Rețete culinareVrei să gătești o masă cu specific moldovenesc? Ai aici 10 rețete...

Vrei să gătești o masă cu specific moldovenesc? Ai aici 10 rețete culinare tradiționale

Va prezentam in cele ce urmeaza un top cu cele mai bune retete culinare moldovenesti.

1. Reteta de ardei umpluti moldovenesti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru ardeii umpluti moldovenesti sunt urmatoarele:

  • patru ardei grasi;
  • 200 grame carne tocata amestec;
  • 100 grame orez;
  • o ceapa;
  • bulion;
  • sare si piper;
  • ulei.

Modul de pregatire pentru reteta ardei umpluti moldovenesti va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Amestecati carnea tocata cu orezul si ceapa data prin razatoare;
  2. Adaugati compozitia in interiorul ardeilor;
  3. Fierbeti ardeii in supa de legume pana cand bobul de orez se inmoaie bine;
  4. Adaugati bulionul si mai dati in doua – trei clocote;
  5. Serviti ardeii cu un adaos de smantana.

2. Reteta de parjoale din Moldova reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru parjoalele din Moldova sunt urmatoarele:

  • 400 grame carne tocata amestec porc si vita;
  • o legatura de ceapa verde;
  • un cartof;
  • doua oua;
  • doua felii de paine;
  • o capatana de usturoi;
  • o legatura de marar tocat marunt;
  • faina;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de parjoale din Moldova va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Amestecati ingredientele pana cand obtineti o compozitie omogena modelabila;
  2. Prajiti parjoalele in ulei pana cand se rumenesc frumos pe ambele parti;
  3. Serviti parjoalele calde alaturi de garnitura preferata sau simple.

3. Reteta de bors moldovenesc reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

​Timp de preparare: ​trei sferturi de ora.

​Ingredientele necesare pentru borsul moldovenesc sunt urmatoarele:

  • o gaina de tara;
  • jumatate de litru de bors;
  • un morcov;
  • un pastarnac;
  • o ceapa;
  • un ardei capia;
  • o legatura de leustean;
  • o legatura de loboda;
  • o legatura de spanac;
  • 50 grame fidea;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare si piper.

​Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de bors moldovenesc va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Spalati gaina, transati-o, apoi puneti-o la fiert, spumati gaina de fiecare data cand este nevoie;
  2. Cand carnea este fiarta adaugati morcovul, pastarnacul, ceapa si ardeiul capia. Condimentati cu sare si piper dupa gust;
  3. Cand legumele s-au fiert adaugati spanacul, loboda, fideaua si leusteanul;
  4. Stropiti borsul cu ulei, lasati-l sa fiarba timp de un sfert de ora, iar la final adaugati borsul incalzit;
  5. Dati din nou ciorba in doua – trei clocote;
  6. Serviti-o de indata ce este gata ca atare sau cu un adaos de smanatana.

    Ciorba moldoveneasca, Foto: moldovenii.md
    Ciorba moldoveneasca, Foto: moldovenii.md

4. Reteta de ciorba moldoveneasca se serveste inaintea felului principal la masa de pranz. Ea se prepara relativ usor si nu necesita foarte multe ingrediente. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas.

Timp de pregatire: trei sferturi de ora.

Timp de fierbere: o ora.

Ingrediente pentru ciorba moldoveneasca (cinci portii):

  • jumatate de kilogram de carne de porc cu os;
  • 100 grame orez;
  • 1 ceapa;
  • 1 lingura faina;
  • un varf de cutit de boia de ardei iute sau dulce;
  • bors;
  • 50 ml smanatana;
  • 1 ou;
  • patrunjel verde.

