Casă și grădinăTop 6 cele mai kitsch decorațiuni interioare care nu au ce căuta...

Top 6 cele mai kitsch decorațiuni interioare care nu au ce căuta în casa ta. Vezi de ce trebuie să te ferești

Fiecare dorește să creeze din interiorul casei sale un spațiu care să îi reflecte personalitatea, care să fie confortabil, însă și estetic. Din păcate, nu suntem toți experți în amenajări și nici nu avem cu toții acel simț estetic care spune unora imediat dacă un obiect este de bun gust sau nu.

În ultimii ani două tendințe în amenajarea interioară a caselor par să câștige: stilul minimalist modern, care este dorit deoarece ne ferește de prost gust și kitsch de cele mai multe ori. Dar și un stil eclectic, ce reprezintă în mare combinarea a mai multor stiluri într-un ansamblu unitar. Acesta din urmă câștigă teren pentru că este în teorie mai accesibil (nu te limitează doar la un stil), pentru că ține de imaginație și pentru că îți permite să combini obiecte moderne cu obiecte vechi.

Stilul eclectic în amenajarea interioară este preferat și pentru că există un nou entuziasm pentru decorațiuni vechi, ce amintesc de timpurile de altădată. Mileurile bunicii sunt azi scoase din dulap și reinventate. Atenție însă: rezultatul combinării mai multor stiluri trebuie să fie unul armonios și aceasta nu e simplu de făcut.

Există riscul de a te trezi în casă cu grămezi de decorațiuni kitsch. Este oportună clarificarea termenului: kitsch se referă la un obiect de prost gust, care nu respectă standardele estetice, care nu este creat de cunoscători. Kitschul se referă la obiecte produse în masă, imitații de calitate îndoielnică. Unele au fost și sunt extrem de populare pentru că unui ochi neformat îi par drăguțe.

În ceea ce privește amenajarea interioară a casei, exemple de kitsch ar fi lambriuri de plastic, faianța cu desene florale sau vegetale, tapetul ce imită lemnul, gresia care arată a parchet și invers, șemineele false.

Ce obiecte de decor sunt kitsch?

Bibelou
Bibelou

Bibelouri. În ceea ce privește aceste decorațiuni interioare, nu este extrem de dificil să observi care este un kitsch. Băiețeii, îngerașii, cățeii și iepurașii, balerinele și afroditele, micii „gânditori” – toate acestea sunt obiecte prost executate care fac un ochi avizat să se uite în altă parte. Una este să alegi un bibelou creat de un artizan, alta este să pui pe masă (sau TV!) un copilaș cu cățelul lui pentru că par drăguți!

Fantana arteziana
Fantana arteziana

Fântână arteziană de interior. De cele mai multe ori, o fântână arteziană se potrivește minunat în peisajul unei grădini, însă nu are ce căuta într-o casă sau apartament care nu sunt extrem de spațioase. Aceasta cu atât mai mult cu cât este vorba de fântâni de dimensiuni mari (care în interior nu sunt impresionante, ci de prost gust) și cu atât mai mult cu cât e vorba de acele lucruri oribile cu băieței goi sau capete de lei sau dragoni!

Pictura
Pictura

Reproducerile în masă ale unor picturi celebre. Cine crede că a expune o Mona Lisa, Cina cea de Taină sau o floare a soarelui reproducere după Van Gogh este o idee bună se înșală. Aceste copii ieftine practic strigă kitsch! Este de preferat o pictură a unui artist necunoscut, care cel puțin și-a creat opera cu dedicație decât o reproducere făcută nereușit. Chiar este de preferat o schiță sau un afiș original în locul acestor tablouri. În categoria kitsch ar intra și popularele picturi cu fructe sau vaze cu flori, care deși uneori sunt atractive, au marele defect de a fi făcute în masă și fără talent adevărat (cu excepții notabile).

Flori artificiale
Flori artificiale

Flori artificiale. Florile sunt frumoase, însă acele obiecte de cârpă sau plastic sunt pur și simplu oribile. Nici o floare artificială nu poate avea frumusețea și grația celei naturale. Totuși, există excepții: există decorațiuni care nu imită o floare, însă duc cu gândul la flori, în același timp simbolizând și altceva.

Carpeta
Carpeta

Carpete “Răpirea din Serai”. O amintire a multora, nu ați crede că astfel de carpete încă sunt populare, însă se pare că unii nu se pot despărți de ele! Oricâtă nostalgie și oricâte amintiri frumoase vă aduce carpeta, feriți-vă să decorați pereții cu ea.

Mileu
Mileu

Mileuri. Mileurile nu sunt în sine un kitsch, însă mulți le fac să arate astfel întrebuințându-le în mod inestetic. Bunicile ce au trudit din greu la confecționarea lor se pot bucura că urmașii încă le folosesc. Însă este nevoie de puțin bun gust. În primul rând, fără mileu pe TV sau alte aparate electrice! În schimb, arată minunat cusute la poalele unei fețe de masă, cusute pe perne sau la poalele perdelelor.

În final, cel mai bun sfat este să îți decorezi casa în funcție de personalitatea ta, ferindu-te de supraîncărcare. Un stil de bun gust care este însă impersonal nu este deloc de preferat. Este bine dacă zi de zi te poți uita în jur și îți poți spune: „sunt acasă”…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.