Sarcină & BebeVezi cât de evoluată este sarcina în săptămâna a 5-a

Vezi cât de evoluată este sarcina în săptămâna a 5-a

Despre bebe…

Saptamana 5 de sarcina marcheaza inceputul perioadei embrionare – de abia acum micutul poate fi denumit embrion! Continua cresterea embrionului, desi inca este de abia vizibil – in jur de 3 milimetri si incepe sa se distinga o forma mai familiara a embrionului. Daca doresti o imagine vizuala, inchipuie-ti o samanta de mar! Inima deja s-a format si ii palpita slab, iar creierul si maduva spinarii (tubul neural) incep sa se formeze.

Incepand cu saptamana 5 de sarcina (care este, de fapt, saptamana 3 de dupa conceptie), ritmul de crestere a embrionului este rapid, iar dezvoltarea organelor vitale incepe sa prinda viteza. Placenta si cordonul ombilical aproape si-au sfarsit formarea si vor hrani in curand fatul cu oxigen si nutrientii necesari cresterii.

…si viitoarea mamica:

In saptamana 5 de sarcina, este putin probabil sa nu iti fi dat seama ca esti insarcinata! Daca nu ai facut inca un test de sarcina si nu ai mers la medic, simptomele nu prea te pot minti. Daca nu iti planificai o sarcina, insa nu a aparut menstruatia si anumite semne (greata, urinare foarte frecventa, crampe) apar, este bine sa faci un test de sarcina si dupa cateva zile, inca unul de verificare. La un rezultat pozitiv, mergi la medic, care iti va confirma cu siguranta sarcina.

Nivelul crescut al hormonului de sarcina HCG si al hormonilor estrogen si progesteron poate cauza stari de oboseala, ameteala, greata si dureri de cap iritante. Nevoia de urinare creste – te poti astepta sa simti nevoia de sase ori in decurs de cateva ore! Acum se prea poate sa iti apara si celebrele pofte – unele mai ciudate decat altele.

Silueta ta inca nu iti spune nimic – in afara de un abdomen vag balonat – insa sanii deja iti devin putin sensibili si mai mari. Poti sa te confrunti cu stari de greata la anumite mirosuri puternice si sa fii mult mai des nervoasa, irascibila.

Medicul obstetrician

Daca in saptamana precedenta nu erai sigura si nu ai mers la medic, citeste in articolul precedent ce se spune despre alegerea unui obstetrician de incredere si prima conversatie cu acesta; la fel, despre vitaminele esentiale in timpul sarcinii.

Emotii

Daca te afli la prima sarcina, poti sa ai emotii confuze, sa experimentezi teama, frica, frustrare, suparare combinate cu entuziasm si bucurie! Este cat se poate de normal sa experimentezi acest amalgam confuz de emotii – in special daca nu ai planificat sarcina!

Odihna

Retine ca este normal sa ai stari de irascibilitate si schimbari subite de dispozitie, insa incearca sa le diminuezi prin relaxare, odihna, activitati placute. Este timpul sa iti oferi tie timp liber si sa lasi treburile stresante pe umerii altcuiva (sot, mama, soacra, sora…).

Evitarea oricarui risc

Deoarece primul trimestru este cel mai riscant, fatul este cel mai vulnerabil, formarea sa fiind continua, ai mare grija la evitarea expunerii la poluare, substante nocive, fum de tigara, alcool, efort fizic prea mare, epuizare.

Ai inceput deja exercitiile Kegel? Foarte bine! Poate fi o idee buna sa te inscrii inca de pe acum, in saptamana 5 de sarcina, la un curs prenatal, unde vei invata tehnici de relaxare, curs care iti va usura enorm adaptarea la noua ta conditie si iti va permite sa faci cunostinta cu alte viitoare mamici

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.