Despre bebe…
In saptamana 4 de sarcina, dupa fertilizare, zigotul se deplaseaza spre uter, incepand sa se divida intr-o „aglomerare de celule”. Acesta va deveni embrionul si membranele ce il vor proteja in urmatoarele saptamani de sarcina.
Zigotul, ajungand la uter, se ataseaza de peretele uterin pentru protectie si nutrienti. Aici, viitorul embrion incepe sa se dezvolte si incet, dar sigur, incepe sa se formeze placenta si lichidul amniotic protector, ce isi continua formarea in urmatoarea saptamana. Acest embrion este divizat in celule ce formeaza trei straturi: un strat interior ce va forma sistemul respirator si digestiv, un strat de mijloc ce se va transforma in sistemul osos si circulator si un strat exterior ce va forma sistemul nervos si pielea. Produsul de conceptie are doar aproximativ un milimetru (!) si inca nu este atasat de mucoasa uterina, ci pluteste in uter.
Produsul de conceptie nu are inca forma unui embrion, ci o forma indistincta, de abia fiind vizibil. Deja ii sunt stabilite caracteristicile fizice, precum culoarea ochilor, a parului, sexul, inaltimea, conformatia. Odata cu saptamana 4 de sarcina, dezvoltarea embrionului devine din ce in ce mai rapida. Incepe sa se elibereze celebrul hormon de sarcina HCG – pe baza caruia se efectueaza testele de sarcina din sange.
…si viitoarea mamica:
Inca nu ai aflat fericita veste si nu exista inca in saptamana 4 de sarcina schimbari vizibile; totusi, datorita hormonilor (estrogenul), te poti simti mai energica decat in mod obisnuit. Foarte rar, poti sa te confrunti, din contra, cu senzatia de oboseala si lipsa somnului (unele viitoare mamici sunt chiar din acest stadiu foarte irascibile).
Trupul tau nu se schimba vizibil – nici urma de crestere in greutate deocamdata. In schimb, ai mai multe sanse sa te confrunti cu greturi, stari de voma (nu neaparat de dimineata) si dureri de stomac si aciditate crescuta. Poti observa o crestere a secretiilor vaginale si nevoia de urinare devine din ce in ce mai enervanta.
Foarte des insa, in saptamana 4 de sarcina, nu se manifesta nici unul dintre simptomele specifice sarcinii – vor urma in viitoarele saptamani simptome asemanatoare sindromului pre-menstrual.
Inca nu stii daca esti sau nu insarcinata? Poti sa nu fi sigura, pentru ca inca nu ai semne clare – insa daca efectuezi un test de sarcina, iar rezultatul este pozitiv, ar fi timpul sa mergi la medic, care iti va confirma sau nu vestea minunata – cel mai sigur, printr-un test de sarcina care verifica existenta hormonului HCG.
Stil de viata
Dupa cum s-a mentionat in articolele precedente, mare grija la stilul de viata, evitarea oboselii, un program regulat de somn si o alimentatie echilibrata si stoparea viciilor;
Medicul obstetrician
Alege un medic obstetrician cu grija – el va fi ghidul tau si trebuie sa ai incredere in el; trebuie sa fie dispus sa iti ofere sfaturi oricand ai nevoie de ele (chiar in afara orelor de program, prin telefon); alege pe baza de referinte un medic care sa iti satisfaca nevoile; la prima intrevedere cu el, mergi pregatita sa ii pui toate intrebarile care te intereseaza: in special despre ce sa mananci, despre ce vitamine sa iei, ce medicamente mai poti lua, despre ce activitati fizice sa faci; ai grija sa ii oferi un istoric complet al bolilor tale (chiar din copilarie) si al bolilor ereditare din familie.
Vitamine
Atentie la vitamine: acidul folic este esential si poate cel mai important (s-a spus in alte articole cat de eficient este in protejarea tubului neural al fatului); insa se recomanda si adminstrarea unor suplimente de vitamine, minerale, fier, in plus fata de alimentatia corecta; alege ce suplimente ti se potrivesc impreuna cu medicul tau;
Miscare fizica usoara
Stabileste-ti un program regulat (macar o data pe saptamana) de miscare fizica (plimbari, inot, gimnastica acvatica, gimnastica speciala pentru gravide) si propune-ti sa il respecti cu sfintenie – pentru a avea un trup rezistent, sanatos si a evita acumularea excesiva de kilograme. Este timpul perfect sa incepi si faimoasele exercitii Kegel – poti citi despre multiplele lor avantaje intr-un alt articol de pe site.
Relaxeaza-te: deja te poti simti obosita sau cam nervoasa, irascibila; asigura-ti odihna si activitati relaxante – de ce nu, adopta un nou hobby, ceva care sa iti induca o stare de spirit pozitiva si optimista; grija pentru trup este extrem de importanta pe perioada sarcinii, insa nu face greseala sa ignori grija pentru starea ta psihica si spirituala.
Daca afli minuata veste, te poti bucura si distra calculandu-ti posibila data a nasterii, pornind, dupa cum s-a mentionat, de la prima zi a ultimului ciclu lunar. Rareori, insa, natura tine cont de calculele tale, asa ca pregateste-te pentru o calatorie plina de noutate, entuziasm, bucurie, dar si mici dificultati si temeri! Este un drum pe care il vei urma doar tu, dar mereu cu cei dragi aproape.