Sarcină & BebeTestul alfafetoproteinic (AFP) în sarcină, vezi cum se interpretează rezultatele

Testul alfafetoproteinic (AFP) în sarcină, vezi cum se interpretează rezultatele

Testul alfafetoproteinic (AFP) este un test de sange optional in sarcina – acesta va masura nivelul de alfafetoproteine in sangele viitoarei mamici. Este efectuat in timpul trimestrului doi de sarcina, intre saptamana 15 si saptamana 20; atunci cand medicul il considera adecvat, testul este efectuat in cadrul triplului test (sau cvadruplului test), care masoara alfafetoproteinele si inca doua substante in sangele femeii insarcinate (hCG si estriol).

Testul alfafetoproteinic (AFP) va masura nivelul de alfafetoproteine – acestea sunt proteine produse de catre ficatul fatului, trecand si in sangele mamei; nivelul de alfafetoproteine poate arata daca exista riscul ca fatul sa sufere de anumite afectiuni congenitale, printre care anencefalia, spina bifida, sindromul Down, trisomia 18.

Orice femeie insarcinata va avea in sange alfafetoproteine, iar un nivel prea ridicat sau prea scazut al acestora indica posibilitatea existentei unor anomalii fetale. Testul facand parte din triplul test in sarcina, rezultatul nu este considerat un diagnostic – testul este strict orientativ.

Testul alfafetoproteinic (AFP) nu este efectuat doar in sarcina – poate fi un test orientativ pentru oricine suspectat de anumite boli, care indica existenta unor afectiuni precum ciroza hepatica, hepatita, cancerul (cancer de ficat, de ovare, de testicule) la femei care nu sunt insarcinate, barbati, copii.

In sarcina asadar, testul alfafetoproteinic va cauta sa arate daca fatul este in risc de a suferi de defecte ale tubului neuronal (anencefalie, spina bifida), de defecte ale peretelui abdominal (omfalocel) sau de anomalii congenitale precum sindromul Down si trisomia 18. Testul, fiind bazat pe analiza sangelui, nu prezinta vreun risc pentru femeia insarcinata sau fat – efectele neplacute tin strict de disconfort, de o posibila stare de ameteala si, bineinteles, de stresul presupus de asteptarea rezultatelor.

Este important de stiut ca testul alfafetoproteinic (AFP) nu va oferi un diagnostic – este un test orientativ, care poate ajuta medicul si femeia insarcinata sa decida cat de adecvate sunt procedurile de investigatie ulterioare, ce vor da un diagnostic concret – amniocenteza.

Testul fiind optional, il veti efectua la cerere sau la recomandarea medicului – daca rezultatele screeningului primului trimestru au indicat un potential risc, daca aveti o varsta de peste 35-40 de ani sau daca aveti antecedente de defecte genetice in sarcini anterioare sau in familie (si in familia partenerului). Totusi, in unele state, acest test este considerat obligatoriu pentru orice femeie insarcinata.

Testul alfafetoproteinic – despre rezultate

Testul alfafetoproteinic

Rezultatele testului alfafetoproteinic in sarcina tin de nivelul de alfafetoproteine prezent in sangele mamei corelat cu varsta, greutatea, rasa mamei si cu varsta gestationala (nivelul substantei variaza in functie de varsta fatului, crescand incepand cu saptamana 15 de sarcina). Rezultatele sunt in mare masura influentate de anumiti factori ce pot cauza un nivel mai ridicat sau mai scazut de alfafetoproteine: diabet gestational, anumite investigatii medicale, fumatul, consumul de alcool, o sarcina multipla.

Daca nivelul de alfafetoproteine in sangele femeii insarcinate este scazut, sub nivelul considerat normal, rezultatul poate insemna: riscul ca fatul sa sufere de sindrom Down sau de trisomia 18; o varsta gestationala calculata gresit (mai mica decat se considera).

Daca nivelul de alfafetoproteine in sangele femeii insarcinate este ridicat, peste nivelul considerat normal, rezultatul poate insemna: existenta unui defect de tub neuronal; existenta unui defect de perete abdominal (omfalocel – intestinele sunt in afara); o sarcina gemelara sau multipla; o varsta gestationala mai mare decat a fost calculata (va fi necesara o ecografie detaliata, care sa reevalueze varsta gestationala).

Daca rezultatele testului alfafetoproteinic (AFP) in sarcina indica un nivel considerabil mai ridicat sau mai scazut decat nivelul normal (tinand cont de factorii mentionati: varsta, greutatea, rasa mamei; varsta gestationala), atunci se va efectua o ecografie detaliata pentru a reevalua varsta gestationala si pentru a cauta indicii de prezenta a anomaliilor suspectate. Nivelul ridicat poate sugera si existenta riscului de nastere prematura.

Daca varsta gestationala a fost evaluata corect si deci nivelul prea ridicat sau prea scazut de alfafetoproteine nu tine de acest factor, atunci se poate recomanda efectuarea unei amniocenteze, care poate oferi un diagnostic (amniocenteza va masura nivelul de alfafetoproteine in lichidul amniotic). Se vor lua insa in calcul factorii de risc pe care ii are mama si sarcina (daca mama are o varsta tanara, o sanatate buna, nu exista antecedente in istoric si sarcina pare ca evolueaza normal, amniocenteza nu este considerata necesara – din cauza riscului relativ de avort spontan, se prefera evitarea acestei invazive investigatii medicale).

Nu trebuie sa se uite ca testul alfafetoproteinic este doar orientativ, iar rezultatele pozitive pot fi false, bebelusul nascandu-se absolut normal – asadar, trebuie pusi in balanta toti factorii existenti. Bineinteles, aceasta este strict decizia mamei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.