Modul de preparare al retetei de ciorba moldoveneasca:

  1. Transati carnea in bucati egale, spalati-o bine si lasati-o la scurs. Dupa ce s-a scurs  condimentati-o cu putina sare si piper dupa gust;
  2. Spalati bine orezul pentru a indeparta faina, dar si diferite impuritati ce pot exista printre boabele de orez. Lasati-l sa se inmoaie intr-un vas cu apa calduta timp de jumatate de ora, apoi puneti-l la scurs intr-o strecuratoare;
  3. Curatati ceapa, spalati-o bine, apoi tocati-o marunt sau dati-o pe razatoare;
  4. Spalati patrunjelul, lasati-l la scurs, apoi tocati-l marunt;
  5. Puneti carnea la fiert in apa rece impreuna cu ceapa. Fierbeti-o pana cand carnea incepe sa se desprinda de pe os;
  6. Adaugati orezul spalat si scurs anterior, acoperiti partial vasul si lasati ciorba sa fiarba la foc potrivit pana cand orezul se inmoaie si isi mareste volumul;
  7. Preparati un rantas separat: Puneti pe aragaz un vas, lasati-l sa se incinga, apoi adaugati uleiul. Cand uleiul a inceput sa sfaraie luati vasul de pe foc si adaugati faina si boiaua. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza, apoi puneti vasul din nou pe aragaz si coaceti la foc mic pana cand se rumeneste usor;
  8. Adaugati rantasul in ciorba si amestecati bine pana cand acesta se dizolva in totalitate. Dati ciorba in trei – patru clocote, pana cand se ingroase vizibil;
  9. Bateti bine oul, adaugati treptat smantana si amestecati bine pana cand se omogenizeaza;
  10. Dupa ce ati oprit ciorba dregeti-o cu smantana amestecata anterior cu ou, amestecand in continuu pentru a omogeniza ciorba;
  11. Serviti ciorba in farfurii adanci presarand deasupra patrunjelul tocat marunt.

Ciorba moldoveneasca este delicioasa, ea poate fi servita cu sau fara smantana amestecata cu ou de la final.

5. Reteta de mucenici moldovenesti este poate una din cele mai clasice retete de mucenici. Obiceiul de a servi acest preparat il intalnim in data de 9 martie a fiecarui an si este insotit conform traditiei de patruzeci de pahare de vin sau tarie in functie de zona. Va prezentam mai jos modalitatea de preparare intr-un mod cat mai amanuntit, in asa fel incat si cei care se considera incepatori in bucatarie sa poata prepara acest desert savuros.

Ingrediente pentru mucenicii moldovenesti clasici:

  • doua cani de apa calda;
  • un kilogram de faina;
  • o lingura de zahar tos;
  • un pahar de ulei de floarea soarelui;
  • un cub de drojdie;
  • jumatate de portocala;
  • doua linguri de miere;
  • jumatate de esenta de rom;
  • jumatate de esenta de vanilie;
  • o lingurita de sare.

Pentru sirop:

  • trei linguri de miez de nuca macinata;
  • trei linguri de miere;
  • un pahar de apa.

Iata cum se prepara reteta de mucenici moldovenesti clasici:

