Sarcină & BebeCe presupune gimnastica acvatică în timpul sarcinii: Avantaje și dezavantaje

Ce presupune gimnastica acvatică în timpul sarcinii: Avantaje și dezavantaje

Gimnastica acvatica si sarcina este un subiect interesant pentru orice viitoare mamica! Acest tip de gimnastica ofera beneficii multiple si este, poate, cel mai recomandat gen de miscare fizica in timpul sarcinii, dar si in timpul recuperarii de dupa nastere.

De ce se tot vorbeste despre gimnastica acvatica si sarcina? Pentru ca, spre deosebire de alte tipuri de miscare fizica (aerobic, jogging, fitness), in apa depui mai putin efort si in special, esti ferita de accidente riscante precum diverse lovituri, cazaturi, intinderi de muschi. Gimnastica acvatica a devenit preferata viitoarelor mamici si este recomandata in general de medici. Odata cu acumularea normala de kilograme in timpul sarcinii, iti este din ce in ce mai greu sa faci diverse miscari – insa in apa e mai simplu!

Ce presupune gimnastica acvatica in timpul sarcinii?

Exista diferite centre, inclusiv in tara noastra, care ofera pachete speciale pentru viitoarele mamici care doresc sa isi ajute trupul sa treaca cu usurinta peste provocarile sarcinii. Sedintele de gimnastica acvatica presupun o serie de exercitii diverse care intretin muschii trupului: exercitii ce ajuta respiratia, exercitii de streching, de relaxare si inclusiv inot (daca nu stii sa inoti, tot poti face restul de exercitii, caci nivelul apei iti permite sa stai in picioare).

Daca, insa, nu iti permiti sa te inscrii la astfel de cursuri speciale, poti face singura sedinte regulate de inot – insa ai grija sa nu te obosesti. Chiar si simplul inot are beneficii mari pentru femeile insarcinate.

Gimnastica acvatica este recomandata si pentru refacerea trupului dupa nastere: iti ajuta muschii sa isi recapete elasticitatea si fermitatea. Pachetele de sedinte postnatale sunt mai diversificate si presupun un efort mai mare decat in timpul nasterii. Daca te gandesti sa adopti acest program pentru a iti recupera rezistenta si formele, este, totusi, necesar sa te consulti in prealabil cu medicul. Daca ai nascut prin operatie cezariana, de exemplu, este  necesar sa astepti vindecarea operatiei. La fel, unele infectii sau conditii postnatale te pot impiedica sa faci aceste exercitii.

Avantaje cand vorbim despre gimnastica acvatica si sarcina:

Miscare fizica

Avantajul cel mai concret este cel oferit si de alte tipuri de miscare fizica: iti intareste rezistenta organismului si a muschilor care vor fi solicitati in perioada sarcinii si a nasterii. Iti asigura o recuperare mai usoara dupa ce vei naste. Iti asigura o sanatate buna.

Efort

Efortul depus este mai mic si esti ferita de accidente neplacute si chiar riscante – lovituri, cazaturi. In apa, miscarile iti sunt mai usoare, mai line, mai echilibrate. Greutatea care te impiedica sa te misti rapid odata cu evolutia sarcinii este sustinuta de apa si iti permite sa faci exercitii mai variate.

Inot

Chiar si simple sedinte de inot (daca nu iti permiti inscrierea la un centru de gimnastica acvatica) sunt recomandate si extrem de benefice organismului, punand la treaba toti muschii. Ai grija, totusi, sa nu te obosesti prea mult si sa te opresti din inot oricand simti ameteli sau dureri, oricat de usoare.

Relaxare

Gimnastica acvatica se face in sedinte comune ce presupun si exercitii de relaxare, insotite de o muzica linistitoare. Miscarea combinata cu ambientul relaxant iti vor oferi o stare de bine si de tonus psihic si fizic.

Circulatia sangvina

Miscarea fizica in apa ajuta circulatia sangvina, ceea ce inseamna ca fatul este mai bine oxigenat, tensiunea arteriala este echilibrata, eviti retentia exagerata de lichide in tesuturi.

Respiratie si digestie

In timpul sarcinii, in special in ultimele luni, poti avea o respiratie greoaie si probleme digestive pe toata perioada sarcinii. Gimnastica acvatica iti ofera tipuri speciale de exercitii de respiratie si ajuta la digestia eficienta (o digestie adecvata contribuie si la impiedicarea acumularii in exces a kilogramelor).

Muschii

Poate ca rezistenta si fermitatea muschilor trupului nu sunt nr. 1 pe lista ta de preocupari in timpul sarcinii. Insa trebuie sa stii ca muschii abdomenului, ai coapselor sunt extrem de solicitati si orice mic ajutor este bine-venit. Gimnastica acvatica iti intareste muschii intregului corp: piept, umeri, biceps, triceps, picioare, abdomen, coapse.

Companie

De regula, sedintele speciale de gimnastica acvatica in timpul sarcinii se tin in grup: ceea ce iti ofera o ocazie perfecta de a face cunostinta cu alte viitoare mamici si sa faceti schimb de impresii, sfaturi, griji. Cel mai bun sfat pentru o viitoare mamica: vorbeste si interactioneaza cu alte femei insarcinate – te face sa te simti mai putin singura, mai putin tematoare, mai increzatoare si optimista.

Personal

Cand te interesezi de exercitiile acvatice, ai grija sa fie intotdeauna un personal care sa inspire incredere, sa te interesezi de calificarile lor. O persoana calificata trebuie sa fie prezenta mereu in timpul acestor exercitii. Daca te hotarasti sa faci sedinte de inot singura, ai grija sa fie mereu o alta persoana in preajma; ai grija la alegerea piscinei: cat de curata este si cu ce substante este curatata; evita strandurile publice si piscinele aglomerate; oricand simti un cat de mic disconfort, opreste exercitiile de inot.

Sfatul medicului

Inainte de a te inscrie la cursuri de gimnastica acvatica sau de a practica inotul, cere sfatul medicului si vezi daca anumite conditii nu presupun risc crescut: o sarcina multipla, diabet, astm, boli de inima, hipertensiune. Cum se spune in multe alte articole – in timpul sarcinii, cuvantul medicului este sfant si trebuie sa ii urmezi cu atentie recomandarile.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.