Utilizand mustele artificiale plutitoare (sau uscate, dupa cum mai sunt cunoscute) se pescuiesc pestii care se afla mai pe suprafata apei. In cazul mustelor artificiale scufundate, pescarii tintesc pestii care traiesc cu precadere mai la adancime, ori chiar pe fundul apei, daca se folosesc nimfele.
Pescuitul cu musca artificiala se foloseste deseori la prinderea lipanului, a crapului si a pastravului, insa si alte specii de pesti pot fi capturati folosind aceasta metoda.
Una dintre cele mai importante ustensile de care un pescar are nevoie daca doreste sa aiba succes folosind metoda flyfishing este varga. Aceasta trebuie sa fie extrem de rezistenta si sa nu cedeze la multitudinea de aruncari, care se repeta la cateva zeci de seunde. Pe langa calitatea mai sus numita, vergile indicate pentru pescuitul cu musca artificiala trebuie sa fie usoare si flexibile, astfel incat manevrabilitatea lor sa fie fara probleme.
In ceea ce priveste lungimea lor, vergile pentru flyfishing trebuie sa se incadreze intre 2,20 metri si 3,2 metri, uneori chiar si peste aceasta masura. De regula, vergile mai lungi sunt facute din trei sau chiar patru bucati, in vreme ce vergile mai scurte au doar doua bucati.
Greutatea unor vergi folosite la pescuitul cu musca artificiala poate varia intre 140-150 de grame si maxim 250-300 de grame. Vergile care permit miscari rapide ale varfului, desi sunt cele mai scumpe de pe piata, au cateva avantaje importante: permit aruncari mai precise si pe distante ceva mai mari.
Mulinetele cele mai utilizate pentru acest tip de pescuit au nevoie de tambururi cu diametre de opt-noua centimetri si greutati de maxim 200 de grame. In cazul mulinetelor artificiale, este bine sa se foloseasca o sfoara din matase sau nailon, intrucat aceasta este mai rezistenta.
Strunele recomandate la pescuitul cu musca artificiala au nevoie sa fie subtiri, insa foarte puternice. In ultima vreme, cele de nailon sunt preferate altor modele, pentru ca acestea lasa momeala sa pluteasca pe apa, imitand insectele adevarate. In ceea ce priveste lungimea strunelor, aceasta trebuie sa se incadreze intre 1,60-1,70 metri si 3 metri.
Carligele din otel sunt printre cele mai utilizate de catre pescarii care folosesc tehnica flyfishing. Dimensiunea acestora variaza in functie de tipul de peste care se doreste prins. Spre exemplu, pentru lipani cele mai bune carlige sunt cele 13-16, in vreme ce pentru pastrav este indicat sa se foloseasca cele 9-14.
Aruncarea momelii, adica a mustei artificiale, este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l deprindeti daca doriti sa invatati tehnica flyfishing.
Aruncarea verticala se practica cel mai mult. Ea se desfasoara in trei trepte: miscarea verigii inapoi, asezarea acesteia in pozitie verticala si, in cele din urma, miscarea verigii inspre inainte. Acest tip de aruncare se recomanda pescarilor incepatori, intrucat celelalte modalitati sunt mult mai complicate si necesita multa experienta (ca in cazul aruncarii orizontale sau a celei peste umar).
In prezent, la noi in tara nu sunt foarte multi pescari ce prefera tehnica flyfishing, insa in ultimii ani s-a remarcat o usoara crestere a numarului acestora.