Rasa de caini saluki reprezinta o specie de mult descoperita, una dintre primele de altfel din intreaga istorie canina. Se pare ca, dupa toate cercetarile si dupa toate dovezile gasite, ele sunt de origine egipteana si era utilizate, la inceput, pentru vanatoare. Un lucru care distinge cainii saluki este faptul ca ei utilizeaza vazul, nu simtul olfactiv atunci cand sunt pusi sa vaneze.
Expertii spun ca saluki traiau inca din mileniul al optulea inaintea erei noastre. De asemenea, au fost gasite imagini cu acesti caini ce provin de undeva din mileniul al patrulea inaintea erei noastre, in Asia Mica. Cercetatorii sunt de parere ca saluki se trag din ogarii egipteni. Un alt vestigiu care demonstreaza vechimea rasei a fost descoperit in Irak si el are cel putin 5.000 de ani. Se pare ca aceste animale purtau si nume, fapt unic in istoria cainilor, intrucat, de obicei, acestia nu primeau niciun apelativ la acele vremuri indepartate.
Dintre alte aspecte demne de mentionat se numara si faptul ca aceasta specie este si una dintre primele rase care au putut fi tinute la casa omului, ele fiind domesticite la scurt timp dupa descoperirea lor. Mai tarziu, ele au fost folosite si pentru vanatoarea pentru hrana, in special de rozatoare mici, caprioare si gazele.
Numele actual si-l trage de la o constructie araba, Saluk. Pe langa exemplarele gasite in Asia Mica, expertii sustin ca Saluki locuiau si in Africa. Fiind niste animale foarte apreciate datorita eficientei lor la vanatoare, dar si datorita aspectului lor impunator si frumos, saluki nu erau comercializati, ci doar erau dati prietenilor apropiati sau persoanelor importante ale vremii. S-a demonstrat ca aceasta rasa poate vana chiar si unele animale mai grele decat ea.
Pe continentul nostru, saluki si-au facut aparitia la mijlocul secolului al XIX-lea. La inceput, a aparut in Anglia. Acesti caini au fost prezenti, de atunci, la foarte multe expozitii canine din intreaga lume, datorita frumusetii si gratiei lor deosebite. Specia a primit acceptul oficial in anul 1923, fiind recunoscuta de catre organizatiile speciale de caini.
Potrivit cercetarilor expertilor, saluki sunt una dintre speciile care au trasaturi similare cu lupii.
In ceea ce priveste greutatea, aceasta specie se incadreaza intre 15 si 35 de kilograme, iar ca inaltime, intre 40 si 75 de centimetri, in functie de sex. Ca si aspect fizic, cainii sunt zvelti, inalti, plini de muschi si au o blana foarte lucioasa si rezistenta. Culoarea ochilor lor este maronie, de cele mai multe ori, insa exista cazuri cand acestia sunt negri. Una dintre problemele cu care saluki se confrunta destul de des este cancerul. De asemenea, ei mostenesc de cele mai multe ori bolile parintilor lor.
Ca si comportament, cainele din aceasta rasa se remarca prin blandete, afectivitate, loialitate, inteligenta si calm. Saluki deprinde cu usurinta tot ceea ce doriti sa-l invatati, fiind un caine receptiv la nou. De asemenea, iubeste copii, pe care ii va proteja ori de cate ori va simti ca sunt in pericol. Ceea ce nu-i place si nu prea va tolera sunt animalutele din alte specii, dar nici oaspetii umani din casa lor.
Pentru ca este un vanator innascut, cainele Saluki nu este bine sa fie crescut in apartament. El trebuie plimbat zilnic, cate trei sferturi de ora cel putin. In plus, daca nu i se va acorda atentie, are tendinta sa se enerveze si sa faca mizerie.
Ca si alimentatie, trebuie sa stiti ca saluki mananca aproape orice i-ati da. Totusi, ei nu exagereaza cu cantitatea de hrana pe care o consuma. Este de preferat, totusi, sa-i oferiti mancare buna, fie ea uscata sau umeda, de origine vegetala sau animala. Nu suporta sa manance din bolul pregatit special pentru el, cainii saluki tragandu-si hrana pe sol inainte de a o consuma.
Daca vreti sa va cumparati un saluki, trebuie sa stiti ca ei sunt foarte scumpi. Puteti ajunge sa platiti si cateva sute de euro pentru un caine din aceasta rasa de la crescatoriile specializate, asa ca este mai bine sa incercati sa faceti rost de ele de la iubitorii de animale care nu au crescatorii.
Un caine saluki poate trai intre 10 si 16 ani, cu o varsta medie de 13 ani. Cand naste, o femela Saluki poate avea in jur de 6-8 pui.
In cazul in care vreti sa dresati un astfel de exemplar, tineti cont de faptul ca aveti nevoie de cateva ore pe zi pentru a invata cainele sa faca exact ceea ce doriti dumneavoastra. Dresajul incepe cand animalul a depasit varsta de un an. De asemenea, puteti incepe procedurile prin efectuarea de promenade cu el, undeva intre cinci si opt kilometri pe zi.