Florile ideale pentru balcon sunt acelea care se armonizeaza cromatic, dar si ca dimensiune, astfel incat sa creeze un spatiu placut, in care decorul vegetal sa incadreze cateva sezlonguri, o masuta si alte obiecte necesare momentelor de relaxare. Alegerea plantelor potrivite trebuie facuta de asa maniera incat unele dintre ele sa reziste si pe timpul iernii. Pentru anotimpul cald, plantele cu frunze decorative (verde intens, gri-albastrui, dungate etc.) ar trebui sa alterneze cu cele cultivate pentru florile colorate in diverse nuante. Pentru reusita unui astfel de demers, cel mai bine ar fi sa se faca o schita a balconului si sa se imagineze cateva variante de decorare, pentru ca rezultatul sa fie, cu adevarat, cel scontat.
Iata cateva flori ideale pentru balcon, care, din mai –iunie, pana toamna tarziu, vor oferi un spectacol de forme si culori:
Fuchsia (Cercelusi) – cu flori de culoare alba, roz, rosie, violet, planta poate fi toaletata ca sa creasca fie sub forma unui mic arbust, fie ca un copacel sau in cascada. Are nevoie de o cantitate moderata de apa, de doua-trei ori pe saptamana.
Impatiens (Sporul casei) – monocroma sau bicolora, cu foliaj bogat, infloreste din mai pana in octombrie.
Trandafirii – se pot cultiva cu succes si pe balcon, ca si in gradini, evitandu-se excesul de apa si de lumina directa (se va alege un colt mai umbrit), care ar putea atrage diversi daunatori. Sunt de preferat trandafirii pitici, crescuti in vase de ceramica (de aproximativ 30 de centimetri inaltime), poroase, care faciliteaza respiratia radacinilor.
Plantele aromatice – pot fi florile ideale pentru balcon, o imbinare de util si placut. Busuioc, rozmarin, cimbrisor, menta etc. cresc minunat in ghivece si vor oferi un regal de miresme.
Se mai pot alege: irisi, campanule, margarete, anemone de Japonia s.a.m.d.
Daca balconul sau terasa sunt pozitionate la umbra, nu inseamna ca nu se pot transforma intr-o adevarata gradina, folosind flori ideale pentru balcon, care cresc in conditii de umbra si semi-umbra. Un balcon mediu umbrit va beneficia de iluminare solara directa, pentru o durata de 4 – 6 ore zilnic, in timp ce zonele partial umbrite vor avea intre 2 si 4 ore, iar balcoanele complet umbrite nu vor beneficia decat de lumina indirecta. Nu trebuie achizitionate plante scumpe, exotice, flori ideale pentru balcon fiind cele perene, foarte rezistente, cum sunt, de exemplu, rododendronul pitic, coniferele mici, iedera.
Aceste plante vor asigura rezervorul de baza, care va fi folosit pentru a crea zone de protectie pentru plantele mai sensibile. De aici inainte, optiunile sunt numeroase, in functie de inaltimea si expunerea la soare a balconului. Ghivecele trebuie sa fie adecvate cerintelor plantelor, sa asigure un drenaj corespunzator si sa aiba obligatoriu farfurii de scurgere. Printre florile rezistente, care se dezvolta foarte bine in conditii de umbra si semi-umbra, se numara:
Astilbe – plante originare din China, extrem de interesante, iubitoare de umbra, cu flori de culoare mov – visinie, alba, rosie, roz, putand ajunge pana la inaltimea de un metru si jumatate.
Begoniile – aceste minunate plante cerate pot crea un decor interesant in balcon, chiar si atunci cand nu sunt inflorite. Atunci cand fac flori, sunt extrem de variate coloristic si de dimensiuni diferite. .
Actaea – sunt flori ideale pentru balcon, infloresc mai tarziu decat celelalte plante, de regula, in perioada de vara si toamna. Florile sunt mici, albe, iar planta poate ajunge, bine ingrijita, pana la inaltimea de 2 metri.
Coleus – Urzicute – au frunze colorate in nuante de verde, mov, galben, purpuriu, rosu si galben, interesante prin textura si forma. Se dezvolta in conditii de semi-umbra.
Dianella tasmanica –este o planta crescuta pentru frunzele sale alungite, dungate, strabatute, pe toata lungimea, de benzi de culoare alba.
Impatiens (Salcioara) – o planta deja clasica, atunci cand vine vorba de crestere la umbra, si o alegere excelenta ca planta pentru balcon sau terasa, avand flori colorate in roz, mov, purpuriu, rosu si alb.
Spanzul (Helleborus) – un adevarat vestitor al primaverii, aceasta planta incantatoare este alegerea perfecta pentru balcoanele umbroase, avand frunze cerate, inchise la culoare, cu flori de culoare alba si crem, care se aseamana foarte mult cu niste trandafiri micuti. Are nevoie de putina apa pentru a se dezvolta
In categoria florilor ideale pentru balcon se numara si petuniile, dar in zonele cu soare, acestea iubind lumina din plin. Florile lor sunt mari, deschise la culoare.
Dicentra (Cerceii doamnei) – sunt plante cu flori in forma de inima, de culoare rosie. Dicentra este usor de crescut, chiar si in interior, fiind o planta perena, iubitoare de umbra
Speciile de Dracaena – vor creste foarte bine in balcon, pe toata durata verii
Plantele pot schimba semnificativ intregul aspect si atmosfera balconului sau a terasei, fiind o adevarata sursa de relaxare – chiar si atunci cand concepi designul si asezi ghivecele. Balcoanele infrumusetate cu ajutorul plantelor ofera si oportunitatea de a cultiva si de a obtine legume si chiar fructe – cum sunt, de exemplu, mandarinii, lamaii, capsunii.
Tot ce trebuie sa faci este sa iti pui pasiunea in aplicare, sa le asiguri florilor ideale pentru balcon atentia si ingrijirea de care au nevoie si te poti bucura de frumusetea lor de fiecare data cand vei pasi in mica ta oaza amenajata dupa propriul gust si cu toata libertatea.