În acest an, muzeele sunt nevoite să țină ușile închise, însă anumite expoziții și galerii sunt deschise publicului în mod virtual. În această perioadă a epidemiei, oamenii au posibilitatea de a petrece o „vacanță virtuală” la cele mai frumoase muzee din lume. În timpul liber ei pot face tururi virtuale speciale pentru a vedea capodoperele realizate de pictori și artiști celebri, din expozițiile și galeriile acestor muzee.
Navigare rapidă în articol:
- Galeria Uffizi din Florența
- Muzeul Orsay din Paris
- Muzeul Van Gogh din Amsterdam
- Muzeul Guggenheim din New York
- British Museum din Londra
- Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul
- Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București
- Muzeul Național al Literaturii Române din București
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca
- Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi
- Complexul Național Muzeul Curtea Domnească din Târgoviște
1. Galeria Uffizi din Florența
Galeria Uffizi reprezintă una din principalele atracții turistice din Florența – Italia, este cel mai vechi muzeu din Europa. Găzduiește o colecție de picturi din perioada renascentistă, opere de artă realizate de:
- Leonardo da Vinci – „Buna Vestire”
- Michelangelo – „Sfânta Familie”
- Tiziano – „Venus din Urbino”
- Sandro Botticelii – „Nașterea lui Venus” și altele.
Pe site-ul muzeului puteți afla lucruri interesante despre acest muzeu, iar pentru a face un tur virtual accesați acest link.
Galeria Uffizi a fost deschisă în Duminica Paștelui la catolici și de asemenea, va fi deschisă și în data de 22 aprilie, între orele 8:15-18:50. În această lună muzeul a realizat și o expoziție virtuală „The Easter Tale”, cu picturile lui Tiziano, Giottino, Rubens, Perugino.
2. Muzeul Orsay din Paris
Acesta este unul dintre cele mai renumite muzee din Paris. Deține o colecție de 4.000 de opere de artă care sunt prezentate în 80 de săli și galerii. Printre cele mai renumite opere de artă se numără:
- Monet – „Picnicul” și „Olympia”
- Courbet – „Originea lumii”
- Degas – „Dansatoare îmbrăcată”
- Van Gogh – „Arles” și „Biserica din Auvers”
- Cézanne – „Cârciumăreasa” și „Portretul Mamei artistului”
- Camille Corot – „Dansul nimfelor” și „O dimineață”, etc.
Muzeul pune la dispoziția iubitorilor de artă un tur virtual prin galeriile sale pentru a vedea online operele de artă ale acestor artiști.
3. Muzeul Van Gogh din Amsterdam
Vincent Van Gogh este cu siguranță pictorul favorit al multor oameni. Acum ei pot vedea capodoperele acestui artist în galeria virtuală oferită de muzeul cu același nume, din Amsterdam.
Muzeul cuprinde mai mult de 200 de picturi de Van Gogh, dar și 500 de desene, 750 de scrisori personale și documente ale artistului. Din colecție fac parte picturi celebre:
- „Mâncătorii de cartofi”, „Floarea-soarelui”
- „Autoportret Van Gogh”, „Peisaj marin lângă Les Saintes Maries de la Mer”
- „Ramuri de migdal înflorit”, „Dormitor în Arles”, etc.
4. Muzeul Guggenheim din New York
Muzeul Solomon R. Guggenheim cuprinde numeroase opere din epoca impresionistă și postimpresionistă, modernă și contemporană, capodopere realizate de Picasso, Chagall, Cézanne, Van Gogh, Klee, Miro, etc. Acestea sunt expuse într-o construcție interesantă, proiectată de arhitectul Frank Lloyd Wright.
Modul de prezentare al artei este oarecum inedit, în anumite nișe pe pereții concavi, iar scara în spirală le expune într-o anumită cronologie. Stilul semicircular și formele care coboară în spirală, par a fi desprinse dintr-o carapace imensă de melc. Spirala are 6 etaje, iar muzeul în ansamblu oferă o stare de liniște și luminozitate, apreciată de vizitatori.
Există o întreagă galerie dedicată pictorului rus Wassily Kandinsky.
Aici sunt și o serie de lucrări ale lui Constantin Brâncuși – sculpturi realizate în lemn și marmură:
- „Regele Regilor”, „Vrăjitoarea”, „Miracolul”, „Adam și Eva”
- „Muza”, „Țestoasa zburătoare”, „Soclu de stejar”, „Câine de pază”.