  1. Formati maiaua amestecand drojdia cu zaharul, pana cand compozitia se omogenizeaza si capata aspectul unei paste albicioase. Turnati treptat un pahar de apa pana cand drojdia se dizolva complet. La final inglobati doua linguri de faina. Amestecati bine pana cand se omogenizeaza. Lasati maiaua la loc caldut sa creasca timp de jumatate de ora;
  2. Cerneti faina intr-un vas separat, faceti o adancitura in mijloc si adaugati maiaua atunci cand ea a crecut suficient. Adaugati treptat esenta de rom si de vanilie. Framantati bine pana cand esentele sunt inglobate in totalitate. Continuati cu mierea, sarea si canile de apa calduta. Radeti coaja portocalei pe razatoarea mica, incalziti uleiul la bain marie, cat sa puteti suporta caldura sa pe deget. Adaugati coaja de portocala si uleiul treptat. Framantati bine pana cand intreaga cantitate de faina este inglobata in aluat. Dupa ce cantitatea de faina s-a consumat, ungeti masa de lucru cu ulei si framantati pana cand aluatul incepe sa faca basiti, timp de circa douazeci de minute. Puneti coca rezultata intr-un vas, acoperiti vasul cu un servet curat de bucatarie si lasati-l la crescut la loc caldut timp de jumatate de ora sau pana isi dubleaza volumul. Dupa ce aluatul a crescut, framantati-l din nou timp de zece minute pe masa de lucru unsa cu putin ulei;
  3. Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius;
  4. Pregatiti o tava pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina;
  5. Rupeti bucati egale de aluat pe care le rulati in snururi de doi centimetri grosime. Formati opturi maricele si asezati-le in tava de copt;
  6. Introduceti tava la cuptor cand acesta s-a incins si lasati mucenici sa se coaca timp de jumatate de ora sau pana cand s-au rumenit frumos. Ca orice preparat pe baza de drojdie, mucenici vor creste si in cuptor. Tocmai de aceea va recomandam ca la inceput sa aveti focul mai mic in cuptor, urmand ca spre final sa il cresteti. In acest fel reusiti ca preparatul sa se coaca uniform si evitati rumenirea excesiva a acestuia. Inainte de a scoate mucenicii din cuptor faceti testul scobitoarei pentru a verifica gradul de coacere. Introduceti o scobitoare acolo unde aveti un strat mai gros de coca, de obicei in mijloc. Daca in momentul in care ati scos scobitoarea aceasta este curata, atunci inseamna ca aluatul este copt, in caz contrar (scobitoarea prezinta resturi de aluat pe intreaga sa suprafata) reduceti focul si lasati mucenicii sa se coaca in intregime;
  7. Cand sunt gata nu scoateti tava din cuptor, ci lasati mucenici sa se raceasca in cuptorul stins cu usa larg deschisa. In acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din mediul exterior se va face treptat si veti evita ruinarea preparatului. Va recomandam ca pe intreaga perioada a pregatirii mucenicilor temperatura in camera in care gatiti sa fie relativ mare, prepararea mucenicilor se va face cu usa si geamul camerei inchise, mai ales daca ii preparati pe timp de iarna si temperatura de afara este foarte scazuta;
  8. In timp ce mucenicii se racesc sau chiar in perioada in care ei se coc incepeti sa pregatiti siropul: Puneti la fiert apa, iar cand a dat in clocot adaugati mierea. Reduceti focul si amestecati bine pana cand mierea este dizolvata in totalitate in cantitatea de apa;
  9. Cat mucenicii sunt calduti turnati siropul preparat anterior peste ei, pana cand sunt complet insiropati. Pana sa se raceasca presarati miezul de nuca macinat.

Mucenicii moldovenesti clasici se servesc atat calduti, dar mai ales reci, ei sunt deosebit de gustosi constituind un desert delicios care va fi savurat de intreaga familie, dar si de eventualii musafiri pe care ii veti invita odata cu aceasta sarbatoare pastrata cu sfintenie de poporul nostru de-a lungul timpului. Aveti in vedere ca toate ingredientele folosite pentru mucenici trebuie sa fie caldute, vasul in care cerneti faina trebuie deasemenea sa fie caldut. Temperatura mediului ambiant joaca un rol foarte mare in cazul acestui preparat, va recomandam sa nu ignorati sub nici o forma acest aspect.

Tocanita de cartofi, Foto: Ciorba moldoveneasca, Foto: sanatate.bzi.ro
Tocanita de cartofi, Foto: Ciorba moldoveneasca, Foto: sanatate.bzi.ro

6. Reteta de tocanita de cartofi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru tocanita de cartofi sunt urmatoarele:

  • jumatate de kilogram de cartofi;
  • o ceapa;
  • un morcov;
  • bulion;
  • ulei;
  • sare si piper.

Modul de pregatire pentru reteta de tocanita de cartofi va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Caliti ceapa, apoi adaugati cartofii si morcovul, continuati calirea timp de un sfert de ora, apoi adaugati supa si lasati preparatul sa fiarba;
  2. Cand legumele s-au fiert suficient, adaugati bulion dupa gust si lasati tocanita sa scada;
  3. Serviti-o calda de indata ce este gata.

