Sarcină & BebeTăierea unghiilor la bebeluși, o activitate obligatorie pentru siguranța micuțului

Tăierea unghiilor la bebeluși, o activitate obligatorie pentru siguranța micuțului

Taierea unghiilor la bebelusi este o activitate obligatorie, oricat de neplacuta vi se pare; este inca una dintre situatiile peste care trebuie sa treaca orice proaspat parinte – oricat va temeti si va faceti griji, trebuie sa va luati inima in dinti si sa o faceti si pe asta!

Taierea unghiilor la bebelusi este necesara, in special pentru ca unghiutele le cresc destul de rapid si chiar daca vi se par micute si moi, bebelusul se poate rani zgariindu-se, daca i le lasati lungi. Poate fi o sarcina provocatoare, mai ales daca aveti un bebe nabadaios care nu vrea sa stea locului si care uraste momentul mainichiurii la fel cum il urati dumneavoastra!

Ce trebuie sa stiti despre taierea unghiilor la bebelusi:

Este o activitate necesara si care trebuie efectuata din prima saptamana de viata a micutului, chiar de 2-3 ori pe saptamana la maini, in functie de cat de repede ii cresc unghiile; dupa cum s-a spus, bebelusilor mici le cresc rapid unghiile si desi vi se par moi, micutul se poate usor zgaria sau va poate zgaria cu ele, in special pentru ca miscarile sale energice si vioaie nu sunt coordonate. In prima sa luna de viata, unghiile, desi foarte moi, ii cresc cel mai rapid – dupa aceea, i le veti taia mai rar, cam o data pe saptamana.

Taierea unghiilor de la maini trebuie facuta des, la picioare unghiile crescand mai lent.

Cand? O idee buna este sa ii taiati unghiutele seara, dupa ce i-ati facut baie, dupa ce i–ati facut un masaj relaxant si l-ati imbracat. Aceasta pentru ca bebelusul va fi mai relaxat si unghiile sunt mai usor de taiat dupa ce s-au inmuiat in apa. Totusi, daca micutul este extrem de energic si nu vrea sa stea locului, puteti incerca sa faceti aceasta activitate in timp ce doarme.

taierea unghilor la copii

Cum? In primul rand, este esential ca bebelusului sa i se distraga atentia de la activitate; mai ales in primele dati, este cel mai bine sa aveti pe cineva alaturi care sa il mentina ocupat si sa il poata tina pe micut daca se agita; puteti sa cantati un cantec special, ca parte a rutinei de taiere a unghiilor. O jucarie cu sunete si lumini sau un carusel deasupra sa ii pot distrage atentia de la ceea ce faceti.

Achizitionati o forfecuta speciala, cu varfuri rotunjite sau o unghiera speciala, pe care o folositi doar la taierea unghiilor bebelusului si la nimic altceva! Spalati si curatati forfecuta/unghiera cu alcool sanitar dupa utilizare si pastrati-o intr-un loc curat.

Lumina buna pentru a vedea cat mai bine este importanta; tineti-i cu grija manuta si luati ferm degetul, apasandu-i in jos pielea din varful degetului, departand unghia de carnita degetului, pentru a nu o apuca cu forfecuta. Taiati unghiuta dintr-o singura miscare urmarind curbura degetului, rapid si ferm. Daca ii taiati bine unghiile inclusiv in colturi, nu va trebuie o pila (daca raman colturi, va trebui sa folositi si o pila). Unghiutele de la picioare se taie mai rar, in functie de cat de repede cresc, si in linie dreapta. Daca unghiutele nu cresc mult si sunt destul de mici, puteti sa folositi doar o pila de unghii speciala, daca preferati asta.

Folositi o forfecuta, o unghiera sau o pila speciala pentru bebelusi, in nici un caz una de adulti si nu folositi decat pentru taierea unghiilor micutului ustensila.

Taierea unghiilor la bebelusi poate fi o activitate stresanta ce ingrijoreaza parintii – daca ii taiati degetelul? Accidente se intampla – insa daca aveti grija, nu va fi nimic serios, doar o mica rana! Asa ca incercati sa fiti cat mai calmi cand ii taiati unghiile si sa nu fiti nervosi. Desi este bine sa fiti rapizi, nu va grabiti daca inca nu aveti dexteritatea necesara!

Daca se intampla si ii prindeti putin pielea degetelului cu forfecuta/unghiera, nu este o tragedie – se poate intampla oricui! Mica rana se vindeca repede, bebe uita repede de suparare – trebuie doar sa aveti grija sa nu se infecteze! Aplicati presiune usoara cu un tampon de bumbac steril (pansament, o carpa curata), pana ce nu mai sangereaza, cam cateva minute; nu ii puneti bandaj pe degetel, caci se va vindeca mai rapid si mai usor fara, iar bandajul poate fi riscant (micutul il poate inghiti). Ungeti, dupa ce nu mai sangereaza, cu putin unguent medicinal cu antibiotic impotriva infectiilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.