De asemenea, la muzeu există și o colecție de fotografii cu lucrările lui Constantin Brâncuși.
Muzeul Guggenheim poate fi vizitat virtual printr-un simplu click pe acest link. Merită să faceți această călătorie virtuală, pentru a vedea și faimoasa scară în spirală.
5. British Museum din Londra
Muzeul Britanic din Londra este considerat cel mai vechi muzeul al lumii, a fost fondat în anul 1753. Muzeul cuprinde capodopere foarte importante, precum sunt:
- „Piatra Rosetta” care este un artifact egiptean, „Sfinxul din Taharqo”
- „Bustul lui Julius Caesar”, „Evangheliile de la Lindisfarne”
- „Craniul de cristal”, „Sculpturile din Parteon”, un fragment din „Columna lui Traian”
- Colecția de ceasuri, colecții de antichități, colecții de bijuterii fine
- Colecții de mumii, camera mortuară a egipteanului Negamun din anul 1350 i.Hr
- Documente despre evoluția omului
- Colecții din Roma și Grecia Antică
- Colecții din Asia, Africa, Europa, etc.
În acest an, oamenii pot face un tur virtual al muzeului accesând acest link.
6. Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul
Acest muzeu are 4 filiale diferite, din care filiala din Seul adăpostește lucrări de artă contemporană. Muzeul din Coreea are lucrări artă de Georg Baselitz, Joseph Beuys, Andy Warhol, Marcus Lüpertz, Jörg Immendorff și alții.
Prin acest link puteți face un tur virtual prin galeriile muzeului.
7. Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București
Muzeul cuprinde colecții zoologice, gealogice, mineralogice, etnografice, paleontologice, osteologice, tablouri, desene, obiecte de la exploratori, hărți, etc. Are peste 2 milioane de piese, foarte diversificate.
La parter este o prezentarea a ecosistemelor de pe suprafața pământului. Apoi, la etaj spațiul este destinat preistoriei, mineralogiei, etnologiei, biologiei marine, entomologiei.
Intră pe acest link pentru a face un tur virtual al instituției și a afla informații despre colecțiile proprii ale acestui muzeu.
8. Muzeul Național al Literaturii Române din București
Acest muzeul are expoziții de poezie, proză, critică, eseistică, teatru, sculptură, fotografii, periodice, obiecte de mobilier, etc. Cuprinde peste 300.000 de manuscrise, cărți vechi, inucunabule vechi de peste 500 de ani, obiecte de patrimoniu. Cele mai renumite sunt manuscrisele lui Mihai Eminescu, Thomas Mann, Marcel Proust, Giovanni Papini.
Cu siguranță merită să faci un tur virtual al acestui muzeu, accesând acest link.
9. Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca
Muzeul adăpostește peste 50.000 de piese de port popular și obiecte străvechi ale populației din Transilvania. Sunt expuse în secțiile muzeului mai mult de 43.000 de obiecte etnografice din ceramică, textile, etc. De asemenea, muzeul conține peste 50.000 de fotografii, 12.000 de reviste de specialitate și 5.000 de diapozitive.
Intră pe acest site pentru a face un tur virtual al muzeului.
10. Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi
Acest Palat a fost ridicat de Constantin Brâncoveanu, la sfârșitul secolului al XVII-lea. Biserica datează din anul 1683, a fost construită de Constantin Brâncoveanu când era încă spătar, nu fusese încă numit domn al Țării Românești.
Intră pe acest link pentru a face un tur virtual în interiorul Palatului Potlogi. Arhitectura este specific bâncovenească, iar în exterior este o grădină care amintește de acel secol.
11. Complexul Național Muzeul Curtea Domnească din Târgoviște
Acesta este unul dintre cele mai bine păstrate ansamble medievale din țara noastră. Cuprinde pe suprafața sa de 29.000 mp ruinele Turnului Chindiei și ale Palatului Domnesc. Are o cramă, două lăcașuri de cult și baia domnească.
Cele două lăcașuri de cult sunt: Biserica Mare a Curții care are hramul Adormirii Maicii Domnului (1584) și Biserica Sf. Vineri denumită și Biserica Mică Domnească, care datează din sec al XV-lea.
Intră pe acest link pentru a face un tur virtual al muzeului.