Sarcină & BebeCum să lupți corect cu depresia Postpartum

Cum să lupți corect cu depresia Postpartum

Depresia postpartum mai este cunsocuta si ca depresia postnatala si reprezinta una dintre cele mai grave probleme care afecteaza 1 din 8 femei imediat dupa nastere. Chiar daca, de cele mai multe ori, femeile sunt principalele afectate de acest tip de depresie, deoarece ele poarta copilul in pantece creandu-se o relatie foarte stransa intre acestia, si barbatii, tatii copiilor, pot fi afectati de aceasta grava depresie imediat ce copiii lor au ajuns pe lume; cazurile din urma sunt rare, insa nu inexistente.

Cauzele depresiei postpartum

Dereglarile hormonale care apar in timpul sarcinii si dupa aceasta reprezinta una dintre cauzele principale ale aparitiei depresiilor postpartum in randul mamelor. Insa nu doar dereglarile hormonale cauzeaza aceasta depresie, ci si lipsa vitaminelor, organismul fiind foarte slabit, insomniile, alimentatia necorespunzatoare, fumatul sau consumul de alcool.

Partea afectiva este si ea importanta si poate deveni un factor de risc care poate duce la aparitia depresiei postnatale, de aceea viitoarele mame au nevoie de suport din partea partenerilor, dar si din partea familiei si a prietenilor. Uneori, proaspetele mamici pot simti ca nu vor face fata noilor responsabilitati si se vor simti nesigure pe ele, de aceea sustinerea acestora, atat de catre parteneri, dar si de alte persoane apropiate imediat dupa nastere, este esentiala.

Viitorii tatici trebuie sa ofere, dar in acelasi timp sa primeasca cele mai calde sentimente si sustinerea necesara, deoarece venirea pe lume a unui copil reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata unei persoane. Stresul poate fi o cauza a aparitiei depresiei postpartum. Schimbarea stilului de viata, cresterea responsabilitatii fata de noul-nascut, schimbarea programului, noptile nedormite din cauza micutului pot provoca depresia postnatala atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor.

In cazurile foarte grave, avortul spontan sau nasterea unui fat mort pot cauza depresii postpartum. Exista situatii in care depresia postnatala este cauzata de alte dereglari de comportament care au avut loc anterior, sau de existenta unor boli mentale in familie, cum ar fi schizofrenia sau autismul.

Alti factori care pot provoca depresia postpartum sunt: nealaptarea la san a nou-nascutului, incredere scazuta in sine, stresul excesiv, lipsa suportului social, situatie materiala precara, relatie tensionata in cuplu, sarcina nedorita.

Cum se manifesta depresia postpartum

Uneori simptomele depresiei postpartum pot fi asemanatoare cu cele ale sarcinii, lucru care poate duce la nedepistarea la timp a acesteia. Simptomele depresiei postnatale pot aparea chiar din timpul ultimului trimestru de sarcina, sau pot aparea in decurs de un an de la nastere. Printre primele simptome care pot indica aparitia unei depresii postpartum sunt: somnolenta excesiva, tristete, stare de nervozitate, anxietate, lipsa poftei de mancare, insomnie, lipsa energiei, dureri dese de cap.

Exista si simptome mult mai grave cum ar fi ura fata de copil, lipsa de speranta, agitatia excesiva si chiar gandurile suicidale. Femeia care sufera de aceasta depresie potpartum plange fara motiv si nu poate avea grija de copilul sau, devenind frustrate, prefera sa se sustraga din viata sociala, nu suporta compania celorlalti, existand chiar si cazuri de rabufniri isterice, poate manifesta si agresivitate fata de copil, nu se poate exprima foarte clar si are frecvente atacuri de panica.

Aceste simptome indica existenta unei depresii postpartum si vizita la medic este necesara in aceasta situatie. Depresia postpartum nu ii afecteaza doar pe parintii care sunt pusi in fata unei astfel de situatii, ci si nou-nascutul este afectat deoarece simte nelinistea mamei si, mai mult decat atat, nu se poate atasa de aceasta, deoarece o mama depresiva nu va putea oferi prea multa atentie copilului, astfel incat acesta va deveni nesigur in ceea ce priveste afectiunea din partea mamei.

postpartum

Cum se trateaza depresia postpartum?

Primul pas in cazul in care o proaspata mamica prezinta simptomele de mai sus este vizita la medic; se poate apela chiar si la seriviciul de urgenta in cazul in care mama doreste sa se raneasca pe sine sau sa raneasca nou-nascutul. Cu cat tratamentul este administrat mai precoce, cu atat insanatosirea va fi mai rapida, iar mama si bebelusul vor fi mai putin afectati. Nu exista teste speciale pentru depistarea depresiei, de aceea comunicarea simptomelor catre medic este esentiala.

Tratamentul medicamentos poate fi recomandat in cazul dereglarilor hormonale grave, dar si pentru redarea poftei de mancare, inlaturarea anxietatii si a insomniilor. Tratamentul antidepresiv pe termen lung este recomandat femeilor care au mai avut astfel de episoade si in trecut, nu doar dupa nastere.

Un alt element important pentru tratarea depresiei postpartum este consilierea, atat pentru pacienta cat si pentru partenerul acesteia. Mai mult decat atat, rolul familiei si al prietenilor apropiati este necesar pentru recuperarea cat mai rapida a mamei. Ajutorul pe care rudele si prietenii il pot acorda pacientei este foarte important pentru aceasta deoarece in acest fel ii va fi mult mai usor sa isi reia atributiile de mama, sa il hraneasca pe cel mic si sa il plimbe in compania prietenilor.

Depresia postpartum in cazul taticilor

Daca erati de parere ca depresia postpartum poate afecta doar persoanele de sex feminin, va inselati. Si barbatii pot fi afectati de aceasta depresie imediat dupa ce partenera a nascut. Cauzele sunt asemanatoare cu cele care provoaca depresia postnatala in randul femeilor, insa barabatii se simt cu adevarat coplesiti de venirea pe lume a unui nou membru in familie.

Barbatii se pot simti obligati sa il ingrijeasca pe copil fapt care ii nelinisteste; mai mult decat atat, ei considera ca nu mai primesc atentie din partea sotiilor care sunt ocuapte mai tot timpul de ingrijirea micutului, fapt care poate duce la aparitia unui sentiment de ura fata de cel mic.

Tatii depresivi pot fi mult mai agresivi decat mamele care sufera de depresie. Tratamentul in cazul depresiei postpartum in randul barbatilor consta in administrarea medicamentelor prescrise de medic, dar ajutorul din partea partenerei, a familiei si a prietenilor reprezinta factorul cheie pentru recuperarea in totalitate.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.