Timp liberImportanța substratului de nisip pentru acvariu

Importanța substratului de nisip pentru acvariu

Alegerea tipului de substrat pentru acvariu trebuie facuta cu atentie, pentru ca reprezinta un aspect foarte important de care sa tii seama, in special daca vrei sa cultivi plante vii in acvariul tau. Majoritatea plantelor de acvariu isi extrag substantele nutritive din sol, prin intermediul radacinilor si, ales cu grija, acesta poate sa compenseze si o lipsa de luminozitate, in special pentru plante de acvariu ca ferigile si muschiul de apa. Dimensiunea substratului este si ea foarte importanta – particulele nu trebuie sa fie prea mici pentru ca se vor compacta, dar nici prea mari pentru ca radacinile nu se vor putea dezvolta adecvat si va colecta si o cantitate foarte mare de reziduuri.

Tipul de substrat pentru acvariu poate sa functioneze ca element decorativ (motiv pentru care este foarte important sa tii cont si de latura estetica – cele mai inchise la culoare vor scoate in evidenta verdele plantelor), ca element de filtrare a apei sau ca mediu de crestere pentru plantele de acvariu. Este foarte important ca substratul ales de tine sa ramana ancorat de baza acvariului, pentru a putea sa sustina plantele si sa le impiedice sa pluteasca la suprafata.

De asemenea, grosimea substratului este si ea importanta pentru ca va determina marimea radacinilor plantelor tale. Pentru a crea un efect de profunzime, dar si pentru a permite cresterea plantelor de diferite dimensiuni, poti opta pentru un substrat pentru acvariu mai adanc, pe lateralele acvariului, si pentru unul mai subtire, pentru partea din fata. Cel mai folosit tip de substrat este cel de pietris, cel de tip fin, cu particule de 2-3 milimetri, care trebuie, in general, fertilizat, pentru ca nu va contine niciun fel de nutrienti. Pietrisul este disponibil intr-o varietate foarte mare de culori (pana la cele extreme – mov, grena, verde mar) si texturi.

Poti folosi pietris din corali, dar trebuie sa fii destul de atent pentru ca, de cele mai multe ori, contine particule destul de ascutite in care pestii se pot rani, in special daca sunt din categoria celor sanitari. Pe langa pietris se mai poate folosi si nisip ca substrat pentru acvariu. Acesta este foarte usor de procurat din magazinele de specialitate (este obligatoriu sa fie nisip special pentru acvarii), nefiind deloc scump si este si foare usor de curatat, pentru ca rezidurile vor ramane la suprafata sa. Singurul dezavantaj este ca, in cazul in care folosesti sisteme de ventilatii sub substrat, nu poti folosi nisip, pentru ca se poate compacta mai mult decat este cazul.

Ca si pietrisul, si acesta se poate gasi sub diferite culori si texturi, iar inainte de introducerea in acvariu este indicat sa fie spalat foarte bine, pentru ca poate contine si foarte mult praf care, neindepartat, va face ca apa din acvariu sa capete o tenta albicioasa, neestetica. Cea mai importanta functie pe care o indeplineste pietrisul ca substrat pentru acvariu este aceea de a asigura un mediu propice cresterii bacteriilor benefice acvariului, care sunt extrem de importante pentru eliminarea cantitatilor de amoniac care se formeaza de-a lungul timpului.

nisip pentru acvariu

Daca aceste bacterii nu gasesc un substrat care sa le asigure confort, ele pot creste si in alte zone ale acvariului, dar nu in aceeasi cantitate, motiv pentru care apa poate sa devina nesigura pentru sanatatea pestilor. Daca nu doresti un substrat, este important sa stii ca intretinerea acvariului va fi un proces mult mai costisitor, pentru ca vei fi nevoit sa schimbi apa mult mai repede pentru a preveni (fara prea mare succes) acumularea de substante nocive (amoniac si nitriti), care altfel ar fi fost filtrate de catre substrat.

Substratul pentru acvariu alcatuit din pietris in combinatie cu nisip duce la formarea unui habitat foarte placut pentru pestii tai, care vor fi mai putin stresati si, deci, mai sanatosi, iar in cazul in care esti fericitul detinator al unor pesti care depun icre, acestea vor fi in siguranta ascunse printre substrat.

Pe langa reducerea stresului pestilor tai, substratul poate sa influenteze si calitatea chimica a apei, motiv pentru care este foarte important sa te asiguri ca nu contine o cantitate prea mare de calciu care va duce la cresterea necontrolata a duritatii apei. Daca inainte de a introduce substratul in acvariu, torni acid peste o mica parte de substrat si acesta incepe sa faca spuma, sa scoata fum sau sa se dizolve, este mai indicat sa il schimbi, inainte de a-l introduce in acvariu.

Cel mai bun substrat pentru acvariu este cel care poarta denumirea de Aquasoil, fiind insa si cel mai scump tip de sol din toate cate exista. Acesta pastreaza spatiul necesar pentru ca apa sa poata circula si radacinile sa nu se sufoce si poate sa functioneze si ca un filtru pasiv ce capteaza particulele care plutesc in acvariu.

Plantele de acvariu ca Anubias, Mircosorium sau ferigile se pot dezvolta foarte bine si fara un substrat adecvat, insa, pentru cresterea plantelor ca Echinodorus sau Cryptocoryne, acesta este foarte important pentru dezvoltarea radacinilor care necesita mult spatiu.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.