Ca proaspata mamica, este recomandat sa te informezi despre subiectul bebelusul si alergiile la alimente, pentru a putea lua masuri in prevenirea aparitiei acestora si pentru a le putea recunoaste corect. Astfel, este de mare ajutor sa citesti articole, sa discuti cu medicul pediatru (care iti va spune ce sa faci in prevenirea rectiilor alergice) si cu alte mamici, care iti pot spune ce fel de reactii alergice au avut propriii bebelusi.
In legatura cu subiectul bebelusul si alergiile la alimente, cateva lucruri sunt esentiale: ce alimente consumi tu in timpul alaptarii, ce tip de lapte praf ii oferi (daca il hranesti cu formula), cum abordezi introducerea alimentelor semi-solide si solide in dieta bebelusului si ce tip de alimente introduci.
Cand apar alergiile alimentare la bebelus?
Ca si la adulti, in cazul bebelusului si alergiilor alimentare, acestea sunt o reactie fizica a organismului – ce respinge o substanta ingerata si pe care acesta nu o recunoaste, considerand-o periculoasa. Astfel, sistemul imunitar al bebelusului, care il protejeaza in mod normal de bacterii si substante daunatoare, percep un nou aliment ca avand potential periculos si se produce reactia alergica, in tentativa de a elimina acea substanta din organism.
La bebelusi si copii mici, alergiile sunt mai frecvente si sunt influentate si de ereditate, anumite conditii mostenite (precum astmul) favorizand aparitia acestora. In special atunci cand incepi diversificarea regimului alimentar al bebelusului, exista sanse crescute de manifestare a alergiilor, caci organismul nu va recunoaste noile substante ingerate.
Cum recunosti alergiile alimentare?
Semnele aparitiei unei alergii la bebelus sunt similare cu cele ale adultilor. Cele mai frecvente semne ale reactiei alergice la un aliment sunt: secretii nazale, urticarii, eczeme (in special in jurul gurii), mancarimi, dureri in gat, umflaturi la nivelul fetei si tulburari gastro-intestinale – vomat, diaree (organismul elimina substanta considerata daunatoare). Aceste semne apar in general imediat sau cu putin timp dupa ce bebelusul a fost hranit. In plus, bebelusul va plange mai mult decat de obicei din cauza colicilor.
In cazul subiectului bebelusul si alergiile la alimente, nu sunt motive sa iti faci griji mari: majoritatea reactiilor alergice nu sunt severe si dispar atat timp cat le-ai depistat si ai eliminat factorul alergen (alimentul nou care a cauzat reactia). Totusi, anumite semne – precum respiratia dificila, gafait, nervozitate, pot indica o reactie alergica severa ce implica necesitatea de a merge la medic.
Ce poate declansa reactiile alergice?
Desi se cunosc anumite alimente care declanseaza reactii alergice foarte frecvent, din pacate, se pare ca aproape orice aliment nou poate declansa alergia la bebelus, organismul sau fiind extrem de sensibil la noi alimente. De aceea, in primele cinci luni de viata, se recomanda doar alaptarea ca mod de hranire a bebelusului si o mare atentie la regimul alimentar al mamei. Cea mai mica rata a alergiilor o au bebelusii hraniti cu lapte matern.
Cand vorbim despre bebelus si alergii la alimente, trebuie sa stii ca reactiile alergice pot fi provocate si de alimente consumate de tine, a caror proteine se transmit in laptele matern. Asadar si tu va trebui sa eviti anumite alimente, iar cand observi o posibila reactie alergica, sa te gandesti ce anume ai consumat nou, diferit si sa elimini produsul respectiv.
Cele mai cunoscute alimente ce provoaca alergii: laptele de vaca (sau formulele bazate pe proteine din lapte de vaca), soia (lapte de soia), oua, alune, cereale si orice tip de nuci. Alte alimente care nu numai provoaca alergii, dar pot duce la o reactie anafilactica (ce poate provoca chiar deces) sunt: arahidele (cele mai periculoase, se pare) si fructele de mare (chiar si pestele, daca nu e proaspat).
Alergiile alimentare se pot manifesta si daca nu ai grija la diversificarea regimului alimentar: aceasta trebuie facuta treptat, incepand cu varsta de cinci-sase luni. Noile alimente se introduc in dieta micutului pe rand, la distanta de macar cinci zile – astfel, ai timp si sa observi si sa recunosti o posibila reactie alergica la un aliment specific. Bineinteles, te vei feri de alimentele de mai sus (desi, dupa un an de zile, bebelusul s-ar putea sa accepte aceste alimente – de exemplu, laptele de vaca este de cele mai multe ori acceptat dupa varsta de un an de zile).
Ce sa faci cand vorbim despre bebelus si alergii la alimente?
Cand observi semnele unei posibile alergii, trebuie sa faci o lista cu ce alimente ai consumat tu in ultimele doua-trei zile (daca alaptezi) sau ce alimente i-ai dat micutului in ultimele zile – in special noi alimente. Apoi, vei suna imediat medicul si acesta iti va recomanda urmatorul pas. Reactia alergica usoara va trece de la sine, daca il feresti de factorul alergen.
Trebuie sa afli neaparat ce aliment ar fi putut provoca alergia, caci desi reactia a fost usoara, ea se va mai manifesta si se va inrautati. Consulta-te cu medicul si el va hotari daca este cazul unor testari speciale pentru depistarea factorului alergen.
Cand observi, pe langa alte semne, dificultati de respiratie, mergi cu el imediat la medic pentru a preveni reactii severe. Chiar daca respiratia este in regula, daca urticariile arata rau si bebe plange mult, este recomandat sa te prezinti la medic.
Daca nu ai incredere in medic – caci acesta fie iti spune sa nu faci nimic, fie iti recomanda medicamente care pot fi riscante, consulta-te neaparat cu mai multi medici; cere sfatul unei prietene mamici care are un medic de incredere.