Părinți și copiiPaște în familie, vezi ca trebuie să conțină acest ritual religios

Paște în familie, vezi ca trebuie să conțină acest ritual religios

Pastele in familie este un obicei, un ritual frumos, care, pe langa dimensiunea sa religioasa, joaca un rol esential in mentinerea traditiilor si a coeziunii familiale. In aceasta perioada a sarbatorilor pascale, ne amintim ca suntem crestini, dar ne si deconectam de la rutina zilnica si ne permitem sa ne bucuram de familie. Continuati traditia de petrecere a Pastelui in familie si invatati-va copiii sa o continue la randul lor!

In ziua de astazi, relatiile intre membrii unei familii slabesc, petrecerea timpului in familie este redusa la cateva ore si rutine banale: luarea mesei, discutii in jurul televizorului… De aceea, pe langa faptul ca ne aminteste de spiritualitate si ne face sa vrem sa fim mai buni, sarbatorile religioase precum Pastele si Craciunul ofera un motiv numai bun pentru refacerea acestor legaturi familiale si pentru uitarea – macar temporara – a conflictelor si tensiunilor existente in orice familie. Bucurati-va impreuna de un Paste in familie si nu ca o obligatie, ci ca o perioada frumoasa ce va ofera sansa de a va deconecta de griji si treburi si de a va reconecta la viata de familie.

Pastele in familie inseamna, pentru unii, obligatia de a tine post, curatenia generala si obligatia de a pregati masa si a merge la biserica! Nu ganditi asa si nu lasati copiii sa perceapa aceasta sarbatoare ca fiind o obligatie! Creati o atmosfera placuta, relaxanta, joviala si de comuniune. Macar in aceasta perioada, uitati de certuri si de probleme si invatati sa fiti mai buni.

Ce sa facem la Pastele in familie :

Pregatirea mesei. Nu trebuie sa fie o corvoada pentru mama! Includeti toti membrii familiei, dandu-le sarcini fiecaruia si pregatiti masa impreuna! Tatal se poate ocupa de achizitionarea si taierea carnii. Mama, bineinteles, de gatit… Iar copiii, chiar de mici, trebuie sa se simta inclusi si utili – dat-le sarcini precum aranjarea mesei, decorarea dulciurilor si logic – vopsirea oualor! Nu sta singura in bucatarie bosumflata ca iarasi trebuie sa gatesti – profita de faptul ca sunteti toti acasa impreuna si cere-le ajutorul. Creeaza o atmosfera placuta in bucatarie, cu muzica usoara la radio si cheama-ti copiii la treaba!

Distractie cu oua. Un ritual anterior crestinismului care, desi si-a pierdut mare pare din semnificatia religioasa si simbolica, are un rol important de amuzament si de unificare a familei. Lasati-i pe cei mici sa decoreze cat mai creativ ouale si invatati-i cate ceva despre semnificatia oualor de Paste: oul e un simbol al fecunditatii, al nasterii, al regenerarii, reinvierii; culoarea rosie semnifica moarte si viata; cat timp copiii sunt mici, ofera-le sansa unei adevarate distractii si amuzament in intreaga familie, ascunzand ouale prin casa si punandu-i sa le gaseasca – cine gaseste mai multe, primeste ceva bun! Nu uita cate oua ascunzi, pentru ca nu ar fi placut sa gasesti dupa luni intregi un ou stricat prin dulap!

paste in familie

Iepurasul de Paste. Desi ai crede ca este un simbol profan inventat de catre americani, iepurasul de Paste este, de fapt, un simbol pagan – al fertilitatii, al vietii fara sfarsit, dar si al mortii. Iepurasul de Paste apare primele dati prin anii 1590 in Germania – el aducea ouale rosii in Joia Mare! Asadar, nici un Paste in familie fara simbolul atat de iubit de catre copii: iepurasul! Puneti-i sa decoreze masa cu desene, servetele, ciocolatele cu iepurasi si spre sfarsitul zilei de Paste, faceti-le cadouri mici, dar dragute (iepurasul este darnic si ofera daruri chiar si copiilor obraznici)…

Slujba de Inviere. Chiar daca in familia voastra, religia nu joaca un rol important, oferiti-le copiilor vostri o traditie frumoasa si spirituala: mergeti impreuna la slujba de Inviere – macar pana ce se da lumina… A fi acolo, impreuna cu atati alti oameni care traiesc acelasi lucru, a sta uniti si a lua lumina de Paste ofera o senzatie frumoasa de coeziune – nu doar intre membrii familiei voastre, ci intre toti acei oameni adunati la slujba.

Iti reaminteste de spiritualitate, de marele sacrificiu si iti ofera dorinta de a fi mai bun… Invatati copiii sa aprecieze acest sentiment de pace, comuniune, relaxare si poate in viitor ii veti privi ducandu-si proprii copii la Inviere (si veti stii ca voi le-ati transmis ceva). Senzatia oferita de multimea care isi imparte lumina si peisajul atat de frumos al luminitelor ce parca plutesc prin cimitir sau pe strada este feeric si ofera un sentiment de pace si liniste.

Masa. Dupa slujba de Inviere, urmeaza masa in familie, care contribuie si ea la acel sentiment de comuniune. Gasiti un ritual si o vorba care sa ramana traditia familiei voastre si pe care copiii sa o duca mai departe. Stati impreuna la masa, ciocniti ouale rosii si nu uitati sa va urati unul altuia, in afara de « Hristos a inviat », si un dragut « Frumos si sanatos ca un ou ros »! Savurati apoi bucatele gatite de catre mama cu atata grija si ajutor ( !) si bucurati-va pur si simplu de aceasta clipa de liniste si intimitate.

Pastele in familie ofera sansa sa imbunatatiti relatiile intre voi si sa oferiti copiilor o traditie frumoasa si o semnificatie pentru aceasta traditie. Peste ani, daca isi vor aminti cu placere aceste momente in familie, vor face la randul lor Pastele in familie…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.