Supa de mai jos este o mancare specific ardeleneasca preparata din carne de porc si legume. Ea poate fi adaptata la ingredientele pe care o gospodina le poseda la un moment dat, in sensul ca poate varia tipul de carne sau numarul de legume folosite la prepararea ei. In functie de sezon, se pot folosi legume proaspete sau congelate ori o combinatie intre acestea. Cantitatea de ingrediente ajunge pentru masa a aproximativ 6 persoane.
Ingrediente supa taraneasca de legume
- 500 gr carne de porc ( piept, pulpa sau ceafa de porc )
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 2 morcovi mai mari
- un patrunjel
- o jumatate de gulie
- un sfert de telina
- 100 gr de pastai de fasole
- 300 gr de cartofi
- o ceapa mijlocie
- verdeata de patrunjel
- 3 foi de dafin
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- 1 lingurita de boia
Mod de preparare
Legumele se spala bine si se curata de coaja, dupa caz. Morcovii si patrunjelul se taie rondele, telina si gulia in cubulete iat pastaile se taie in bucatele de 3-4 cm lungime. Cartofii se curata de coaja si apoi se taie cubulete si ceapa se marunteste.
Carnea se spala bine, se scurge, se taie in cubulete si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se pune ceapa la calit in uleiul incins, pe foc mic si amestecand continuu pana cand ea devine transparenta. Pe urma se adauga carnea care se caleste pana cand devine alba. Lingurita de boia de ardei se adauga la compozitie, se amesteca pana se incorporeaza in amestec insa nu se lasa la prajit. Imediat ce acesta s-a omogenizat, la supa se adauga aproximativ 5 litri de apa fierbinte.
Se adauga morcovii, patrunjelul, gulia, pastaile, telina si frunzele de dafin. In cazul in care unele dintre legume sunt congelate, pentru a le adauga asteptati pana cand supa fierbe. Pentru a obtine o supa clara fierbeti la foc mai mic si eliminati spuma de pe ea.
Atunci cand bucatelele de carne sunt fierte ( dupa aprox 45 – 60 de min de fiert ) se adauga si cuburile de cartofi care mai necesita 20 – 25 min de fiert. Dupa ce supa s-a luat de pe foc se poate presara cu patrunjel verde maruntit ( nu faceti asta atunci cand supa e inca in fierbere ).