Casă și grădinăIată care tipuri de centrale termice sunt cele mai utilizate și de...

Iată care tipuri de centrale termice sunt cele mai utilizate și de ce

Piata este suprasaturata in ceea ce priveste diversele tipuri de centrale termice existente in prezent spre comercializare. Aceasta diversitate face ca alegerea unei centrale termice sa fie o adevarata piatra de incercare pentru cumparator. Insa conditiile economice actuale, dorinta de independenta fata de un sistem centralizat de termoficare, precum si costul redus al instalatiei (comparativ cu situatia de acum 10-15 ani) determina ca zilnic sute de clienti sa se intrebe ce tip de centrala termica este cea mai eficienta, mai economica, etc.

Cea mai uzuala ierarhizare a diferitelor tipuri de centrale termice este in functie de sursa de combustibil. Astfel avem centrale termice pe gaz, energie electrica sau combustibil solid (lemn, carbune, etc). Fiecare centrala termica, in functie de sursa de energie, prezinta avantaje si dezavantaje.

Centralele termice pe gaz

Sunt cele mai utilizate dintre tipurile mentionate anterior. Avantajele utilizarii unei asftel de centrale atat din punct de vedere economic, cat si al instalarii sunt multiple.

Costurile necesare producerii de apa calda, fie pentru robinet sau incalzire scad cu 40% in comparatie cu costurile impuse de un sistem centralizat de incalzire si distribuire al apei calde.

Randamentul centralei depinde foarte mult de suprafata care urmeaza a fi incalzita, de tipul si randamentul componentelor.

Alegerea locului de instalare a viitoarei surse de apa calda si energie termica este deosebit de importanta. In alegerea locului se va tine cont de pozitia retelei de gaze, retelei de apa, retetelei electrice din locuinta, precum si asigurarea unor mijloace rapide de evacuare a gazelor, precum si alimentarea cu aer proaspat.

Pentru instalarea unei astfel de centrale aveti nevoie de o centrala, tevi, preferabil cupru, calorifere, precum si instalatori autorizati ISCIR. Preferabil ar fi ca instalarea sa aiba loc vara, cand debransarea de la sistemul de incalzire centralizat sa se poata face foarte usor.

Un avantaj al centralelor termice pe gaz il reprezinta combustibilul acesta fiind relativ ieftin si accesibil. In cazul in care in zona nu exista acces la reteaua de gaz, se poate apela la un rezervor mare de gaz lichefiat.

Centrele termice pe gaz poate fi cu tiraj natural, fortat, in condensatie, cu etansare, boiler, cu camera etansa de ardere, cu prepararea instantanee a apei, etc.

In cazul acestor centrale pentru cresterea eficientei si scaderea consumului este recomandabil prevederea centralei cu un termostat programabil. De asemenea, inainte de a alege centrala, este recomandabil a se efectua un calcul al necesarului termic pentru incalzirea unui anumit spatiu, astfel sa achizitionati o centrala dimensionata corect din punct de vedere al puterii calorice generate si al consumului.

Centrale termice pe baza de energie electrica

Sunt mai costisitoare decat tipul de centrala mentionat anterior, insa au marele avantaj dat de faptul ca reteaua electrica este foarte dezvoltata, astfel incat racordul de energie poate fi facut rapid si aproape oriunde pe teritoriul tarii.

Un alt dezavantaj al instalarii unei centrale termice pe baza de energie electrica este necesitatea de a modifica reteaua electrica, puterea nominala obisnuita instalata intr-o casa este insuficient dimensionata pentru a asigura puterea necesara. De asemenea, acest tip de centrala are nevoie de racorduri speciale pentru alimentare.

Pentru marirea eficientei puterii unor astfel de centrale se recomanda montarea in sistem cascada a mai multor centrale, insa cu mentiunea ca este necesara asigurarea unei puteri instalate corespunzatoare.

Modul de utilizare a acestor centrale este destul de rudimentar. Odata instalate pentru a fi puse in functiune se va apasa un singur buton, iar parametrii de functionare sunt setati in prealabil si monitorizati.

Centralele termice pe baza de combustibili solizi

Au marele avantaj in ceea ce priveste costul de achizitie redus a combustibilului, insa marele dezavantaj este ca aceasta centrala, fiind mai complexa, implica mai multe parti componente, astfel ca spatiul ocupat este mai mare.

Un alt dezavantaj al acestui tip de centrale il reprezinta problemele tehnice in cazul unei pene de curent. Astfel de situatii determina oprirea agentului termic, fapt corectat prin montarea unor sisteme de siguranta suplimentare. Intervalul de timp necesar realimentarii cu combustibil pentru mentinerea arderii este destul de scurt, ceea ce are marele dezavantaj ca pe timpul noptii, daca sistemul nu este alimentat cu combustibil temperatura scade rapid.

Indiferent care varianta de centrala termica o alegeti este deosebit de important in prealabil sa intocmiti o analiza a necesarului termic a casei, sa efectuati lucrari de reparatii si izolare termica a peretilor, sa va adresati unui specialist avizat.

De asemenea, chiar daca pe piata exista numerosi „mesteri priceputi”, instalarea, punerea in functiune si verificare instalatiei trebuie facuta de catre cineva autorizat ISCIR.

Criteriile de alegere a unei centrale termice sunt:

Proximitatea sursei de alimentare cu energie necesara functionarii si producerii de energie termica;

Tehnologia centralei;

Dotarea cu sisteme automate de supraveghere si inchidere in cazul unei avarii;

Termostat reglabil automat;

Emisii reduse de noxe;

Service autorizat ISCIR.

Bucurati-va de confortul oferit de o centrala termica, insa doar in conditii de siguranta!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.