La aproximativ sase luni, sau chiar mai tarziu (daca rasa este de talie mai mare), fiecare catel va intra in faza de adolescenta, care intotdeauna este o perioada dificila atat pentru patruped, cat si pentru stapanul sau. Adolescenta este o perioada a modificarilor corporale si comportamentale, a introducerii unor noi moduri de comunicare, a schimbarilor bruste de dispozitie si a bulversarii hormonale.
Cainele la adolescenta detine un rol in grupul din care face parte si incepe sa fie suspicios fata de straini. Puiul se indeparteaza de mama si se ataseaza de un alt grup, apar conflictele si ierarhizarea sociala in cadrul grupului.
Aceasta perioada aduce o metamorfoza profunda hormonala. Cateii mici produc hormoni doar o perioada scurta de timp dupa nastere, iar la pubertate glandele sexuale incep sa produca iar hormoni, care aduc o serie de modificari:
- Se dezvolta muschii si organele sexuale.
- Cainele devine mai nervos si mai agresiv.
- Sunt produsi hormoni (numiti feromoni) in excretii si in secretiile cutanate.
Daca pana la adolescenta catelul a urinat stand in pozitie ghemuita, acum el va ridica piciorul din spate si va sta in picioare. De asemenea, va cauta un copac sau un alt suport pe care sa urineze. Urma de urina va fi de obicei reinnoita. Acest comportament apare mai ales la cainii dominanti si este facut in fata cainilor care apartin de acelasi grup sau a celor straini de grup.
Multe persoane cred ca numai masculii ridica piciorul, insa acest lucru nu este adevarat, si femele fac acest lucru insa mai ales atunci cand intra in calduri. La femelele aflate la adolescenta apar si pierderi de sange, care reprezinta debutul pubertatii, al fertilitatii si reproducerii. Aceasta perioada de adolescenta este completata de producerea de feromoni de un anumit fel la masculi si de alt fel la femele.
Producerea de hormoni sexuali genereaza reactii de respingere sau atractie in interiorul grupului.
Respingerea – Cainele dominant priveste ceilalti caini adolescenti ca fiind posibili competitori si reactioneaza violent. Astfel, cainii tineri se vad respinsi, isi inhiba sexualitatea, iar cel dominant isi intensifica autoritatea fata de grup. In momentul cand patrupedele tinere se adapteaza foarte greu la reactiile adultilor, se spune ca are loc un conflict intre generatii.
Atractia – In mod reciproc, feromonii femelelor aflate in calduri atrag masculii, activandu-le dorinta sexuala.
In multe cazuri, cainele la adolescenta este marginalizat de catre cuplul dominant. El este impiedicat sa doarma in cadrul grupului, i se impune sa se calmeze si este agresat la cea mai mica tentativa de apropiere fata de o femela. Astfel cainele nu isi poate manifesta dorintele sexuale, sufera si este indepartat de grup.
Cainele marginalizat este lipsit si de contactul cu mama sa, astfel el se detaseaza si devine autonom. Cateaua obisnuieste sa respinga puiul inca dinaintea acestei perioade, mai intai in timpul anumitor jocuri, apoi in interactiunile afective si in final din culcus. Femelele adolescente sunt indepartate de mama mai tarziu, abia in momentul cand intra in calduri. Astfel, detasarea va ajuta la obtinerea autonomiei adolescentului, acesta va reusi sa-si canalizeze energia asupra sa, se va maturiza si de asemenea va favoriza atasamentul sau fata de un alt grup social.
Si stapanul trebuie sa se comporte intr-un anumit mod cu patrupedul ajuns la adolescenta.
Trebuie sa-i interzica sa urmareasca mereu membrii familiei de care este atasat.
Sa-l obisnuiasca sa doarma intr-o alta camera (daca pana acum obisnuia sa doarma in camera parintilor).
Cainele trebuie obisnuit sa se ataseze in mod egal fata de fiecare membru al familiei.
Daca inainte de aceasta perioada, catelul putea sa faca aproape orice (sa doarma alaturi de parinti sau sa se joace cu ei oricand doreste), acum acestea au luat sfarsit. Fiecare comportament al cainelui poate fi interpretat diferit: poate fi un joc, o apropiere prietenoasa, un flirt sau o incalecare nedorita. Astfel, adultii adopta o atitudine dominanta si cainele la adolescenta trebuie sa invete sa se supuna regulilor acestora.
De asemenea si stapanul trebuie aiba o atitudine usor dominanta fata de cainele sau.
Cererile insistente ale cainelui aflat la adolescenta trebuie respinse.
Toate deciziile trebuie luate de stapan si nu de caine.
Daca cere sa fie mangaiat, trebuie evitat acest lucru.
Nu trebuie sa i se permita sa stea culcat in orice loc.
Oricat de nesemnificativa ar fi, nici o provocare din partea cainelui nu trebuie tolerata.
Niciodata nu trebuie sa i se accepte manifestarile de tip sexual in public.
Cainele la adolescenta manifesta suspiciune fata de straini. Acest fenomen apare datorita pierderii capacitatii de a socializa cu alti caini. Astfel, aceasta perioada este una de sensibilizare, cainele poate sa piarda anumite contacte sociale pe care si le-a stabilit inainte de 3-4 luni. Este indicat ca patrupedul sa aiba cat mai multe contacte pozitive si de asemenea sa evite relatiile negative, din care ar putea rezulta temeri si fobii.
Cand cainele apartine unui grup si desocializeaza doar cu indivizi care fac parte din alte grupuri, atunci este normal sa-si apere grupul impotriva acestora, comportamentul fiind strans legat de instincul de aparare a teritoriului.
Intotdeauna si sfatul unui medic veterinar este de mare ajutor.