Probabil va intrebati de ce ii spun „sanatos”, in primul rand pentru ca l-am facut cu faina integrala de secara si cu zahar de mesteacan.
In Decembrie, chiar inainte de sarbatori, a fost ziua de nastere a nepotelei mele, si ele impreuna cu toata familia lor mananca foarte sanatos, nu prea folosesc zahar si faina de grau asa ca m-am hotarat sa ii fac un tort mai special.
Aceaasi reteta o puteti face si cu faina de grau si zahar normal, si va iesi la fel de delicioasa.
Pentru un tort mare (aproximativ 8 persoane – noi am mancat 10) avem nevoie de:
Ingrediente tort de fructe sanatos cu mere, banane si mandarine
Blatul:
- 4 oua
- 4 mere
- 3 linguri mari faina integrala de secara
- 3 linguri mari zahar de mesteacan (se poate folosi normal, iar daca vreti sa fie mai dulce se pot pune 4 linguri)
- 1 lingura mare de cacao (se poate inlocui cu o lingura de faina daca vreti ca blatul sa fie galben nu maro)
Topping de gris in lapte (puteti pune si topping de budinca):
- 0.5 litri lapte
- jumatate cana de gris
- o lingura de miere
Ornat:
- 2 banane
- 4 mandarine
Mod de preparare
Pregatirea tavii:
Se curata de coaja cele 4 mere, se scoate miezul si se taie felii.
Eu am folosit „feliatorul de mere”, unealta favorita a surorii mele, dar lejer se pot taie merele si cu cutitul.
In forma de tort eu am pus dedesubt hartie de copt, dar ajunge si daca o ungeti doar cu putin unt.
Aranjat merele in tava, mie imi place sa le aranjez circular 🙂
Pregatirea blatului:
Separati albusul de galbenus. Batem spuma tare cele 4 oua, adaugam zaharul si continuam sa batem. Dupa ce obtinem o compozitie tare, se adauga galbenusurile.
In continuare adaugam faina amestecata cu cacao, se pune cate o lingurasi se amesteca continuu.
Dupa ce ati terminat de integrat toata faina si ati obtinut o pasta omogena, aceasta se toarna in tava peste mere.
Se pune la cuptor pentru aproximativ 20-30 de minute la 220 grade.
Eu fac testul scobitorii ca sa stiu daca blatul este gata, aveti grija insa ca puteti sa nimeriti cu scobitoarea un mar si sa aveti impresia ca blatul nu s-a copt.
Nu folosesc deloc praf de copt, blatul creste frumos si dupa nu se va lasa.
Dupa ce ati scos din cuptor blatul, se intoarce peste o farfurie, si se indeparteaza foaia de copt.
In cazul in care ati folosit o cratita in loc de forma de tort, inainte sa intoarceti blatul, treceti o data cu un cutit lat intre blat si cratita, roata roata, pentru a fi siguri ca se va deslipi usor.
Iar mai departe depinde de fantezia voastra, eu am pus un topping de gris in lapte si peste am ornat cu fructe.
Tortul a avut un succes foarte mare, este usor, pufos si delicios!
Pofta mare sa aveti.