Cocker-ul Spaniel, ca si celelalte rase din grupa spanieli-lor, au dat dovada de-a lungul timpului de credinta si devotament fata de stapani, fiind si vanatori buni de secole intregi. Cu timpul insa grupa s-a impartit in spanieli de apa si spanieli de teren. Pe la jumatatea secolului XX, Cocker-ul Spaniel a fost oficial separat in rase diferite, acestea fiind Cocker-ul Spaniel Englez si Cocker-ul Spaniel American, ambele rase fiind recunoscute de clubul american Kennel. Denumirea acestuia se banuieste a proveni din faptul ca ii place sa „vaneze in hatisuri”.
Cocker-ul Spaniel nu trebuie neglijat, prin urmare nu trebuie lasat mult timp singur, deoarece in urma unei astfel de experiente el va deveni frustrat, considerand izolarea lui o pedeapsa si va prezenta tulburari grave de comportament, dezvoltandu-si si latura distructiva. Unele exemplare din aceasta rasa pot fi chiar agresive, indeosebi cu strainii, desi infatisarea lor dragalasa nu ar miza pe acest aspect. Blana lui lunga are nevoie de o ingrijre constanta, necesitand periere frecventa.
Cocker-ul Spaniel poate suferi de cateva boli printre care: anemia hemolitica, aceasta fiind o grava tulburare a sangelui, urmata de anemie ridicata, poate sa contacteze pietre la vezica urinara, cataracta, ce poate determina pierderea totala a vederii, glaucomul care de asemenea duce la orbire daca nu este depistat din timp pentru tratament, displazia de sold, epilepsia, otita, motiv pentru care si urechile trebuie curatate si verificate constant, cherry eye – boala ce se manifesta prin aparitia unei a treia pleoape, discopatia intervertebrala ce poate duce la paralizie, hipotiroidismul, renopatia familiala si altele. Aparent un caine predispus la multe boli, Cocker-ul Spaniel are o durata medie de viata cuprinsa intre 14 si 16 ani.
Aspect fizic
Cocker-ul Spaniel este un patruped de talie mijlocie, cu un aspect armonios si mandru. Capul sau este rotund, fruntea putin bombata si neteda iar botul lat prezinta cateva mustati si nasul sau este de regula negru. Urechile Cocker-ului Spaniel sunt lungi si lasate in jos, plasate pe ambele parti. Coada acestui caine este de regula taiata chiar dupa cateva saptamani de la nastere, ramanand o codita scurta pe care de multe ori are tentatia de-a o misca, fara sa-si dea seama ca-i lipseste.
Blana acestui caine este cea care-l evidentiaza ca si rasa, fiind ca matasea, putin ondulata si la lungime medie, avand la suprafata puf din belsug care-l ajuta sa treaca peste anotimpurile reci si umede si totodata ii da un aspect dragalas. Cocker-ul Spaniel poate avea diverse culori precum negru sau combinatii de negru cu cafeniu, rosu inchis, galben inchis spre auriu, crem, brun cafeniu si altele. Cainii din aceasta rasa ating greutatea de maxim 16 kilograme si inaltimea de 43 centimetri, masculii find mai puternici si mai dezvoltati fata de femele.
Cum ii place sa traiasca
Cocker-ul Spaniel este foarte popular in randul cainilor de companie si asa cum am precizat este disponibil in doua variante: englez si american, aceste varietati fiind distincte, independente una fata de cealalta. Cocker-ul Spaniel englez este folosit mai des la vanatoare si este de regula mai vesel si mai prietenos decat cel american. Cocker-ul Spaniel este tostusi, ca si rasa, in top 10 al patrupedelor ca si popularitate si are cea mai mica talie dintre cainii sportivi.
In general cainii din aceasta rasa sunt jucausi si prietenosi si fac pe plac stapanului cu inima deschisa, cu multa bucurie si abia asteapta sa i se dea cate-o comanda ca sa o execute. Si acest caine are nevoie de exercitii fizice regulate, fiind foarte energic, in caz contrar va avea un comportment neadecvat. Cocker-ul Spaniel nu face mofturi prea mari vizavi de locul in care isi duce traiul, indiferent ca este tinut la tara sau la oras, el are nevoie doar de atentie, afectiune si miscare constanta.
Este totodata si un caine bun pentru paza deoarece are un instinct nativ pentru protectia celor dragi si daca este crescut alaturi de copiii stapanului, cainele se va intelege foarte bine cu acestia. Daca nu a fost invatat de mic cu prezenta micutilor, Cocker-ul Spaniel nu va manifesta un grad ridicat de toleranta la nazbatiile acestora, mai ales daca au tendinta de a-l ciufuli. Desi aparent au fost crezuti spanieli de teren, acestia au dovedit ca se pot adapta cu usurinta si la apa fiind educati cu usurinta sa ajute la vanat.
De regula Cocker-ul Spaniel Englez este mai activ si mai indicat pentru vanatoare fata de Cocker-ul Spaniel American. In general Cocker-ul Spaniel este usor de dresat si poate fi invatat cu usurinta sa fie ascultator si supus ordinelor stapanului. In cazul in care doriti sa va achizitionati un astfel de caine, nu uitati ca el are nevoie de multa grija si de atentie, atat asupra aspectului cat si asupra temperamentului.
Deci iubirea stapanului va trebui sa fie revarsata in ambele directii. Pe de o parte Cocker-ul Spaniel are nevoie de ingrijirea blanii, a urechilor si a sanatatii in general si pe de alta parte are nevoie si de afectiune care trebuie sa se vada in timpul acordat pentru exercitiile fizice.