Dragoste și relațiiŞtii să te cerţi? 12 lucruri pe care să nu le spui...

Ştii să te cerţi? 12 lucruri pe care să nu le spui niciodată într-o ceartă cu persoana iubită

Se spune că într-un cuplu „împăcarea e cea mai dulce” – dar pentru ca acest lucru să fie adevărat, partenerii trebuie să ştie cum să se certe! Da, există şi o „ştiinţă” a disputelor, anumite atitudini putând înrăutăţi cu mult totul, altele putând duce la o împăcare şi soluţionare a problemei.

Dacă într-o ceartă partenerii îşi pierd controlul, se atacă, se poartă urât unul cu celălalt şi renunţă înainte de a soluţiona ceva, atunci frustrările se adună. Şi este limpede că până la urmă, atât femeile, cât şi bărbaţii înşală sau se despart nu din cauza frustrărilor de natură fizică, ci din cauza frustrării de a simţi că partenerul tău nu te ascultă, nu comunică, nu te înţelege.

12 lucruri pe care să nu le spui niciodată când te cerţi cu persoana iubită:

♥ „Nu fii nervos/nervoasă, calmează-te” – o replică ce va enerva şi mai mult pe celălalt. Nu spune cuiva cum să se simtă şi cum să nu se simtă! Nu te simţi aşa cum vrei! Această replică arată lipsă de înţelegere, dar şi un fel de superioritate, ca şi cum tu eşti cel calm şi raţional, iar celălalt bate câmpii

♥ „Nu din nou, iar începi??” – nu există cale mai bună de a arăta lipsă de empatie şi înţelegere decât cuvinte de acest fel. Arăţi că nu pui mare preţ pe ceea ce îl deranjează pe celălalt şi te porţi ca şi cum lui sau ei chiar îi place „să înceapă”, să se certe!

♥ „E doar vina ta”– oricât simţi că aşa stau lucrurile, nu arunca niciodată vina toată asupra celuilalt, în special în timp ce vă certaţi. Chiar când a greşit, aminteşte-ţi că sunteţi doi în cuplu şi probabil ai avut şi tu un rol de jucat în ceea ce s-a întâmplat.

♥ „N-ai dreptate/te înşeli” – are sau nu dreptate, din perspectiva ta, el sau ea clar gândeşte diferit! Nu ajută cu nimic să o/îl contrazici, chiar şi cu cele mai raţionale argumente. Într-o ceartă cu persoana iubită, nu argumentele sunt cele mai importante (cu cât insişti, cu atât enervezi), ci modul în care reacţionezi, ceea ce spui şi faci. Trebuie să încerci să gândeşti şi din perspectiva celuilalt.

♥ „Dar când tu ai făcut x acum un an, eu nu am zis nimic”- a aduce fix în aceste momente vorba despre o ceartă din trecut sau o greşeală iertată nu este cea mai bună idee. Nu e ca şi cum cineva ţine o listă scrisă de câte ori a greşit fiecare…

♥ „Hai să terminăm, s-o lăsăm baltă, nu ajungem nicăieri”– chiar dacă el sau ea răspunde „bine, hai să încheiem cearta”, nu este calea cea mai sănătoasă. Problema rămâne şi cearta va reîncepe, sau se vor aduna frustrări, nemulţumiri. O împăcare înseamnă să ajungeţi la un sfârşit, la o concluzie, la o soluţie care elimină tensiunile.

♥ „Scuze, scuze, eu sunt de vină, tu ai dreptate” – aici, depinde dacă chiar simţi şi crezi ceea ce spui, sau spui doar pentru că vrei să închei cearta. Dacă o spui pe un ton de tipul „hai, mai lasă-mă în pace, cedez eu, că-s mai deştept”, nu te aştepta la recunoştinţă, ci la mai mulţi nervi. În plus, dacă cumva ai tendinţa să te scuzi continuu şi insistent, aceasta dă de înţeles că chiar eşti singurul vinovat.

♥ „Eşti fix ca taică-tu/maică-ta” sau „de ce nu eşti şi tu ca X?”– o lovitură sub centură. În primul rând, nu compara niciodată persoana iubită cu alţii, nici cu părinţi, nici cu amici, în special nu cu foşti parteneri de cuplu.

♥ Orice insultă: „prost”, „nesimţit”, „vită” etc. – într-o ceartă, este uşor să-ţi pierzi controlul şi să vrei doar să îl răneşti pe celălalt. Şi chiar dacă vă împăcaţi, insultele nu vor fi uitate prea uşor, oricât spui că nu ai vrut. Nu trebuie să ataci persoana iubită, ci să discuţi despre problema pe care o aveţi.

♥ „Dacă m-ai iubi, nu ai fi…” – aceasta este o modalitate neinspirată de manipulare: încerci să faci pe victima şi să faci persoana iubită să se simtă prost şi să cedeze, „demonstrând” astfel că te iubeşte. Iubirea nu înseamnă că celălalt va face x şi y!

♥ „Eşti cumva în perioada aceea a lunii?” – iată un lucru pe care nici un bărbat nu trebuie să-l spună într-o ceartă! Dai de înţeles că ea este iraţională şi că problema este a ei, tu neavând nimic de-a face cu asta. Pregăteşte-te pentru o revărsare înfricoşătoare de nervi dacă scoţi aşa ceva pe gură!

♥ „M-am săturat, mai bine ne-am despărţi!” – poate cea mai mare greşeală într-o ceartă; da, pe moment nu îl/o suporţi, te scoate din sărite, este greu să găseşti fie şi un strop de afecţiune pentru el/ea. Dar mâine vei regreta. Niciodată nu spune la nervi că vrei să te desparţi; dacă chiar vrei, atunci aceasta este o decizie şi o discuţie ce trebuie purtată cu mintea limpede.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.