite jucarii, trebuie facute anumite controale periodice la medicul veterinar.
Papagalii scot sunete puternice si sunt obisnuiti sa traiasca in grupuri. Ca si in mediul lor natural ei vor continua sa scoata sunete de chemare cand nu au contactul vizual cu un alt exemplar ca si ei. In timp pasarea are capacitatea de a accepta proprietarul ca membru al grupului sau, iar sunetele scoase de el pot fi interpretate in sensul ca tine contactul cu el. In general papagalii canta cand incepe o noua zi si seara, pentru a se pregati de somn. Acest mod de comportament este normal pentru aceste pasari, de aceea e inutil ca proprietarul sa se supere pe ele.
Papagalii obisnuiesc sa muste
In anumite cazuri se poate intampla ca papagalii sa muste si asta nu datorita faptului ca ar fi agresivi, ci doar pentru ca le este frica sau sunt furiosi. Pentru ei este normal sa comunice prin aceste ,,muscaturi” sau ,,ciupituri” – pe care le fac si in mediul lor natural – si se asteapta ca stapanul lor sa inteleaga acest lucru. Acest obicei de a musca este un mod de comunicare zilnic, desi pe oameni ii face sa se simta raniti si sa-i ignore o perioada.
Papagalii adora sa distruga lucruri
De aceea ca sa nu distruga mobila din casa, in cazul in care sunt lasati liberi, este bine sa le fie puse la dispozitie diferite jucarii. In cazul in care o anumita jucarie nu poate fi distrusa, sigur aceea nu se numara printre preferatele papagalului. Intotdeauna este indicat ca jucaria ce nu poate fi distrusa sa fie inlocuita, astfel se poate preveni faptul ca pasarea sa nu se plictiseasca si sa nu sufere.
Papagalii sunt pasari inteligente, de aceea sunt recomandate foarte mult ca animale de companie pentru copii.
Cele mai populare specii de papagali folosite drept animale de companie sunt: cacadu, amazonieni, parakeet, nimfele, papagalii gri africani si makaw. Acestea impresioneaza prin coloritul frumos al penajului (monocolor sau policolor), inteligenta, sunetele muzicale variate pe care le emit si carisma. Majoritatea speciilor traiesc in America Centrala si de Sud si in Australia.
Aproape toate speciile se hranesc cu seminte, muguri, fructe, nuci, insecte, insa unii papagali (specia lorikeet) prefera fructele foarte moi si nectarul florilor.
Papagalii lilieci din insulele indo-malaieze obisnuiesc sa se odihneasca stand agatati cu picioarele de crengile copacilor, cu capul in jos, ca liliecii. Se hranesc cu boabe, muguri, flori si seminte.
Papagalii de Amazon sunt cei mai numerosi si sunt apreciati pentru capacitatea de a se adapta si a invata sa vorbeasca. Foarte cunoscuti sunt papagalii jaco (Psittacus erithacus) pentru talentul lor de a imita limbajul omenesc.
Papagalii Aracanga pot trai pana la varsta de 64 de ani.
Papagalii au obiceiuri interesante la cuibarit
Astfel papagalul calugar traieste in America de Sud si obisnuieste sa isi faca cuibul pe ramurile puternice de palmieri sau de foioase. Spre deosebire de acesta papagalul de stanca este intalnit in Argentina si cuibareste in carduri mari, in diferite galerii adanci de un metru sau chiar mai mult, pe care le sapa in sol, pe malurile abrupte ale raurilor.
Papagalul rozelor isi face cuibul in crapaturile stancilor si a rapelor, are un mod interesant de a cara bucatele de scoarta de copac sub penele din partea inferioara a spatelui si a construi un fel de acoperis la cuib. Papagalul cu colier traieste in Africa si India si cuibareste in scorburi, in plantatii si gradini. O alta specie numita capusorul portocaliu are obiceiul sa-si faca cuibul si sa cloceasca in musuroaiele de termite. Papagalul ondulat (Melopsittacus undulatus) sau perusul isi face cuibul in scorburile si crapaturile arborilor de cauciuc din Australia.