Casă și grădinăEfecte inedite pe care le poți obține prin iluminarea grădinii: simplitate și...

Efecte inedite pe care le poți obține prin iluminarea grădinii: simplitate și confort

Primavara pluteste in aer si, in curand, serile tot mai calde ne vor imbia sa mai zabovim in gradina de flori sau pe terasa, pentru a ne bucura de aerul curat si de decorul proaspat al vegetatiei, daca, bineinteles, nu vom pierde din vedere o buna iluminare a gradinii pe timpul noptii. Cu putina imaginatie, se pot crea efecte de lumini si umbre, plantele, arborii si arbustii vor deveni, la cea mai mica adiere de vant, discrete abajururi miscatoare, aleile, terasa, fatada casei vor dobandi o noua stralucire. Totul trebuie conceput, insa, cu bun gust, pastrand naturaletea peisajului si doar adaugand cateva accente luminoase.

Este important ca, inainte de a se monta efectiv diverse aparate de iluminat, sa se prospecteze tehnologiile moderne, pentru a le alege pe cele mai potrivite, astfel incat sa se respecte normele si criteriile de siguranta (etansietatea cablurilor, impamantarea, protejarea de intemperii etc.). Cel mai bine este ca instalatia pentru iluminarea gradinii sa fie facuta de catre un electrician autorizat, pentru a fi in concordanta cu reglementarile in vigoare si pentru a va asigura ca nu exista niciun pericol de electrocutare.

Ce efecte poti obtine prin iluminarea gradinii

Iluminarea pe timp de noapte va scoate in evidenta anumite elemente de peisaj. De exemplu, folosirea spoturilor pozitionate la baza copacilor va face ca frunzele sa fie luminate de jos in sus, creand un efect spectaculos.

Pentru arborii si arbustii cu foliajul mai dens, astfel de lumini pot fi amplasate pe trunchi, dar de asa maniera incat lumina sa nu arda frunzele. Evidentierea, prin intermediul luminii, a texturii si a culorii unui perete al casei sau amplasarea unor lumini de-a lungul unei alei vor face ca intreaga gradina sa devina un loc plin de magie, dupa lasarea intunericului.

Se pot instala senzori de miscare pentru a economisi curent electric sau se pot folosi celule fotocaptante, care vor face ca lampile folosite sa se aprinda in mod automat odata cu lasarea intunericului (acestea fiind si varianta cea mai ieftina si cea mai sigura, inclusiv cand esti plecat de acasa).

Acestea din urma se instaleaza usor, pentru ca nu necesita cablu de alimentare, sunt complet autonome, valorificand energia solara. Pe timpul zilei astfel de sisteme de iluminat se incarca prin intermediul celulelor fotovoltaice si raspandesc o lumina blanda, difuza, pana in zori.

Surse de iluminare

Pe langa sursele de iluminare cu halogen, foarte utile si economice, pentru zonele de tranzitie din interior catre exterior, sunt cele pe baza de LED, care ofera un numar mare de beneficii:

O durata mare de viata (de pana la 50.000 de ore de functionare)

Au un consum energetic mic

Sunt destul de ieftine

Nu se supraincalzesc

Sunt disponibile intr-o diversitatate de forme si culori

Ledurile nu necesita ingrijire

iluminare gradina

Spoturile – sunt folosite, in special, pentru evidentierea anumitor trasaturi ale gradinii. Sunt disponibile intr-o mare varietatate de modele si materiale. Cel mai popular spot pentru iluminarea gradinii este cel de tip focus, care va emite o cantitate mare de lumina directionata dupa dorinta.

Surse de iluminare fixate in podea sau in grinzi – sunt interesante si utile (mai ales, pentru terase) deoarece emit o lumina difuza, dar puternica, dintr-o pozitie deja fixata. Acestea sunt disponibile intr-un numar mare de culori, cele mai cautate fiind cele de culoare alba sau albastra.

Stalpi de iluminat – acestia pot fi amplasati langa alei sau poteci, intre plante sau chiar in peluze. Inaltimile lor variaza, in functie de preferinte si de necesitati, gasindu-se, in acest moment, pe baza de becuri cu halogen, becuri economice, celule fotosensibile si LED-uri.

Iluminarea peretilor – acest tip de iluminare a gradinii este indicat sa fie facut cu o sursa de lumina de tip LED sau halogen. Modelele sunt extrem de variate, pornind de la cele cu un aspect retro si pana la cele mai moderne, cat sa se poata incadra in toate designurile de gradina, de la cele conservatoare si pana la cele mai extravagante.

Iluminarea subacvatica – este potrivita in cazul in care aveti amenajat in gradina un iaz. Aceste modele, concepute special pentru a  rezista sub apa, sunt fixe sau mobile (plutitoare).

Indiferent de modalitatea de iluminare a gradinii pe care o vei alege, este de retinut ca iluminarea indirecta este cea care creeaza unele dintre cele mai fascinante reflexii, care nu pot fi obtinute  prin iluminarea directa. Mai mult, lampile care functioneaza pe baza voltajelor reduse vor avea o stralucire mult mai naturala, dar daca iti doresti efecte mai puternice, poti oricand folosi lampi pe baza de halogen.

Se mai pot lua in considerare ghivece cu pereti dubli si cu led-uri, care pot fi asezate in diverse colturi ale gradinii, spoturi incastrate pentru piscina, felinare, lampadare, forme stil deco, iluminate in interior (sfere de diverse dimensiuni, piramide etc.). Evident, nimeni nu va face un amalgam de obiecte de iluminat in gradina. De regula, se realizeaza o schita a suprafetei, identificandu-se spatiile care vor fi iluminate, se evalueaza intensitatea surselor de lumina, dupa care ar trebui aplicat principiul ca gradina nu trebuie nici prea si nici in totalitate luminata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.