Oricat ne-am dori sa facem o relatie sa mearga pentru o perioada mai lunga sau mai scurta, trebuie inainte de toate sa luam o decizie care vizeaza gradul de perceptie asupra acesteia: este o relatie serioasa sau nu? Dar cum ne dam seama? Aceasta decizie trebuie luata in cuplu, daca acesta exista in adevaratul sens al cuvantului? Deoarece o relatie serioasa inseamna deja angajamente, mai multe obligatii si mai putina libertate.
Cati oameni/adolescenti sunt dispusi in ziua de azi sa mai poarte o relatie serioasa, renuntand la viata haotica plina de iubire de-o noapte sau de-o saptamana? Trebuie sa ne dam seama singuri de gradul la care se afla relatie noastra cu persoana de langa sau trebuie sa fim anuntati? Daca este un sentiment sau pur si simplu o situatie in care ajungem fara sa vrem si fara sa ne dam seama, cum reactionam ulterior?
Toate aceste intrebari se perinda zilnic in capul adolescentilor mai ales, care se indragostesc cam de trei ori pe zi si atunci cand li se si ofera putina atentie, deja situatia se schimba radical, uneori scapa de sub control. Raspunsurile nu le poate da nimeni, ci pur si simplu se gasesc sau se ajunge la ele mai devreme sau mai tarziu, cand de fapt ne dam seama ca am uitat unde ne aflam.
O relatie serioasa totusi implica si putina maturitate, desi majoritatea adolescentilor aflati la prima iubire o pot cataloga pe aceasta astfel, desi poate e doar simpla pasiune, pura, asa cum e prima iubire. La multi dureaza, devenind o relatie serioasa, la multi se termina dupa adolescenta, deoarece oamenii care „cresc” impreuna se schimba si incep sa-si doreasca altceva de la viata.
Cum decurge o relatie serioasa?
De multe ori ne aflam intr-o situatie bizara, in care fie ne lasam purtati de val si cand ne dam seama, avem deja un partener pe care ne putem baza, dar si de mai multe ori e nevoie de mai mult si oricat de veche ar fi relatia, nu se poate numi serioasa: omul de langa, pur si simplu, nu se implica si vrei mai mult, iar standardele tale nu se incadreaza in realitate. O relatie serioasa ar trebui sa se bazeze inainte de toate pe maturitate si constientizare. Maturitatea aduce in cuplu aportul necesar de rationament pentru depasirea obstacolelor, pentru rezolvarea situatiilor dificile sau de cumpana.
O relatie devine serioasa in momentul in care intalnirile dintre cei doi sunt constante, grija pentru activitatile zilnice este reciproca, intervin planurile de viitor si deja nu mai incape si o terta persoana (excluzand copiii sau copilul din viitor) in ecuatie, indiferent de cate tentatii ar fi in jur. O relatie serioasa nu inseamna sa duci flori persoanei iubite (iar daca-i duci, macar fa o impresie buna cu o floare speciala la o ocazie nesemnificativa sau pur si simplu fara ocazie, pentru a-i arata ca te-ai gandit la ea). O relatie nu inseamna sa-ti lasi iubitul la meci cu prietenii dupa multe certuri pentru ca acesta a venit data trecuta cam pe sapte carari si a intarziat destul de mult (daca-l lasi, macar nu-i mai aminti de data trecuta).
Oamenii tind sa puna monopol pe persoana de alaturi intr-o relatie. Femeile, in general, au un nivel mai ridicat de posesivitate si tind sa creada ca barbatii au nevoie de ele uneori ca de mame. Nimic mai gresit! Desi au nevoie sa le speli hainele, sa le calci camasa pentru a doua zi la munca sau sa le faci o portie de cartofi prajiti, asta nu inseamna ca ei nu sunt in stare, pur si simplu le face placere sa stie ca este cineva acolo caruia ii pasa de aceste detalii si se pot baza pe acel cineva.
Barbatii, pe de alta parte, considera ca daca femeile sunt intr-o relatie serioasa, acestea nu mai trebuie sa iasa la cafea cu prietenele, nu mai trebuie sa se aranjeze pentru ca nu mai au pe cine sa atraga, deja ii au pe ei. De asemenea, este o greseala. O relatie serioasa nu inseamna sa vrei sa schimbi modul de viata al persoanei cu care ai ales sa-ti petreci majoritatea timpului si cu atat mai mult nu inseamna sa schimbi persoana respectiva.
O relatie serioasa nu inseamna sa mergi acasa la parinti cu persoana respectiva de mana si nici sa stati 5 ani impreuna, pentru ca ulterior va puteti da seama ca ati facut o mare greseala. Intr-o relatie cel mai mult conteaza lucrurile simple, facute din dragoste, fara reprosuri, cu mici suparari care insa nu umbresc viitorul, cu tachinari reciproce care isi au farmecul lor. Toate micile certuri nediscutate, care te afecteaza pe moment, pot pe viitor sa-ti dauneze destul de mult.
O relatie serioasa inseamna ca amandoi va plimbati in ploaie, fara teama de a raci si fara a urla unul la altul: „de ce ai uitat umbrela acasa, doar ti-am spus ca ploua?”, acesta fiind un exemplu nesemnificativ. Deoarece o relatie serioasa porneste de la lucrurile simple care intaresc sentimentele si te fac sa gandesti ca daca nu poti face un lucru singur, atunci in doi e realizabil.