O pereche de papagali Ara va fascina mereu pe oricine, nu doar pe iubitorii de pasari. Reusesc sa te inveseleasca pentru ca sunt deja cunoscuti pentru culorile intense ale penajului lor. Din pacate in Romania nu ii gasim decat in gradinile zoologice sau la magazinele specializate. Doar asa ne pot colora viata. Specia lor are numeroase subspecii, unii dintre ei fiind extrem de comuni si intr-un numar mare, altii sunt in schimb pe cale de disparitie.
De ce sunt acesti papagali Ara atat de interesanti, lasand la o parte coloritul lor, lucru pe care l-am mentionat deja? Ei bine, sunt papagali de talie mare, cei mai multi putand sa ajunga chiar la o lungime de un metru. In plus, coada lor este mai lunga decat corpul. Sunt raspanditi din Mexic si America Centrala pana in Brazilia de Sud. In Romania, dintre toate speciile de Ara, poate fi vazut Ara macao.
O vizita la Gradiana Zoologica din Bucuresti din sectorul 1 va poate satisface curiozitatea si va poate inveseli atunci cand vedeti aceasta pasare incantatoare. Ara macao este una dintre subspeciile ce pot ajunge la o lungime de peste 80 de cm si poate trai pana la 50 de ani, fiind o pasare sociabila.
Se pare ca poate sa invete sa vorbeasca daca i se acorda destula atentie si timp pentru socializare. Dar pe de alta parte este galagios si daca nu are parte de atentie se plictiseste si trebuie sa ii fie cumva umplut timpul (i se pot cumpara jucarii). Nu in ultimul rad acesti papagali Ara au desenul penelor unic. Iata din nou cat de speciali sunt.
Pentru cei ce doresc sa aiba unul acasa, ingrijitorii si crescatorii de pasari atrag atentia ca este important sa vedem ce pasare ni se potriveste. Spre exemplu cel mai raspandit Ara in captivitate este Ararauna sau Ara cu piept galben, originar din bazinul Amazonului. Este extrem de frumos, deosebit de evoluat mental, un bun observator si desigur dornic de afectiune, lucru ce il si recomanda pentru a fi ales ca si pasare de apartament. Comportamentul lui aminteste chiar de comportamentul unui caine.
Care dintre uimitorii papagali Ara nu este prea recomandat ca si pasare de apartament? Ei bine, este vorba de Ara rosu-albastrui. Este in primul rand mai putin dragastos si nu in ultimul rand are obiceiul de a distruge (rupe sau roade) tot ce este din lemn. Si pentru a continua lista lucrurilor care nu il recomanda pentru apartament adaugam faptul ca este galagios, tace doar atunci cand sparge coaja fructelor pentru a le manca sau atunci cand trebuie sa se catare (isi foloseste ciocul pentru acest lucru).
Tipetele pe care aceste pasari le scot sunt intr-un fel sau altul un mod de a decide daca le vrem ca pasari de apartament sau nu, pentru ca in ciuda frumusetii lor acest obicei poate sa nu ne placa si astfel sa neglijam pasarea, sa asezam colivia in locuri retrase incercand astfel sa il impiedicam sa mai tipe. Si totusi cand vine vorba de orice subspecie de papagali Ara pe care dorim sa o achizitionam si sa o avem in ingrijire, trebuie sa fim atenti si sa ne documentam in ceea ce priveste semnificatia pe care o are tipatul lor.
Pentru aceste pasari este un mod de a comunica, mod pe care in salbaticie obisnuiau sa in foloseasca intre ele, iar in captivitate l-au adaptat si il folosesc pentru a comunica cu noi. Asadar ei pot tipa daca le lipseste ceva (mancare, nu au fructele pe care le vor), astfel incat sa faca stapanul sa le ofere acel lucru (in salbaticie puteau sa ia singuri). De asemenea pot tipa daca in casa apare o persoana straina, considerand aparitia ei un pericol, si pot atrage atentia asupra acestui lucru.
Tipatul poate fi si un mod de a plange disparitia perechii daca acest lucru se intampla, si de asemenea, este un mod de a atrage atentia cand este plictisit. A te juca cu el, a-l mentine mai mereu ocupat cu ceva, este un mod de a reduce tipetele, astfel incat sa te bucuri de compania lui.
Daca acesti papagali nu pot fi tinuti in apartament si exista posobilitatea, ei prefera si viata de voliera. Au astfel mai mult spatiu eventual si pentru zbor, mai multe posibilitati de a se juca si nu in ultimul rand nu ii este afectat penajul (coada sa mare se poate lovi de gratiile coliviei daca nu este destul de mare si isi pierde din frumusete). Pe langa faptul ca ne inveselesc si ne relaxeaza atunci cand suntem in compania lor, superbii papagali Ara pot fi folositi si in terapie. Beneficiile zooterapiei sunt nenumarate si nu doar cainii si pisicile joaca un rol important in acest fel de terapie.
Prin faptul ca acesti papagali sunt sociabili ne pot ajuta sa inlaturam stresul, prevenind astfel bolile ce se declanseaza pe sistem nervos, depresia, si imbunatesc relatiile interumane. Asadar nu trebuie sa mai ezitati in achizitionarea unui papagal Ara mai ales daca aspectul financiar nu va impiedica, pentru ca viata va avea cu siguranta o alta culoare.
Iata cum se hraneste acest papagal Ara: