Animale de companieTentația câinelui de a fugi de acasă

Tentația câinelui de a fugi de acasă

Mulți crescători de animale de companie sunt supărați de faptul că acestea evadează. Pur și simplu ei cred că animalului lor – câinele – pleacă pentru că nu îi agrează. În realitate însă este vorba despre instinctul animalului de a vâna, de a fi în fruntea haitei, de a nu mai fi controlat și dresat. El simte nevoia de libertate, de a explora locuri noi, iar dacă are ocazia de a prinde ușa sau poarta deschisă cu siguranță nu va sta prea mult pe gânduri și va pleca.

Astfel de câini sunt fugari, iar comportamentul lor oarecum normal le poate dăuna foarte tare, mai ales dacă este vorba despre un animal de companie care scapă în lumea ,,civilizată”. Nu de puține ori am auzit astfel de povești cu animale care au plecat și s-au rătăcit, iar în cazuri nefericite au fost rănite sau chiar omorâte pe stradă.

Un câine care are un puternic instinct de vânătoare sau care are un temperament energic va face acest lucru, va pleca cu prima ocazie de acasă. Instinctul său de a urmări vânatul este un motiv de a proceda așa, iar dorința de a fi liber și de a-și consuma energia nu îi vor da pace. Obsesia de a urmări prada este caracteristică ogarilor și câinilor de vânătoare. Medicii veterinari spun că semnalele hormonale le induc de asemenea dorința de a evada, de a fugi de acasă, în scopul de a hoinări în căutarea perechii.

Astfel de câini trebuie castrati de tineri și în acest mod tendința lor de a fugi se va diminua. Masculii sunt cei care nu se pot abține, fac orice să scape, să fugă, iar apoi ,,mai prinde-i dacă poți”. În plus pot avea și un comportament agresiv, se bat cu alți masculi, își marcheză teritoriul și toate acestea pot fi diminuate doar prin castrarea lor.

Citește și:  Akbash, află care sunt caracteristicile acestei rase de câini de pază

cainele care fuge de acasa

Un animal trebuie dresat de mic. El trebuie învățat să iasă din casă numai după stăpân și să intre în casă tot după acesta și doar atunci când îi spune el. Dacă nu este dresat la timp, câinele va fugi în orice moment când va avea oportunitatea potrivită să o facă. Un gard va fi o atracție pentru el, de a sari peste el dacă nu este foarte înalt, deoarece are întotdeauna curajul necesar să o facă, sau de a trece pe sub el dacă reușește să sape un spațiu prin care să încapă.

Un câine sapă gropi sub gard și din plictiseală și din curiozitatea de a vedea ce este după acesta. Tendința de a săpa este în instinctul natural al câinelui. Uneori sapă și pentru a se mișca, fără a avea un scop anume. Uneori câinele sapă în pamânt pentru a da de un strat mai rece, deoarece vara pământul se încălzește mai ales în zilele toride.

Tendința de a fugi de acasă apare mai ales la câinii care trăiesc în mediul rural. Un astfel de animal are dorința de a explora, de a sari peste gard sau de a ieși pe sub el, de a scăpa de existența lui solitară și de a-și satisfice nevoile de bază: de a socializa cu alte animale, de a vâna, de a se împerechea, de a forma relații ierarhice normale la animale.

Nevoia sa de activitate fizică îl face să fugă, pentru că un astfel de animal nu se poate juca singur. El trebuie să alerge, să comunice cu alți câini, are nevoie de libertate și nu doar de a sta legat lângă cușcă în curte. Un câine care este echilibrat, îngrijit, hrănit, plimbat și satisfăcut (i se dă libertate) nu mai are motive să fugă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

2 COMENTARII

  1. Este cel mai bun blog despre animale ^^ Am ma-I cercetat bloguri despre animale dar nu le arata nume sau intrebari doar rase!

  2. Am.un caine la tara, care este hrănit foarte bine de o vecina si îngrijit. De la un timp a început să roadă garduri sau sa sape pe sub gard si fuge. Nu stiu ce sa-i mai fac..Va rog sa-mi dati o idee..Tin foarte mult la el, l-am adoptat acum 5 ani cand era foarte mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.