7. Reteta de scovergi reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru scovergi sunt urmatoarele:

  • 250 grame faina;
  • un ou;
  • 100 ml ulei;
  • 100 grame unt;
  • un plic cu praf de copt;
  • o esenta de vanilie;
  • sare;
  • zahar pudra.

Modul de pregatire pentru reteta de scovergi va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Amestecati ingredientele pana cand obtineti un aluat omogen;
  2. Intindeti aluatul intr-o foaie mai groasa, apoi sectionati-l in cercuri;
  3. Prajiti scovergile in uleiul incins pana cand se rumenesc frumos si uniform pe ambele parti;
  4. Pudrati-le cu zahar pudra inainte de servire.

8. Reteta de placinta cu branza de vaci reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru placinta cu branza de vaci sunt urmatoarele:

  • un pachet foi de placinta;
  • 200 grame branza de vaci;
  • trei oua;
  • 100 grame zahar brun;
  • o esenta de vanilie;
  • 100 grame stafide;
  • sare.

Modul de pregatire pentru reteta de placinta cu branza de vaci va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Amestecati branza de vaci cu ouale, zaharul brun, esenta de vanilie si stafidele;
  2. Adaugati umplutura intre foile de placinta stropite cu ulei;
  3. Coaceti placinta pana cand se rumeneste frumos si uniform la suprafata.

9. Reteta de bulz cu ochiuri este inedita, pregatim mamaliga in nenumarate moduri, insa bulzul este preparatul cel mai indragit de noi toti. Aveti mai jos prezentata o modalitate de preparare a bulzului pe care o veti indragi cu siguranta.

Timp de preparare: 30 de minute.

Timp de fierbere: 30 de minute.

Ingrediente pentru reteta de bulz cu ochiuri:

  • 100 grame malai grisat;
  • 100 ml apa;
  • 100 ml lapte;
  • 1 lingura de unt;
  • 100 grame telemea de oi;
  • 4 oua;
  • sare si piper.

Iata cum se prepara bulzul cu ochiuri:

  1. Pregatiti mamaliga: Puneti la fiert apa cu laptele, sare dupa gust si untul. Lasati untul sa se topeasca la foc mic, apoi mariti focul si dati apa in clocot. Cand a inceput sa clocoteasca, reduceti focul la minim si adaugati malaiul treptat in ploaie, amestecand in continuu. Va recomandam ca la acest nivel sa utilizati un tel de metal pentru a reduce la minim cocoloasele ce se pot forma din malai si care sunt extrem de neplacute. Acoperiti vasul si lasati mamaliga sa fiarba la foc potrivit, pana se ingroasa, amestecand din cand in cand;
  2. Dati telemeaua de oi pe razatoarea mare;
  3. Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius;
  4. Pregatiti un vas termorezistent pe care il tapetati cu unt;
  5. Cand mamaliga este gata, scoateti cu ajutorul unei linguri patru galusti si formati chiftelute pe care le plasati in vasul termorezistent pregatit anterior;
  6. Faceti o adancitura cu ajutorul unei linguri in fiecare chifteluta de mamaliga, presarati telemeaua rasa deasupra celor patru galusti;
  7. Spargeti ouale pe rand si asezati-le in adanciturile formate;
  8. Presarati preparatul cu sare si piper dupa gust;
  9. Introduceti bluzul in cuptorul incins si lasati-l sa se coaca timp de un sfert de ora;
  10. Serviti bluzul cat este cald.

Bulzului cu ochiuri ii puteti adauga smantana sau il puteti servi ca atare in functie de preferintele dumneavoastra.

Mamaliga, Foto: moldovenii.md
Mamaliga, Foto: moldovenii.md

10. Reteta de mamaliga pripita reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.

Ingredientele necesare pentru mamaliga pripita sunt urmatoarele:

  • 500 ml apa;
  • 150 grame malai;
  • putin unt;
  • sare.

Modul de pregatire pentru reteta de mamaliga pripita va este prezentat in cele ce urmeaza:

  1. Puneti apa la fiert, iar cand a dat in clocot adaugati restul ingredientelor;
  2. Fierbeti mamaliga timp de douazeci de minute.

Va dorim: Pofta buna!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.