Sarcină & BebeCu bebe în mașină, cum poți garanta siguranța copilului

Cu bebe în mașină, cum poți garanta siguranța copilului

Invata ce trebuie sa faci pentru ca drumurile cu bebe in masina sa fie sigure! Chiar la plecarea din maternitate acasa, bebe va experimenta primul sau drum cu masina – insa nu tu vei conduce si vei putea sta cu el. Insa ce te faci daca si cand vei avea de facut drumuri doar tu si bebe – tu vei conduce, bebe va plange…

Cel mai important: achizitioneaza scaunelul de masina si scaunelul-cos! Pentru nou-nascutii de pana la un an, vei utiliza un fel de scaunel-cos pe care il intorci cu spatele la sensul de mers. In acest cosulet, drumul cu bebe in masina va fi sigur, daca nu uiti de sistemul de securizare.

Cand cauti un asemenea cosulet pentru nou-nascuti, asigura-te ca achizitionezi unul nou, iar daca gasesti unul folosit, intereseaza-te daca nu a fost cumva retras de pe piata si daca inca respecta ultimele cerinte de securitate. Inainte de a il cumpara, probeaza-l si vezi daca se potriveste cu masina (unele modele se prind si desprind de un sistem de baza pe care il instalezi in masina). Sau poti alege un fel de combinatie intre carucior si scaunel-cos: astfel, cumperi un carucior la care este atasat scaunelul.

Scaunelul de masina pentru bebe de peste un an

Cand a implinit in jur de un an, vei avea nevoie de un alt tip de scaunel pentru drumurile cu bebe in masina – nu mai incape in vechiul sau scaunel. Ce poti alege: un scaunel convertibil – bebe il poate folosi mult timp, caci are limite mari de greutate si inaltime.

Achizitioneaza o husa detasabila

Asigura-te ca ai o husa detasabila pentru scaunel, pe care o poti scoate si spala. Husa ar trebui sa fie comfortabila, cu doua fete si umpluta cu un material moale.

Sistem de securizare

Acest sisem de securizare pentru drumurile cu bebe in masina se refera la un sistem de ancore si chingi, inele si carlige care se utilizeaza ca si centura de siguranta. Modelele moderne de scaunele pentru masina ar trebui sa vina cu acest sistem. Iar toate masinile noi, de dupa 2002, ar trebui sa aiba incorporate carligele de care prinzi sistemul. Daca ai o masina mai veche, poti sa faci schimbarile necesare pentru a prinde sistemul de siguranta. Sau poti folosi centura de siguranta daca o poti monta bine in jurul scaunelului, insa este de preferat sa folosesti noul sistem de securizare.

Invata sa instalezi scaunelul!

siguranta copiilor

Se pare ca multe scaunele de masina nu sunt instalate corect. Cere sfatul unei persoane experimentate daca stii ca nu te prea pricepi. Ce este important: in primul rand, sa instalezi scaunelul in spate, de preferat la mijlocul banchetei si sa nu uiti vreodata de sistemul de securizare sau macar centura de siguranta. Scaunul trebuie instalat in masina in unghi de 45 de grade (daca il pui in spate prea mult, bebe aluneca intre hamuri, iar daca il pui prea in fata, bebe nu are sprijin pentru cap).

Modelele noi iti ofera sansa sa ajustezi cum doresti unghiul. Dupa ce instalezi scaunelul, trebuie sa lasi in jos manerul de purtat. Daca ai achizitionat un model care are baza instalata in masina, ai grija sa te asiguri intotdeauna ca fixezi bine scaunelul de aceasta baza. Un scaunel pentru drumurile cu bebe in masina nu ar trebui sa se miste mai mult de 2 centimetri daca il clatini si zdruncini. Cand treci hamurile prin deschizaturi, asigura-te ca sunt bine intinse si fixe.

Pozitia

Daca il asezi pe bebe in masina cu spatele la sensul de mers, treci hamurile prin acele deschizaturi de la nivelul umerilor sau dedesubt, iar daca este cu fata la sensul de mers, treci hamurile la nivelul umerilor sau deasupra.

Cum il tii ocupat?

Problema cea mai mare cand mergi cu bebe in masina este ca bebe se poate plictisi, se poate supara sau speria ca sta singur in spate sau poate chiar avea rau de masina. Daca banuiesti ca are rau de masina, conduce intotdeauna incet, fara intoarceri bruste si verifica prin oglinda daca nu cumva a vomat. Dar ce te faci cand bebe plange de plictiseala sau suparare? Cauta jucarii speciale – exista animalute moi care se pot prinde de hamurile scaunelului. Lasa mereu in spate cateva jucarii moi, o minge moale din plus si eventual, lasa o bluza de-a ta langa bebe, ca sa iti poata simti apropierea.

Muzica

Fie pui la CD-playerul din masina muzica care sa il relaxeze pe bebe in masina, fie ii canti tu! Daca iti este greu sa canti cantecele vesele si sa fii atenta la drum in acelasi timp, fa cateva liste cu melodii potrivite pentru bebe. In primele luni, el va fi atras mai degraba de sunete foarte simple, regulate, ritmate – de exemplu, batai de toba si atat! Zgomote ritmate precum aspiratorul, masina de spalat, ventilatorul il distreaza si se pare ca il calmeaza (bataile regulate ii amintesc de bataile inimii tale in-utero).

Deci cauta un CD creat special daca gasesti – daca nu, inregistreaza asemenea sunete ritmate. Iar alta solutie pentru ca si tu sa te poti bucura de muzica, nu doar de batai: exact muzica pe care tu ai ascultat-o fiind insarcinata! In afara de cantecele de leagan, poti sa incerci niste jazz, folk, piese slow si muzica clasica. Vezi al cui stil este bebe fan si care il calmeaza. Retine: nu pune in masina muzica decat daca nu te deranjeaza si distrage!

Platforma interactiva

Cam scump, insa foarte eficient: o platforma interactiva, care se ataseaza de spatele scaunului din fata. Exista platforme speciale pentru bebe, cu butoane, lumini, beculete care il tin ocupat (insa se poate sa nu le gasesti in magazine); exista si ecrane de tipul celor puse in taxi, care afiseaza reclame! Daca ai de unde sa achizitionezi un asemenea ecran, il vei tine pe bebe ocupat tot drumul (dupa vreo 5-6 luni de zile, cat este nou-nascut nu merge). Insa ai grija: aceste platforme sau ecrane il pot face sa loveasca cu piciorusele in scaun, daca ajunge, asa ca fixeaza-le pe scaunul de langa sofer!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.