Ceea ce atrage la planta de apartament – Dischidia pectenoides este forma inedita, cu tije subtiri, cataratoare si frunze ovale si carnoase (cele inferioare parand umflate), verzi-argintii, care, in natura, in locurile de origine din Philippine, servesc drept adapost pentru furnici. Aceasta simbioza are un dublu avantaj: pe de o parte, protectia micilor vietuitoare, si, pe de alta parte, excrementele de furnica (ureea) asigura azotul de care planta are nevoie pentru cresterea sa.
Este o planta epifita, adica, in habitatul ei, din zonele tropicale, se sprijina pe scoarta copacilor, fara a fi parazita. Frunzele de la baza sunt mai mici, iar cele din partea superioara au aspectul unor balonase, dezvoltand, in interior, radacini, in care se strang rezerve de hrana. Genul cuprinde mai multe specii, mai cunoscute fiind: Dischidia nummularia (foarte potrivita pentru terarii), Dischidia ovata (o specie miniaturala, adecvata pentru orice interior), Dischidia platyphylla (se dezvolta ideal in vas suspendat) si Dischidia rafflesiana.
Cultivare si ingrijire
Planta de apartament – Dischidia pectenoides se dezvolta bine la umbra si in conditii de umiditate redusa. Poate fi cultivata fara sol, pe un strat de muschi. Creste insa viguros si in turba. Daca, vara, temperaturile in jur de 20 de grade Celsius sunt cele potrivite, iarna acestea nu trebuie sa scada sub 10 grade.
Pe durata iernii se va reduce semnificativ cantitatea de apa, planta avand nevoie de o perioada de repaus. Din martie, pana la sfarsitul verii, planta de apartament – Dischidia pectenoides are nevoie de un fertilizator lichid, diluat, mai mult decat este indicat pe eticheta produsului, in apa de udare. Se va administra o data la o luna. Dischidia pectenoides are nevoie de un suport de crestere, vertical, pentru ca tendinta este de a se catara.
Inflorire
Florile plantei de apartament – Dischidia pectenoides sunt mici (0,5 centimetri, in diametru), tubulare, de culoare alba, roz sau rosie si se deschid primavara. Sunt destul de modeste, in comparatie cu frunzele spectaculoase. Dupa ce se ofilesc, planta formeaza niste pastai, in care se adapostesc semintele.
Inmultire
Planta de apartament – Dischidia pectenoides se inmulteste prin seminte sau prin butasi obtinuti din varful tijelor. Acestia se infig in stratul de muschi sau in sol usor umezit, unde vor prinde, destul de repede, radacini.
Se pot realiza aranjamente originale, cultivand planta de apartament – Dischidia pectenoides in vase de lut sau in cosulete, acoperind solul cu un strat de muschi, care va arata si foarte decorativ si va pastra si umezeala necesara. In unele florarii, se gaseste Dischidia pectenoides in vas de plastic cilindric, inalt, cu radacina prinsa intr-o cochilie de melc. Este o planta care nu poate fi trecuta cu vederea si poate fi si un cadou special.