Casă și grădinăIazuri și cascade în gradina casei tale - oaza de liniște de...

Iazuri și cascade în gradina casei tale – oaza de liniște de care ai nevoie

Folosirea apei, pentru a crea unele dintre cele mai frumoase efecte de design exterior, presupune si construirea de iazuri si cascade in gradini. Trebuie stiut ca intretinerea acestor elemente decorative inseamna investirea unui efort constant de mentenanta, dintre cele doua, iazurile fiind cel mai greu de intretinut, necesitand destul de mult timp.

De-a lungul anilor, prezenta apei in gradina s-a transformat intr-un adevarat “must”, pentru efectul relaxant al sunetului apei curgatoare sau, pur si simplu, pentru a avea un loc agreabil unde sa te instalezi, in zilele frumoase de vara, pentru a contempla natura cu toate culorile si “soaptele” ei.

In momentul in care te-ai hotarat sa pui in aplicare aceasta idee, este foarte importanta stabilirea locatiei iazului si, eventual, a cascadei in gradina. Ar fi bine sa alegi o zona care va beneficia de foarte multa lumina solara, care sa fie libera, cat sa nu fie nevoie sa o eliberezi de copaci, de alte elemente de mobilier sau de plante.

Dar, in general, aceste elemente decorative pot fi amplasate in absolut orice decor, singurul lucru de care trebuie sa tii cont este ca dimensiunile sa fie unele potrivite. Pentru a scoate si mai mult in evidenta aceasta noua zona a gradinii tale, ar fi indicat sa poti investi o suma de bani si in amplasarea unor sisteme de iluminat, cat sa te poti bucura de frumusetea iazului si a cascadei in gradina si pe timpul noptii.

Dintre toate aceste optiuni decorative, cel mai greu de ingrijit si cele mai costisitoare sunt iazurile, pentru ca trebuie sa contina plante, care sa creasca in mediul pe care il amenajezi, ca, de exemplu, nuferi (dau un aspect foarte rustic intregii zone) si, pentru mai multa viata, pesti, care trebuie ingrijiti si hraniti constant, iar apa trebuie curatata in permanenta, pentru a-si pastra limpezimea.

In momentul de fata, exista nenumarate kituri care te vor ajuta sa-ti construiesti singur  iazul si  cascada in gradina sau poti apela la sfaturile si ajutorul unui arhitect specializat in design de exterior, daca iti doresti un aranjament mai sofisticat.

Cum iti construiesti un iaz in propria gradina

Un iaz poate transforma curtea din spatele sau din fata casei tale, intr-o zona de o neasemuita frumusete, acesta find si motivul pentru care astfel de elemente decorative capata o popularitate din ce in ce mai mare. O foarte lunga perioada de timp, iazurile din spatele casei erau considerate a fi un element de lux, pe care nu oricine si-l putea permite. Astazi, se pare ca din ce in ce mai multa lume este dispusa sa investeasca ceva mai mult efort si bani pentru a putea avea parte de un iaz si o cascada in gradina personala.

Iazuri și cascade
Iazuri și cascade

Exista, insa, cateva reguli, pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand incepi sa construiesti un iaz, pentru a evita unele dintre cele mai des intalnite capcane asociate construirii de cascade, lacuri, iazuri sau fantani in gradina.

In primul rand, ai grija sa integrezi iazul in designul general al gradinii. Majoritatea peisagistilor amatori iti vor recomanda o zona convenabila si vor incepe sa lucreze de zor. La sfarsit, nu vei avea decat o gradina, cu un iaz in ea…iar iazul nu pare sa se potriveasca, pare fortat sau cumva incongruent cu aspectul general si cu atmosfera gradinii.

In aceste situatii, prezenta unui iaz si, eventual, a unei cascade in gradina poate sa distraga atentia de la frumusetea curtii tale si sa diminueze atractivitatea spatiului de relaxare din gradina. Asadar, daca iei in calcul construirea unui iaz in gradina, asigura-te ca iti iei timpul necesar pentru a selecta un design si o locatie care vor amplifica frumusetea gradinii tale. Daca simti ca nu poti avea deplina incredere in simtul tau estetic, atunci cere parerea familiei, a prietenilor sau a unui specialist.

In al doilea rand, gandeste-te la elementele pe care trebuie sa le iei in calcul – daca vei plasa iazul si, eventual, cascada, intr-o parte umbrita a gradinii, poti intampina probleme in a asigura temperatura necesara populatiei de pesti. Daca vei plasa iazul in apropierea unui copac, vei descoperi ca vei petrece foarte mult din timpul tau in incercarea de a indeparta frunzele din apa.

In al treilea rand, marimea chiar conteaza. Trebuie sa te asiguri ca iazul va avea dimensiunea potrivita pentru a asigura destul spatiu pentru pesti, pentru plante (foarte multe plante acvatice au cerinte si nevoi speciale, de care trebuie sa tii cont daca vrei ca acestea sa fie luxuriante si atragatoare). Trebuie sa iei in calcul si adancimea pe care iazul si, eventual, cascada din gradina o vor avea.

De exemplu, daca optezi pentru o suprafata de aproximativ 20 metri patrati, cu cel putin sase ore insorite pe zi si fara sistem de filtrare a apei, adancimea se poate situa intre 20 si 60 de centimetri. Este bine ca adancimea sa difere, in diversele zone ale iazului, sa existe locuri cu adancime mai mare si, deci, cu apa mai rece, si altele, cu apa mai calda. In felul acesta se vor crea si mici curenti care vor improspata apa din iaz.

Construirea unui iaz este o metoda foarte buna prin care poti face spatiul din exteriorul casei mai atractiv si mai placut si prin care adaugi un plus de eleganta si de frumusete unei gradini.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.