Timp liberZborul cu parapanta sau parapantismul - pasiunea oamenilor îndrăzneți

Zborul cu parapanta sau parapantismul – pasiunea oamenilor îndrăzneți

Zborul cu parapanta reprezinta una dintre cele mai interesante si pline de aventura activitati recreationale practicate de catre persoanele dependente de senzatii tari care doresc sa isi petreaca timpul liber intr-un mod cat se poate de atractiv. Pe langa faptul ca zborul cu parapanta este o activitate recreationala deosebita este si un sport in adevaratul sens al cuvantului, un sport aeronautic foarte competitiv practicat de foarte multe personae in intreaga lume.

Scurta istorie a parapantismului

Istoria acestui sport si hobby este strans legata de aparitia parapantei. Aceasta isi are originile in istoria parasutei, principala diferenta dintre parasuta si o parapanta fiind faptul ca prima este special confectionata pentru a cobori de la o anumita altitudine, spre deosebire de parapanta care este special conceputa pentru a plana pe distante relativ lungi spre desoebire de cele dintai. Mai mult decat atat, daca parasuta este conceputa pentru a cobori, parapanta are capaciatea de a urca, fiind manevrata cu maiestrie de catre cel care practica zborul cu parapanta.

Daca in cazul parasutismului cel care practica acest sport trebuie sa sara din avion pentru a cobori lent, cel care practica parapantismul va decola si va incerca prin diferite tehnici sa se inalte si sa maevreze parapanta in asa fel incat sa poata pluti armonios in aer. Pentru a decola, parapantismul trebuie sa alerge, insa in cazul in care curentii de aer sunt destul de puternici, decolarea se poate face mult mai simplu.

Revenind la istoria parpantei si a parapantismului, dupa cum am spus si anterior, parapanta isi are originile in modul in care este conceputa o parasuta. Cel care a conceput pentru intia oara un nou model nou de parasuta a fost Domina Jalbert care, in anul 1952, ofera spre brevetare un nou model de parasuta care avea un sistem de planare lateral. Mai mult decat atat, acest model de parasuta era conceput din mai multe celule.

Doi ani mai tarziu, Walter Neumark afirma ca in foarte scurt timp un pilot va fi capabil sa decoleze de pe pamant folosind un dispozitiv asemanator parasutei pe care Domina Jalbert a inventat-o cu doi ani in urma, dispozitiv pe care Neumark il mentiona fiind conceput de catre inginerul de origine franceza Pierre Lemoigne. In acest fel a luat nastere “ParaCommanderul” iar sporturile parasailing si parascending au fost concepute. Incepand din acest moment, dispozitivele dedicate acestor activitati au trecut prin mai multe modificari si imbunatatiri.

In anul 1970 alipinistul de origine elvetiana Andreas Kunkn folosea aceste parapante pentru a cobori lent de pe crestele muntilor pe care obisnuia sa le strabata. Abia in jurul anilor ’80 parapantismul este recunoscut drept sport si in anul 1989 este organizat primul campionat mondial de parapanta din istoria acestui sport.

Parapantismul – o pasiune plina de adrenalina

zborul cu parapanta

Parapantismul sau zborul cu parapanta reprezinta unul dintre cele mai simple sporturi aeriene si tocmai din acest motiv este practicat de foarte multe persoane pasionate de aventura. Pe de alta parte, multe persoane considera parapantismul ca fiind o activitate riscanta, insa nu este nici pe departe chiar atat de riscanta precum pare. Zborul cu parapanta este mult mai simplu de practicat decat parasutismul avand in vedere ca presupune ascensiunea si planarea, spre deosebire de parasutism in cadrul careia este necesar ca practicantul sa realizeze o saritura din avion sau de la o mare inaltime pentru a ateriza.

Zborul cu parapanta este fara doar si poate unul dintre cele mai spectaculoase sporturi extreme si poate fi practicat de catre orice persoana care are curajul atat de necesar. Pe langa faptul ca parapantismul este un hobby plin de adrenalina, este o activitate cat se poate de relaxanta si amuzanta. Este benefica pentru organism, pentru minte si pentru viata sociala, fiind un deosebit mijloc de a comunica si de a lega noi prietenii cu alte persoane care impartasesc aceeasi pasiune. Mai mult decat atat, aceasta activitate poate fi practicata alaturi de prieteni.

Pentru a practica paragliding, daca sunteti incepator si nu ati mai luat niciodata contact cu un astfel de sport aviatic, va puteti inscrie la cursurile specializate care sunt foarte utile deoarece, in cadrul acestora, veti invata regulile de baza pe care trebuie sa le respectati pentru ca aceasta activitate recreationala sa poata fi desfasurata fara probleme. In acest fel, pasionatii de paragliding vor invata cum functioneaza parapanta si modul in care aceasta trebuie manevrata. In cazul in care doriti sa practicati zborul cu parapanta doar ocazional, acest lucru poate fi posibil deoarece puteti practica parapantismul asistat de un profesionist. In acest fel, va puteti transforma vacanta intr-o adevarat aventura si poate chiar va veti descoperi un nou hobby in care sa investiti energie si multa pasiune.

Cu toate acestea, exista cateva reguli pe care orice persoana care doreste sa practice zborul cu parapanta trebuie sa le respecte:

-sa fie apti din punct de vedere medical pentru a practica o astfel de activitate
-sa fie odihniti si sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice
-chiar daca nu au urmat cursurile de specialitate, cei care practica parapantismul chiar si ocazional trebuie sa cunoasca modul in care echipamentul functioneaza si felul in care acesta trebuie manevrat

Zborul cu parapanta reprezinta un sport aviatic foarte popular pe teritoriul romanesc si nu putini sunt cei care il practica. Zonele montane sunt cele mai populare atunci cand vine vorba de practicarea parapantismului, cele mai apreciate zone fiind Balea, Bunloc, Campulung Muscel si Valea Dorului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

  1. Este, intr-adevar, o senzatie unica, minunata, inaltatoare la propriu si la figura !:) eu am incercat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.