Sarcină & BebeSăptămâna 29 de sarcină, copilul începe să se miște tot mai des

Săptămâna 29 de sarcină, copilul începe să se miște tot mai des

Despre bebe…

In saptamana 29 de sarcina, bebe are in jur de 39 de centimetri si cantareste cam 1, 3 kilograme. Arata ca un bebelus normal, insa mai are de crescut, macar vreo 2 kilograme pana la sfarsit. Dezvoltarea creierului, a muschilor si plamanilor continua intr-un ritm rapid (dupa cum s-a spus in alte articole, bebelusii nascuti prematur au probleme legate de dezvoltarea insuficienta a plamanilor).

Il simti agitandu-se aproape toata ziua, impingand si lovind (dar nu este o regula). „Hobby-urile” micutului: isi suge degetelul, loveste puternic cand ceva nu ii convine, asculta atent zgomotele din exterior si plange daca ceva il sperie! Din aceasta saptamana incolo, bebe ar trebui sa se pozitioneze cu capul in jos, pregatit pentru nastere. Daca, insa, la controlul medical afli ca nu este pozitionat corect pentru nastere, nu te speria – mai este timp sa se miste.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 29 de sarcina, mai ai inca putin si momentul atat de asteptat va veni, de multe ori luandu-te prin surprindere (nu trebuie sa te iei doar dupa calculele medicului, caci bebe poate veni mai devreme sau chiar mai tarziu cu cateva saptamani)! Uterul tau este de acum bombat si cu vreo 10 centimetri deasupra buricului. Sanii sunt tot sensibili si continua sa creasca, secretand uneori colostru.

Dimensiunea uterului iti poate da mai multe probleme cu constipatia si indigestia. La fel, nevoia de urinare este crescuta  si respiri destul de greu. Cresterea in greutate si nevoile in crestere ale lui bebe (de nutrienti) te fac iarasi obosita, epuizata; in plus, ai stari schimbatoare de dispozitie si de acum s-ar putea sa te confrunti si cu perioade de pierdere a memoriei de scurta durata si confuzie (activitatea creierului este slabita in ultima perioada a sarcinii). Ar trebui de acum sa te obisnuiesti cu contractiile Braxton Hicks – daca la prima experienta te pot speria, dupa aceea, va fi usor sa le recunosti si sa nu intri in panica.

Sanii

Sanii sunt inca sensibili, probabil areolele sunt marite si inchise la culoare, au aparut ”tuberculii lui Montgomery” si sunt inca in crestere! De aceea, oricand simti ca sutienul te strange, achizitioneaza-ti unul nou care sa se potriveasca noilor sani! Chiar daca ti-ai cumparat un sutien mai mare cu cateva saptamani inainte, se prea poate sa nu iti mai vina! Nu trebuie sa ii strangi si nici sa ii lasi liberi – daca nu ii sustii, muschii nu vor fi capabili sa faca fata greutatii crescute (si asa apare lasarea sanilor).

Cand secreti colostru, ai grija sa te stergi si sa iti schimbi sau usuci sutienul. Daca ai pielea uscata, nu uita de o crema hidratanta pentru piele sensibila – maseaza-i usor cu aceasta crema si vei lucra si impotriva lasarii lor.

Constipatie

Daca starile de constipatie apar din ce in ce mai des, este nevoie sa faci anumite schimbari in dieta, caci creste riscul de dezvoltare al hemoroizilor. Ai grija sa consumi multe fibre si sa bei apa din plin. Nu renunta la miscarea fizica, are efecte si asupra digestiei – plimbari, inot, gimnastica acvatica. Deoarece constipatia poate fi cauzata de fierul din organism, poate medicul iti va scadea doza de fier pe care o iei. NU lua de capul tau nici un fel de laxativ si nici chiar ceai, fara a-ti intreba medicul!

Sex?

Se prea poate sa ai inca un libido crescut (o perioada este lipsa, o perioada este crescut si tot asa) – insa dorinta se bate cap in cap cu putinta! Daca te confrunti cu indigestii, constipatii, nu prea ai incerca, desi simti nevoia! In plus, burtica in crestere va cam diminueaza apetitul – sotul tau se poate chiar teme ca va aude copilasul sau ca il atinge (desi ii explici clar ca nu este posibil ca bebe sa fie atins).

Totusi, daca e vorba de o sarcina normala si nu aveti retineri de genul, nimic nu va opreste sa faceti sex – insa cu grija si evitand pozitii in care stai pe spate sau burta (lingurita este perfecta). Te poti speria, caci dupa sex poti avea contractii – dar nu e o problema decat daca se repeta mai mult de jumatate de ora la intervale regulate, daca secreti un lichid sau sangerezi. In general insa, daca aveti grija, sexul inca este sigur in saptamana 29 de sarcina.

Control medical

In jurul acestei saptamani, vei fi programata pentru un nou control – al sangelui, urinii, glucozei si verificarea cresterii si a pozitiei lui bebe. De acum, se prea poate ca aceste controale la medic sa aiba loc in fiecare saptamana (dar de obicei la doua saptamani), ceea ce arata o precautie inteleapta. Intreaba-ti medicul daca este cazul sa renunti la unele activitati, inclusiv exercitiile fizice.

Pregatire pentru travaliu

Mai este putin, insa e bine ca din saptamana 29 de sarcina, sa incepi pregatirea pentru acel moment – caci te poate lua prin surprindere! De aceea, tu si sotul tau trebuie sa planuiti cu grija clipa, asa incat sa: il poti contacta imediat, sa aveti un traseu usor pana la spital, sa aveti pregatite actele necesare, sa aveti pregatit bagajul pe care il veti lua. Unele viitoare mamici urmaresc un filmulet cu o alta mamica dand nastere, insa daca crezi ca un asemenea film te-ar speria, mai bine renunta si axeaza-te pe carti si povestiri (imaginile au un efect mai impresionant si nu mereu in sensul bun)!

Aflati tot ceea ce trebuie sa stiti – cum recunosti travaliul, cum diminuezi durerea, cum respiri, cum iti pastrezi calmul, cand e momentul sa pleci spre spital, in ce pozitii sa stai… Te poti gandi la o persoana apropiata – o prietena sau ruda – pe care sa o chemi sa stea cu tine in timpul travaliului, pentru a te linisti, a te ajuta (de multe ori, sotul este atat de emotionat, incat nu face mai nimic decat sa te tina de mana)!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.